SENATORUL LIBERAL LOVEŞTE DIN NOU Zamfir plafonează dobânzile

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 februarie 2018

"Plafonarea dobânzilor este o practică europeană. Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor şi am decis ca şi noi să intrăm în rândul lor. Măsura va fi valabilă şi pentru bănci şi pentru IFN, doar pentru contractele noi", a menţionat Daniel Cătălin Zamfir.

"Plafonarea dobânzilor este o practică europeană. Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor şi am decis ca şi noi să intrăm în rândul lor. Măsura va fi valabilă şi pentru bănci şi pentru IFN, doar pentru contractele noi", a menţionat Daniel Cătălin Zamfir.

Senatorii au votat ca dobânda anuală efectivă să fie de maxim 2,5 ori mai mare decât dobânda cheie, pentru ipotecare

Proiectul legislativ va merge la Camera Deputaţilor - for decizional

Senatorul Zamfir: "Am intrat astăzi în Europa şi în ceea ce priveşte modul de acordare a creditelor"

Senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir nu se dezminte. Proiectul său de lege privind plafonarea dobânzilor a fost primul pe ordinea de zi de ieri, în şedinţa comună a comisiilor de specialitate şi, în ciuda controverselor apărute între domnia sa şi alţi câţiva colegi de partid, printre care şi preşedintele Comisiei economice Florin Cîţu, liberalul a obţinut mai mult decât şi-a propus iniţial - nu doar limitarea dobânzilor remuneratorii şi penalizatoare, ci plafonarea dobânzii anuale efective percepute (DAE) de bănci şi IFN-uri.

Dobânda anuală efectivă pentru creditele ipotecare şi imobiliare va avea un nivel maxim de 2,5 ori mai mare faţă de dobânda se referinţă stabilită de Banca Naţională a Româ­niei (BNR) - care, în prezent, se ridică la 2,25% -,dacă proiectul avizat pozitiv, ieri, de comisiile reunite din Senat (economică, de buget şi juridică) va trece şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul legislativ vizează şi dobânzile anuale aferente creditelor de consum, acordate atât de bănci, cât şi de instituţiile financiare nebancare (IFN). În cazul acestora, DAE va avea un nivel maxim de 18%, conform textului de lege care a primit raport pozitiv de la cele trei comisii de specialitate.

"Astăzi, am intrat în sfârşit în Europa şi în ceea ce priveşte modul în care, de acum înainte, vor fi acordate creditele", a spus liberalul Zamfir după votul de ieri.

Parlamentarul a menţionat: "Plafonarea dobânzilor este o practică europeană. Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor şi am decis ca şi noi să intrăm în rândul lor. Măsura va fi valabilă şi pentru bănci şi pentru IFN, doar pentru contractele noi.

Am decis să plafonăm DAE, pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a comisioanelor şi alte costuri care să fi ridicat DAE. Pe noi ne interesează ca cetăţenii români să ştie foarte clar, de la început, cât va plăti în total, ca dobândă".

Reprezentanţii băncilor prezenţi la şedinţa comisiilor reunite nu au fost de acord cu plafonarea dobânzilor. Melania Hăncilă, din cadrul Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), a precizat: "Nu considerăm oportun pragul de 18%, pentru că dobânzile se raportează la ROBOR şi nu pot fi plafonate".

Legat de acest subiect, avocatul Gheorghe Piperea a scris, luni, pe Facebook, citând un raport european din 2010: "Statisticile arată că în ţări precum Franţa şi Germania, unde există plafonări ale dobânzilor anuale, lipseşte categoria creditelor de tip sub-prime (credite cu costuri ridicate adresate unor categorii de persoane cu venituri scăzute, fără un istoric de creditare sau cu un istoric nefavorabil). De asemenea, statisticile arată că efectele sunt mai vizibile în peri­oadele de criză economică şi financiară. Astfel, în anul 2008, numărul de credite neperformante înregistrate a fost mai mare în statele în care nu erau reglementate plafoane ale dobânzii legale.

Dobânzile anuale efective medii în Franţa: 3,38%.

Dobânzile anuale efective medii în Germania: 3,36%.

Plafon maxim al DAE în Spania - de 2,5 ori dobânda-cheie a băncii centrale.

Media dobânzilor la nivelul Uniunii Europene era, în 2010, când se resimţeau din plin şi dureros efectele crizei economice cauzate de bănci prin practicarea creditelor sub-prime (acolo unde mediul economic şi legislativ le permitea asta), de 3,45%, respectiv 5,17% şi 5,07%, în funcţie de perioada creditului.

În România, în aceeaşi perioadă, se plăteau dobânzi medii de 6,65%, 11,60% şi 12,97%, dublu (sau chiar triplu faţă de media europeană). Dobânzile cele mai mari sunt cele la creditele pe termen scurt, fără garanţii şi cu valori de sub 20.000 euro, adresate persoanelor aflate în situaţia cea mai vulnerabilă (sub-prime). Dobânzile cele mai mici sunt la creditele ipotecare. Cele medii sunt la creditele imobiliare mai mari de 20.000 de euro".

Preşedintele Comisiei economice din Senat Florin Cîţu subliniază că doar 11 ţări din UE au dobânzile limitate, iar efectele acestui aspect au fost retragerea investiţiilor financiare din zonele sărace, segmentarea pieţei şi limitarea numărului produselor financiare.

Senatorii au dat raport favorabil şi proiectului care limitează profiturile recuperatorilor

Senatorii din cele trei comisii au dat raport favorabil şi proiectului legislativ care limitează profiturile recuperatorilor, iniţiat tot de Daniel Zamfir.

Acesta prevede reintroducerea retractului litigios, existent în Codul Civil până în anul 2011, respectiv dreptul debitorului care a fost deposedat de bun de a-l putea achiziţiona de la firma de recuperare plătind dublul sumei cu care aceasta a cumpărat respectivul bun de la bancă. Daniel a mai spus: "Am avut în vedere limitarea profitului firmelor de recuperare. Mi se pare absolut rezonabil să vândă imobilele cu dublul sumei cheltuite pentru achiziţionarea lor. Iar debitorul are drept de preemţiune. Practic, iniţiativa readuce în piaţă acele bunuri. Dacă recuperatorul a cumpărat un imobil la 10% din valoare, atunci nu acela era preţul real al pieţei. Când debitorul va avea posibilitatea să-şi cumpere casa de la recuperator cu dublul sumei la care imobilul a fost achiziţionat de la bancă, vă asigur că aceasta din urmă nu va mai vinde la preţ de 10%. Cred că un discount rezonabil ar fi 30% şi, ca atare, debitorul nu va fi niciodată interesat să cumpere în aceste condiţii, decât dacă acel preţ nu este unul real. Ca atare, nu facem altceva decât să reechilibrăm piaţa, iar debitorii să aibă ocazia să plătească preţul real".

Senatorii au amânat dezbaterea proiectului legislativ privind contractele de leasing, după ce, luni, au fost depuse unele amendamente pe marginea iniţiativei legislative.

Aceasta vizează "reglementarea segmentului de executări silite şi a pieţei de leasing, prin reechilibrarea contractelor din aceste domenii", după cum ne-a explicat, anul trecut, Daniel Zamfir: "Această iniţiativă, care este similară Legii dării în plată, are în vedere să mai pună frână recuperatorilor şi să reechilibrăm contractele de leasing. Consumatorul, odată deposedat de bun, să aibă dreptul la stingerea datoriei. Dorim ca aceste contracte să nu mai fie titluri executorii, ci să se meargă în instanţă pentru obţinerea unui astfel de titlu. În acelaşi timp, contractele de leasing trebuie şi ele reechilibrate, aşa cum Curtea Constituţională a hotărât că trebuie să se întâmple cu cele de credit. Trebuie reglementate toate domeniile astfel încât să nu existe o poziţie dominantă, ci una de echilibru între părţi".

Daniel Zamfir susţine că proiectele sale legislative au fost întoarse la comisia economică fără respectarea procedurii, întrucât ele mai fuseseră votate o dată în această comisie. În replică, Florin Cîţu susţine că nu a fost încălcată nicio procedură, explicând că proiecetele de lege în discuţie aveau nevoie de raportul final al celor trei comisii reunite ieri, chiar dacă ele fuseseră votate de fiecare comisie în parte.

Opinia Cititorului ( 85 )

  1. Inca nu a plafonat nimic. Pana se voteaza in plen, in camera deputatilor, pana se publica in monitorul oficial mai e mult. Il laudati de pomana ca tot o sa piarda asa cum a pierdut si contopistul piperat procesul de ieri, hahahaha. Si USListul redistribuit Zamfir o sa fie dat si afara din partid ca deja e luat la ochi. (Vezi ca si tu esti luat la ochi de comandant Liviule, apropo). Asa ca irositi pagina ziarului cu asta ca nu il mai baga nimeni in seama. S-au dus vremurile cand Zamfir, Piparush si baragladina de langa Sibiu tineau primele pagini din ziare si cand lumea ii baga in seama.

    1. In orice domeniu trebuie incurajata concurenta pentru a avea servicii de calitate la un pret corect. Prin plafonari nu rezolvi nimic pentru ca piata de credite se va contracta, Bonificatia la depozite va tinde spre 0, iar bancile vor credita deficitul de stat. Tinerii vor sta in chirie, dar probabil ca nu in Romania. Bravo Zamfir. Sa mai zica cineva ca inginerii constructori nu se pricep la sistemul bancar.

      Tu spui ca bancie sa iasa in mediul privat sa nu mai dea credite pc garantate de stat.

      Bravo !

      Tu crezi ca bancile vor? 

      Oo dat-ar Dumnezeu tie si celor dragi tie numai după cum gândești si vorbești, atât nu mai mult!

      Cand bancile se comporta ca un cartel. Despre ce concurenta vorbiom?

      Dupa cum scrii (si implicit gandesti) as spune ca esti Gigel Fronea si nu G. Coman. Sau poate ca esti Dorel (un fel de "tata" al lui Gigel).

      Vorbim degeaba. O plafonare la de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR-ului este ca si cum nu ar exista plafonare.

      In alta ordine de idei, un "pret" de 2,5 ori dobanda de referinta nu ti se pare un pret corect? Care ar fi atunci pretul corect?  

      Un pret corect? Care e ala? Ca profesorul doctor Cristian Paun, om cu studii si experienta in domeniu ne spune clar ce se intampla. Se va pune presiune pe Robor si astfel plafonarea DAE nu o sa fie simtita de nimeni in schimb presiunea pe Robor o sa o simta toti cei cu credite. Corect nu? Pentru gargaunii din capul lui Zamfir o sa plateasca mii de oameni.

      ....urmatorul proiect o sa fie acela de stabilire a unei dobanzi MINIME pentru depozite { de.exemplu minim 3 %care va rezulta din inmultirea sau impartirea unui numar cu unul altul ???}) si uite asa acum o sa se inspire Germania si Franta de la noi...

      Cand aud ca noi ne comparam cu Franta ..Germania imi vine sa cred ca acesti indivizi ( de exemplu Pipera} sunt complect pe "din afara". Cum poti sa iei ca etalon de comparatie o tara care are un alt grad de dezvoltare, o tara cu un alt grad de risc,,predictibilitate..un regim fiscal mai stabil etc. Nu ne dam seama ca in astfel de conditii ...totul sed analizeaza din partea celui care investeste etc.  

      Benzina e ca la ei.

      Mancarea, curentul etc cu mici diferente.

      Au Anpc care funtioneaza. 

      Nu exista piata corecta....bancile lucreaza impreuna ca uncartel mafiot ...in Occident au fost amendate pt manipularea liborului si a dobanzilor

      Gradul de dezvoltare și paranghelia Crooks sau Proofyourdent sunt strâns legate. Dacă le permiți unora să fure banii sărăntocilor, nu te vei dezvolta niciodată.

    Romani au gasit alternativa la leasing auto: second de afara. Daca cumperi nou platesti de 3 ori pretul in taxe ascunse gen casco care nu e casco pana in 100 euro, rca care e rca special ca trebuie cu firma x sa semnezi rca care e de 3 ori mai mare decat pretul pietei. Daca ai intarziat o zi plata la masina, plata creste cu 30%. Daca refinantezi rata creste cu 30%. Intr-o tara cu 400 euro salariul mediu auto e tot atata cat e in Germania unde salariul e 2000.

    Daca esti executat pe baza unei harti xeroxate ramai fara masina, o alta firma de recuperare rasare iti spune ca datorezi suma x de bani cat o masina second. Abia atunci esti stins de datorie in fata creditorilor. Rci leasing Romania a facut asa, acum au inchis-o au facut alta firma Dacia leasing? 

    Halal democratie!

    Asa tovarase. Sa revina mercurialii! Sa moara burghejii. Sa veniti la mine la Havana sa sarbatorim cu cico si parizer prajit victoria. Sa nu il uitati pe mustacios ca imi aduce aminte de Dascalescu cand era tanar. Proletari din toate tarilii uniti-va!

    1. Nu ai fost asa vocal.

      De unde ai avut bani sa ajungi in tara lui F. Castro? 

      Băncuțele au pierdut miliarde de euro, recuperatorii au fost trântiți cu fețele de asfalt, acum sunt strivite coșurile cu ouă ale țeparilor cu dobânzi fantasmagorice.

      Burghejia țepară, aia care a condus la instaurarea regimului lui Fidel, va fi nevoită să renunțe la postaci. Se trag obloanele. 

      Cel mai corect ar fi sa le interzica sa mai ia dobanda sau comisioane. Doar asa vom reusi sa trantim toata economia. Bravo!!! si URA URA URA!!!

      Păi, vezi? Nu v-au interzis, doar au plafonat dobânzile.

      Încă mai poți merge la Nuți Cămătaru să iei fără număr cu dobânda de 1 milionla sută pe zi. 

      Zamfir trebuie sa dea acum o lege prin care obliga bancile sa dea credite de minim 100.000 de euro la oricine doreste, acesta depunand doar o cerere de mana. Daca nu stie scrie atunci banca trebuie sa ii puna la dispozitie un reportofon prin care sa solicite banii.

      Așa a fost în 2008.

      Vai, dar nu vă califivați pentru 100 000 euro. Nu-i nimic, facem un pachet strategic, in franci, luati creditul in lei si platiti in cea mai sigura valuta. Nu py dvs, dar nu va spunem. 

      Dar oare cine le-a spus unde este usa de la banca. Sa nu imi spui ca au gasit-o singuri!! :))))

      Au dat la homlesi asa.

      Sa ia, dar sa ia corect! S-a dus dracu mafia bancara daca ies legile acestea!

      Firme de recuperari din acelasi grup......si alte marafeturi. O sa spuneti: Ehei ce vremuri........

      Ti-ai dracu de camatari legalizati! 

      Dar oare trebuia sa mearga cu grija, ca la un camatar, nu cu incredere si deschidere? Da asa trebuia, dar vezi tu bankstere, voi stiti ca material aveti in veacul veacurilor si pe asta va bazati. E ca si cum vanzatorul de droguri ar spune: eu vand doar la cine cere! De ce nu ma lasati?

      Ce faci Gigele? Acum esti Nicu? Ai uitat sa iti iei pastilele in dimineata asta?

      Ce e spartane chelit in dunga? Iar te iei de oameni pe aici? Pai parca voi sambatarii nu tolerati scandalul.

      O banca jmekera avea portile deschise langa Central Cluj Volksbank pe numele defunktei ce sa vezi ca nu mai iexista acolo. Stabilitate, credibilitate nu alta, garantie aproape germana, daca ma intelegi cum considera germani austrieci, cam cum ii consideram noi pe cei bronzati de la natura in Februarie.

      Nu toleram postacii, si lasii ca tine.

      Volksbank a dat credite in franci. Daca stia ca de aici i se va trage moartea in Romania, crezi ca mai acorda credite in CHF? Atunci cum ramane cu lozinca ca bancile stiau ca CHF se va aprecia. Vezi tu, ele stiau ca CHF se va aprecia, iar clientii nu isi vor mai putea plati creditele si ele vor disparea. Au facut-o cu intentia sa dispara. HAHA

      In Romania s-au dezlantuit daca rusnacul nu a vrut sa auda de felia romaneasca.

      Lozinca ramane in picioare. Ce le-a pasat lor de denumirea Volksbank cand oameni au datorie unei decedate.  

      Este non sens !

      Sau asa a fost gandita ! 

      Am uitat ca voi tolerati numai speculantii de Remetea sau Voluntari.

      Ponzi trebuie răzbunat. Capitaliștii capabili, oamenii de afaceri desăvârșiți care îți împrumută 100 lei și te lasă fără casă mai au o șansă la CCR.

      Așa cred ei. :)))))) 

    E simplu sa salvam Asociatia Parakletos. Domnul Profesor Piperea nu ne va parasi la greu, nu o sa lase haiducul sa piara acest simbol al luptei noastre.

    Am inteles ca domnul Piperea a decis sa isi vinda Jeepul Porche de 200 de mii de euro, isi cumpara un Audi mai modest si achita cheltuielile de judecata pentru Parakletos!  

    Va multumim pentru omenie Domnule Profesor Piperea si HAI SUS! 

    1. E mai simplu sa se faca alta asociatie. Si inca una, si inca una, si inca una, si tot asa. Sa vezi atunci tremurul si lasatul in izmene ale banksterului! :))))))

      Pai daca face alta asociatie cum ii mai jecmanesc pe prosti? Ca deja libarca de la Piata noua, buretele de pe Lamotesti si sluga aia de Tanase au inceput sa stranga bani ca sa salveze asociatia :)))). Asa se fac banii. Le iei onorarii la creduli, pierzi procesul dupa care iei de la alti creduli bani sanchi, sa salvezi Parakletos.

      Pai daaaaa, trebuie de fapt mai multe asociatii. Ca sa va starpeasca mai repede, ca sunteti multi ca naiba si debitati peste tot. Cine mai e atata de tampit sa va mai creada? Voi nu vedeti ce ati facut in piata aceasta a voastra? Nu, ca voi nu va uitati la oameni, numai la bani!

      Bancile vad doar bani dar in seif nu au 50k euro.

    Plafoneaza dobanda si cresc comisioanele si taxele. Mare smen.

    1. Este plafonarea DAE, adica a dobanzilor cu toate taxele incluse. Care va fi consecinta acestei legi? Este simplu: Criteriile de eligibilitate vor fi cu totul noi. Persoanele cu venituri mari si garantii vor putea lua credite, celelalte vor fi exploatate fiindu-le luata orice posibilitate de accesare la un credit pentru achizitia unei locuinte. Hai cu chiriile...

      Sărăcanii erau cei mai loviți, le furați banii de mâncare cu schemele voastre de jupuit fraieri.

      Zici că vor fi exploatați? Dar nu vor mai fi exploatați de voi. 

      In marile orase din Romania, in momentul de fata chiria este mai mare decat o rata la banca. Oricine este eligibil pentru un credit ar putea plati mai putin, iar la final sa ramana si cu imobilul. Dupa aceasta lege cei care acum puteau lua credit nu vor mai putea, asa ca le va ramane doar alternativa chiriei... care probabil va creste avand in vedere ca nu mai exista alternative. Este prea greu pentru tine?

      rahatlor cu gulere albe vi-a dato sub centura ,camatarilor

      Indiferent de ce legi se vor adopta tot in mocirla veti ramane. Aceasta pentru ca nu sunteti capabili sa intelegeti ce cititi in contracte. In afara de faptul ca nu intelegeti sunteti si lacomi si luati credite cu nemiluita fara sa va ganditi ca acei bani trebui returnati. Daca voi cei care ati luat credite erati mai cumpatati atunci era mult mai bine pentru voi. Insa voi nu aveti o problema sa luati bani, indiferent de costuri, dar pe urma ziceti ca sunteti sclavii bancilor. PAI NU ATI CITIT CE ATI SEMNAT??? SAU NU INTELEGETI CE ATI SEMNAT????

      Pe 30 de ani. De aceea sunt 1 mil de executari.

      Si chiria pe cati ani este?

      Ochelari inca nu au sosit.

      Bancuta corecta de ce recurge la asemenea siretlicuri fine, nu se stie, multe-multe pagini trebuie sa semnati, transparenta se numeste. 

      Nimeni nu trebuie sa semneze nimic. Chestia este ca inainte sa semnezi stai sa citesti si daca nu iti convine nu iei credit sau incerci sa negociezi. Insa cei lacomi semneaza orice numai sa li se vireze banii! In general lacomia si prostia se platesc. Cititi oameni buni ce semnati!

      Te pup in pix daca tu apuci sa citesti 20-50 de pagini A4. Se pare ca nu ai luat credit in asta viata. Contractul nu iese din banca decat gata semnat. Cat priveste negociera am doar un cuvant pentru tine: NAIVULE !

      Prin OUG 50/2010: "creditorul este obligat sa va prezinte contractul cu cel putin 15 zile inainte de semnare, pentru orice derogare trebuie sa va ceara acordul scris"

      Asadar ISTETILOR, la dosarul vostru este o fila prin care voi ati renuntat expres la acest DREPT. Cine este NAIV?  

      Si in timp ce unii romani vor ramane "tot in mocirla" altii, culti si evoluati ca tine vor rade de ei, nu-i asa?

      De asta suntem luati de fraieri oriunde ne-am duce.....

      Atat timp cat bancile au indatorat toate guvernele bucurandu-se de privilegii si legislatie favorabila nu putem vorbi de o piata libera. Nu sunt srl-uri sa falimenteze...din pacate. 

      Cele inainte cum sunt?

      Alea sunt in executare acum. 

      Ai credit? Ai luat credit in viata asta? Daca ai luat credit si l-ai acoperit ca domnul Isarescu fara sa simti, fara sa sti la ce banca l-ai semnat, scuza-ma!

      Noi restul muritori de rand ne batem de tot felul de colti ascutiti ai bancherilor dupa zambetul larg la semnare. 

      Acelasi mesaj era si la DIP: Asta vii tineri nu vor mai putea cumpăra case si ... ce sa vezi! Prima casa sa avut fonduri mai mari si profiturile băncilor au crescut fantastic!

      Nici in ziua de azi nu se da contractul la studiu! Nu mai tot minti. Iar la ce tampeni sunt scrise acolo, iti trebuie sa fii academician ca sa intelegi! Intelegem ca bancile inca se bazeaza pe, persuasiune, dar e mai bine cu o lege care nu le lasa sa isi bata joc de consumatori! Asa cum este si in alte tari!

      Cu o dobanda fixa si predictibila, omul va veni cu incredere la banca sa ceara un credit! Este ceea ce voi obstea banchereasca nu ati facut pana acum!

      Cu o dobanda fixa si predictibila, omul va veni cu incredere la banca sa ceara un credit! Este ceea ce voi obstea banchereasca nu ati facut pana acum!

      Guvernele, dar mai ales politicienii au indatorat tara prin politicile populiste derulate pentru a castiga VOTURI!. Bancile doar intermediaza creditarea. Creditarea se face din banii DEPONENTILOR.! Pentru acesta banca isi ia o marja de dobanda. Eu nu rad de cei care au credite, insa este frapant cand vezi ca nici acum ei nu recunosc ca sunt vinovati pentru ce au semnat! Chiar nu este de ras! Eu as fi de acord cu o lege prin care cei care doresc CREDITE sa raspunda in scris la intrebari elementare privind creditele. Daca nu raspund corect sa nu li se accepte solicitarea de creditare.

      D-le, dobanda predictibila pe termen lung nu exista. Nici curs de schimb predictibil nu exista decat in cazul in care intervine banca centrala, fara a putea schimba o tendinta pe termen mediu si lung. In acest fel la un credit acordat pe o perioada mai mare de 5 ani exista riscul de dobanda. Desi debitorii cred ca bancile stiu ce o sa se intample cu ratele de dobanda sau cursurile de schimb (pentru ca este usor sa dai vina pe asa zisi profesionisti) adevarul este ca acestia habar nu au. Bancile din pozitia de creditor nu doresc sa pastreze riscul de dobanda sau riscul valutar si in acest fel fie il transfera catre debitor fie isi inchide riscul prin instrumente financiare pe care il pune ca si cost debitorului. Poate ca daca vreti dobanda fixa pe 30 o sa aveti o dobanda de 10%/an, in loc de una variabila de 6%/an.

      Emisiunea fantoma sponsorizata de banci la 18:15 , reclama spune asa.

      Frankalaul este asa restul monedelor sunt din tiparnita adica ca Wc-papir. 

      Bancile au indatorat guvernele ...?! Chiar asa?

      Despre asta este vorba. Celor care au cunostinte precum cel care a postat mesajul 5.12 ar trebui sa le fie interzis sa ia credite.

       

      Numai oamenii desăvârșiți au credite.

      Eu sunt mai cap de lemn, n-am avut credite niciodată. Poate pentru că am bani. Nu știu ce-i în capul meu. :) 

    Toți piețarii liberi, practic țepari, să afle în premieră mondială că statul permite băncilor să falsifice monedă, deocamdată peste 7 ori capitalul deținut în rezerve la BNR.

    Tot statul, pentru protejarea cetățenilor de practici abuzivi, este cel în măsură să limiteze costurile banilor puși în circulație cu acordul statului.

    Marii capitaliști care mor de grija sărăcanilor pe care vor să-i jupoaie de vii, nu împrumută banii lor. 

    o persoana care are cit de cit educatie apeleaza la banci cind are nevoie de finantare, vecinu meu care nu a avut sansa sa mearga la scoala, cind are nevoie de bani, apeleaza la camatari sau case de amanet! stie cineva ce dobinda plateste la zi sau anual??!! oare pentru cine fac legi parlamentari? cine are nevoie mai mare de protectie? saraci si cei lipsiti de educatie?! sau cei care au apelat la credite in monede exotice!!?? cine este in spatele unor case de amanet, camatari persoane fizice?? Zamfir oare pe cine vrea sa protejeze sau sa ajute mai mult cu aceste propuneri de legi???

    1. Vrea să protejeze consumatorii pe o piață reglementată.

      Pt. Nuți Cămătaru există DIICOT. 

      Hai sa interzicem 6/49, cazinoul, bingo, poker etc.

      Cu astea se compara bancile. Cu BINGO, CAZINOURI si altele de gen! SUUUUPER!!!

    A dormit cam mult domnul Zamfir; oare doar acum i-a dat liber avocacatelul Piperatul, numai acum au impartit banii de la pacaliti?. 

    1. E durere mare, țeparii sunt rupți.

      Bancile, vor imparti de acum doar banii corecti! Aici e marea durere!

      Da.

    da, da' cand o face plopu' pere!

    Domnul Zamfir daca e asa suparat pe banci as zice ca e mai bine sa le interzica, decat sa le chinuie!

    1. Cand clasa muncitoare vrea in Vest, bancile din Vest vor in Est.

      Poate ne spui ce banca a finantat Boah-ul constructia. Daca Bosh-ul nu a apelat la o banca avizata de BNR inseamna ca fac gargara degeaba. Poate o mai ramas o sacosa cu sapca portocalie pot sa impacheteze si sa dispara ca magaru'-n ceata. Criza, necriza dar nici o banca nu si-a facut valiza sa plece. Sigur mai pleaca pe la domn presedinte la o cafea sa le garanteze marea cu sarea. Mai dau cate un comunicat de te uiti x.

      Concluzia este ca mai are materie prima macelaria! 

    Zamfir mai are doua rateuri, aprobate de Parlament si trantite (total sau partial) de Curtea Constitutionala: legea darii in plata si legea conversiei CHF la curs istoric.

    La fel va fi si acum. 

    Intr-o economie de piata lucrurile se regleaza prin cerere si oferta, iar statul intervine doar in cazuri exceptionale (probleme majore in piata). Eu nu vad nici un caz exceptional aici. 

    Ah, nesimtirea bancilor. Este o problema aici, care trebuie rezolvata. Dar nu asa se rezolva, ci deschizi calea altor abuzuri sau consecinte nedorite din partea bancilor.

    Dl. Zamfir, daca vrea sa rezolve problemele sistemului bancar trebuie sa aiba mai multa grija, nu abordari populiste 

    1. Nu place bancilor. Ele au venit pentru fara -de-lege aici dupa cum susti tu. O fi mintit piperosul cu dobanda de 3,38 la francezi?

      Pai du-te si ia credit din Franta!

      Vreau sa dea Brd aiciuca :)

      Boss, o fi dobanda de 3,38% la francezi, dar aia sunt (macar pe hartie) economie de piata dezvoltata, bla, bla. Costuri de finantare mai mici. Tu, aici, la Romanica, esti altceva - costuri de finantare mai mari. Asta asa, pe partea economica direct.

      Nimeni nu zice ca bancile sunt curate si fara cusur. Dimpotriva. Dar nu faci dreptate si curatenie cu plafonari artificiale de dobanda, pentru ca astea lovesc in alte parti.

      Piperosul vorbeste vrute si nevrute. Are de aparat imaginea unui haiduc anti-banci si il inteleg. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne uitam in gura lui. 

      Da nu ma prind, unde lovesc in alte parti?

      Era o glumita pe vremuri: "Este o groapa mare, plina cu rahat si o bara deasupra. Te-ai prins?". Ziceai "nu", insemna ca ai cazut in rahat.

      La fel si tu. Banci hraparete sunt peste tot (de altfel, de la ele a inceput criza in 2008). Totusi, occidentalii aia de ce nu au plafonat dobanzile oare? 

      Franta nu e occidentala? Piperosu' ala minte de ingeata apele cu exemplele lui?

      Țeparii minte pentru că așa e ei și de asta trebuie să le dea statul cu reglementarea în dinți.

      Britain is virtually the only country in Europe without a legal cap. They exist in Germany, France, Italy and Switzerland, pegged at rates between 15%-22%. Ireland has a 200% ceiling on loan rates. That may sound hardly worth bothering with, but even a cap at that level would exclude a lot of the lenders in the UK such as Provident Financial, whose standard APR on a £100 loan over 23 weeks is 545%, and the payday loan companies such as Payday UK, whose advertised rate for an £80 loan is 1,737%. And these are from legal and regulated operators, not loan sharks. 

    Wau ce sume sunt acolo. Poate il faceti public dosarul in pdf.

    In sfarsit cineva indrazneste sa le arate cartonasul bancilor mafiote din Romania care sunt au fost lasate ani de-a randul sa isi bata joc de acest popor,sa dea credite cu dobanzi triple fata de Ocident unde puterea de cumparare e mult mai mare...iar pt cei care spuneti ca Occidentul are alt reting ,blufati ...BNR-ul a inchis ochii la toate abuzurile bancilor..rusine sa le fie

    ..cei din BNR sunt tradatori de tara 

    1. Esti lemn

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb