SENATORII NU AU ACCEPTAT ELIMINAREA IMPOZITULUI PE DIVIDENDE  Asociaţia Brokerilor: "Proiectul de Cod Fiscal aprobat de Senat nu este favorabil dezvoltării pieţei de capital"

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 mai 2015

Asociaţia Brokerilor: "Proiectul de Cod Fiscal aprobat de Senat nu este favorabil dezvoltării pieţei de capital"

Eliminarea impozitului pe dividende prevăzută în proiectul de Cod Fiscal depus la Senat nu a fost acceptată de senatori, fiind înlocuită cu introducerea unui impozit de 5% pe aceste venituri, potrivit comunităţii brokerilor.

Un comunicat al Asociaţiei Brokerilor precizează: "Pe lângă încurajarea investiţiilor persoanelor fizice, măsura ar fi evitat şi dubla impozitare a profitului practicată în acest moment în cazul dividendelor distribuite către persoane juridice române cu deţinere mai mică de 10% din capitalul altei societăţi româneşti sau a unei deţineri a participaţiilor mai recente de un an de la data înregistrării în contabilitate a dividendelor".

Asociaţia Brokerilor susţine că motivaţia reintroducerii de către Senat a impozitului pe dividende, respectiv "reducerea deficitului bugetar conform cerinţelor din raportul organismelor internaţionale" este infirmată de chiar declaraţiile publice anterioare ale reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice privind impactul relativ redus al veniturilor colectate din acest impozit la bugetul general consolidat, precum şi de posibilitatea ca măsura să ducă la creşterea încasărilor din impozitul pe profitul companiilor prin renunţarea la artificiile fiscale, acestea devenind neatractive în noul context.

Comunicatul mai precizează: "O a doua măsură care va descuraja comportamentul de investire al populaţiei este includerea veniturilor din investiţii în categoria surselor de venit supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), indiferent dacă există sau nu şi alte surse de venit asupra cărora contribuabilul plăteşte CASS. Proiectul de Cod Fiscal nu ţine cont de faptul că veniturile din investiţii nu sunt similare veniturilor fixe realizate ca urmare a unui salariu sau a altor venituri fixe similare. În condiţiile în care numărul investitorilor de retail pe piaţa de capital românească este şi aşa foarte mic, suprafiscalizarea impusă va determina reducerea şi mai drastică a acestora.

Mai mult, proiectul de Cod Fiscal menţine baza anuală minimă de calcul al CASS egală cu salariul anual minim, deşi Curtea Constituţională a decis în 2010 şi 2011 asupra neconstituţionalităţii acestei prevederi. Astfel, vor exista în continuare numeroase cazuri de contribuabili care nu au alte venituri, beneficiari ale unor dividende de valori foarte mici în urma primirii acţiunilor gratuite în procesul de privatizare în masă sau a unor acţiuni reziduale, pentru care valoarea câştigului din investiţii va fi inferioară valorii minime de plată a CASS, ceea ce reprezintă un principiu fiscal total incorect. Ţinând cont de cele de mai sus, solicităm eliminarea CASS pentru veniturile din investiţii atunci când contribuabilul realizează şi venituri din alte surse, precum şi eliminarea pragului minim pentru baza anuală de calcul al CASS".

Conform Asociaţiei Brokerilor, veniturile obţinute de persoanele fizice rezidente în România din tranzacţionarea prin intermediari autorizaţi în România a acţiunilor unor companii rezidente în alte ţări, listate la bursa de valori din România, sunt considerate venituri din străinătate. Ca urmare, mai spune comunicatul Asociaţiei Brokerilor, nu se poate face în totalitate compensarea pierderilor cu veniturile realizate la bursa din România, întrucât pierderile se compensează cu veniturile din aceeaşi natură şi sursă, realizate în străinătate, pe fiecare ţară. Asociaţia Brokerilor solicită ca în cazul titlurilor de valoare tranzacţionate pe piaţa de capital, pentru stabilirea locului de provenienţă a venitului să se ia în considerare locul de tranzacţionare a acestora şi nu locul de rezidenţă al emitentului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Care o avea ideile astea frate de masuri? De unde le scoate? Tranzactii la bvb.ro sunt considerate venituri din strainatate! Pe urma CASS la bursa. Ce urmeaza? TVA? Somaju? Taxa verde? Poate si taxa de tv pentru TVR? Sper sa nu intre in CF aberatiile astea.

    CASS pe bursa? Sunteți nebuni? Eu ma asteptam la eliminarea impozitului pe dividende si 5% impozit pe profit..Sper ca deputații sa corecteze aceste prostii! D.nule Iordache astept o opinie de la dvs ca investitor..care sunteți

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb