Senatorii social-democraţi l-au "demis" pe Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 decembrie 2019

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Premierul Ludovic Orban: "Sunt foarte mulţumit de colaborarea cu ministrul Finanţelor şi nu am de gând să iau nicio decizie legată de înlocuirea lui"

Cu 59 de voturi pentru, 56 de voturi împotrivă şi 2 abţineri, Florin Cîţu a fost "demis" de majoritatea parlamentară social-democrată a senatorilor din funcţia de ministru al Finanţelor Publice. Senatorii PSD au votat moţiunea simplă introdusă împotriva lui Cîţu şi iniţiată de Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor Publice, care a lipsit, ieri, la dezbaterea şi votul din plenul Senatului.

Demisia sau demiterea lui Cîţu nu este obligatorie în urma adoptării moţiunii simple, deoarece această sancţiune nu este prevăzute de lege pentru moţiunile respective, dacă premierul îşi asumă în continuare să lucreze cu actualul ministru al Finanţelor Publice şi se pare că Ludovic Orban nu are de gând să îl înlocuiască.

Şeful Guvernului a declarat, ieri, după participarea la Gala Asociaţiei Municipiilor din România: "Ar fi culmea să accept ca ministrul Finanţelor din guvernul PNL să fie judecat de cei care au făcut praf bugetul în ultimii trei ani. Voturile lor nu sunt altceva decât să îi ridice un soclu actualului ministru al Finanţelor. Sunt foarte mulţumit de colaborarea cu ministrul Finanţelor şi nu am de gând să iau nicio decizie legată de înlocuirea lui. În mod normal, iniţiatorul moţiunii, domnul Teodorovici ar trebui să dea seamă în altă parte de dezastrul bugetar pe care ni l-a lăsat".

De altfel, după votul din plenul Senatului, Florin Cîţu a declarat: "Decizia va fi luată în partid. Dacă partidul spune să fac un pas în spate, îl voi face. Dacă PNL îmi va cere demisia din funcţia de ministru al Finanţelor Publice, îmi voi da demisia. A fost o moţiune neargumentată, bazată pe postările mele din ultimul an de pe Facebook şi pe declaraţiile din ultima perioadă, şi nu pe măsurile luate în calitate de ministru al Finanţelor Publice".

Moţiunea simplă, citită de senatorul social-democrat Viorel Arcaş, a trecut în revistă toate declaraţiile ministrului Florin Cîţu, care ar fi dus la influenţarea cursului valutar şi la creşterea ROBOR. În moţiune a fost făcut elogiul guvernării social-democrate şi al fostului ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

În replică, de la tribuna Senatului, Florin Câţu a spus: "Este o moţiune făcută pe declaraţii politice şi nu pentru ceea ce am făcut la Ministerul Finanţelor Publice, Semnatarii moţiunii ar fi dorit să nu spun nimic despre dezastrul lăsat la Finanţe. Toţi analiştii au spus că România merge în direcţia greşită şi situaţia nu poate fi ascunsă decât câteva luni. De aceea, PSD trebuie să explice public de ce a adus România în situaţia să se discute despre declanşarea procedurii de deficit bugetar excesiv".

Fostul ministru al Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, senatorul social-democrat Radu Ştefan Oprea a spus că nicio instituţie europeană sau mondială nu a prognozat un deficit bugetar de 4,4% atât cât a fost stabilit de ministrul Florin Cîţu la recenta rectificare bugetară. Oprea a precizat: "Deficitul despre care vorbeşte şi creşterea de preţuri şi taxe constituie un prejudiciu cert, lichid şi exigibil. Domnul Cîţu trebuie demis din cauza ideilor lui învechite cu privire la modelul economic. Activarea procedurii de deficit excesiv va duce la măsuri de austeritate şi la privatizarea companiilor de stat".

Liberalul Eugen Ţapu-Nazare a susţinut, în apărarea colegului său de la Finanţe, că moţiunea este un autodenunţ al lui Eugen Orlando Teodorovici, care a fost "un ministru al Finanţelor discotecar şi miştocar, care a îngropat mediul de afaceri autohton".

Reprezentanţii USR au arătat că în timpul guvernării Dăncilă "România a supravieţuit pe caiet", din punct de vedere al finanţării.

Senatorul Tanczos Barna a precizat că UDMR nu votează moţiunea, dar că ministrul Cîţu trebuie să fie atent la unele declaraţii.

Fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a arătat că ALDE a declarat încă de la începutul anului că sunt mari semne de întrebare cu privire la bugetul de stat propus de PSD, iar cele mai sumbre previziuni au fost depăşite de realitatea cifrelor.

Senatorul Daniel Zamfir a reamintit că Florin Cîţu are "doi scheleţi majori în dulap": scandalul privind manipularea ROBOR în care ar fi fost implicat, în 2008, actualul ministru de Finanţe şi faptul că acesta are mai multe venituri într-un paradis fiscal offshore.

Senatorul Alina Gorghiu (PNL) i-a acuzat pe pesedişti că transformă Senatul într-o platformă de la care lansează fake-news-uri.

Ea a continuat: "Este un moment T0, în care trebuie să se ştie cum stau Finanţele Publice după trei ani de guvernare PSD. Guvernele PSD au influenţat în rău pieţele din România. Dacă se continua cu măsurile PSD, se punea pe butuci o mare parte din economia românească. Această moţiune este generată de frustrarea pierderii guvernării şi pierderii alegerilor prezidenţiale cu cel mai slab scor electoral din istoria PSD".

La final, Alina Gorghiu le-a solicitat senatorilor PSD să înceteze strategia dezinformării şi să nu mai discute despre măsuri de austeritate pe care guvernul PNL nu le-a luat şi nici nu are de gând să le ia.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Dupa ce au lasat in urma numai dezastre pe toate planurile, acum au tupeul nesimtit sa ridice vocea. Ce natie de idioti sunt psd-istii... Sa dea D-zeu sa ajunga sub 10% pana la primavara!

    1. Le-a intrat iubitul Dragnea la puscarie, dar ei sunt tari in clanta!

      PSD a trimis-o pe analfabeta Dancila la cratita, dar si-a insusit clanta ei de proasta.

      Tare s-a mai prostit partidul asta! 

      Esti proastă rău

    multi idioti taica!! o singura intrebare! bnr a scos din rezerva valutara 1 milliard euro sa tina cursul! cate miliarde mai trebuie sa scoata pentru a intelege dezastrul financiar pe care-l convoaca acest ministru care a cazut in comisiile de specialitate ale parlamentului, cadere confirmata si de motiunea simpla?!!

    1. ))) câte sunt nevoie! Ce te deranjează?)))

    PAI CUM SA NU-L DEMITĂ TURMA?! CITU LE SCOATE MIZERIA DE SUB PREȘ SI SUNT OFENSAȚI TOVARĂȘII. EI AU ASCUNS-O ATAT DE BINE SI VINE UNU' SI HOP POC LE STRICA SOCOTEALA. CE FAIN NE MAI MINȚEA DISCOTECARUL ORLANDO, NU-I ASA?! INCA PUTIN SI AM FI ASISTAT LA MULTIPLICAREA BANILOR :)))).....PIERDE TEREN MAFIA PSD SI LOVESTE ASA CUM POATE...CEVA O IESI :)))))))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb