SENATORUL PNL FLORIN CÎŢU SARE ÎN AJUTORUL BĂNCILOR: "Controlul ANAF la două bănci, la o zi după declaraţiile premierului, este infracţiune"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 august 2017

"Controlul ANAF la două bănci, la o zi după declaraţiile premierului, este infracţiune"

Cîţu: "Tudose a sugerat deponenţilor băncilor să-şi retragă banii, ceea ce reprezintă o faptă penală. BNR trebuie să sancţioneze prompt atitudinea total iresponsabilă a premierului"

Cîţu, în noiembrie 2016: "Sistemul bancar este gripat"

Faptul că, la o zi după declaraţiile premierului Mihai Tudose - care a spus că nu ştie dacă "este foarte sigur" ca oamenii să-şi ţină banii la băncile pe pierdere, menţionând că, din cele 36 de bănci, 18 sunt pe profit şi 18 nu - ANAF a declanşat controlul la două bănci din cele 18 pe pierdere, constituie o infracţiune, este de părere liberalul Florin Cîţu, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Şeful Guvernului a anunţat, recent, că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificări la două din băncile care activează în ţara noastră şi care nu sunt pe profit, ca să vadă care este situaţia acestora.

Oficialul a mai spus: "Eu cred că trebuie să le ajutăm (...) poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că, înţeleg că ei au venit aici să ne ajute... nu ştiu, sunt subsidiare ale Crucii Roşii? (...). Eu vă spun foarte sincer, şi-mi asum, o să ajungem până la a ieşi public şi a spune: domne', băncile astea nu au profit de un an, de doi, de trei, de patru, nu ştiu dacă este foarte sigur să vă ţineţi economiile acolo. (...) Iertaţi-mă, e o bancă, dacă ea nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment?".

Senatorul PNL a reacţionat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, la declaraţiile premierului, subliniind: "Astăzi vreau să vă explic motivul pentru care eu cred că prim-ministrul Tudose merită o plângere penală. Imediat după preluarea mandatului a început să spună prostii. L-am bănuit de incompetenţă. Acum două zile, însă, am avut certitudinea că nu este incompetenţă, este penal.

Să vă explic:

- Atacurile concertate la adresa sistemului bancar din România s-au amplificat declarativ şi au intrat într-o nouă fază, în care Tudose a trecut la acţiune. A ameninţat în mod direct băncile din România (asta în timp ce şeful lui, Dragnea (n.r. Liviu Dragnea, liderul PSD), compară băncile cu fermele de porci). Declaraţiile premierului au devenit infracţiuni când a nominalizat 18 bănci, din toate băncile, care, în opinia sa, nu au plătit impozit pe profit şi trebuie controlate. Faptul că la o zi după declaraţiile acestuia ANAF a declanşat controlul la două bănci, din cele 18, constituie, nu numai în opinia mea, o infracţiune. Asta pentru că a dispus un control discreţionar numai la băncile la care a hotărât el (să fie oare cele care au participat, în opinia lui Dragnea, la demonstraţia din februarie?) Este inadmisibil ca un prim-ministru să ordone când vrea el controale unde vrea el, pe criterii politice.

- Declaraţia iresponsabilă a lui Tudose generează efecte uşor de prevăzut. Imaginaţi-vă că luându-l în serios pe Tudose, doar e prim-ministru, se reped oamenii să-şi retragă banii din bănci! Aşa se comportă un prim-ministru al unei ţări din UE? Când Ionuţ Mişa a declarat că naţionalizează Pilonul II de pensii, ASF, pe bună dreptate, a constituit o comisie să evalueze pagubele create de declaraţia acestuia. Este momentul ca BNR să evalueze şi să sancţioneze prompt atitudinea total iresponsabilă a lui Tudose. E clar că Tudose aparţine unei generaţii de politicieni care ţine banii la borcan, îngropaţi în curte, nu la bănci. Tudose trebuie să ştie că în momentul acesta băncile deţin 50% din datoria publică (...), adică finanţează deficitul bugetar şi deficitul bugetului de pensii, asta pe lângă finanţarea economiei, în general.

Un prim-ministru responsabil ar fi sesizat direct organele de cercetare penală în cazul în care ar fi avut informaţii legate de evaziune fiscală (Mişa de la finanţe o fi complice?) la respectivele bănci. Altfel, este complice. Pe înţelesul tuturor, după atacurile declarative la adresa băncilor din România, Tudose a sugerat deponenţilor băncilor să-şi retragă banii, ceea ce, nu doar în opinia mea, reprezintă o faptă penală.

Dacă luăm în considerare că, pe lângă sistemul bancar, au atacat şi admistratorii privaţi ai sistemului de pensii, companiile mari şi, în general, sectorul privat, putem trage o singură concluzie: Dragnea şi Tudose pot linşa cu ajutorul instituţiilor de stat pe oricine dacă au ei de câştigat.

Nu uitaţi! Ce s-a întâmplat cu Rise Project a fost primul semnal!"

Senatorul Florin Cîţu a reacţionat şi la declaraţiile recente ale ministrului Finanţelor Pulice Ionuţ Mişa, primul care a atras atenţia asupra faptului că băncile nu plătesc impozit pe profit, întrucât înregistrează pierderi fiscale, deşi raportează profituri contabile. Oficialul de la Finanţe a spus, în mai multe ocazii, că, pentru a ieşi pe pierdere, băncile apelează la aşa numitele "optimizări fiscale".

În opinia domnului Cîţu, "astfel de declaraţii îi vor face pe potenţialii investitori care vor să vină în România, în orice sector, să se gândească de două ori, să se uite în altă parte, în primul rând, acolo unde sunt primiţi mai bine". Parlamentarul opinează că declaraţiile oficialilor din Guvern par să fie doar un atac populist, menit să mute discuţia de la deficitul bugetar, de la tăierea investiţiilor, de la amânarea creşterilor salariale promise etc. într-un sector "în care acum toţi discutăm despre atacul împotriva sistemului bancar".

În campania electorală de la finalul lunii noiembrie, domnul Florin Cîţu susţinea, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că "sistemul bancar este gripat". Domnia sa menţiona, la vremea respectivă: "Băncile, săracele, nu au avut un moment de respiro. Imediat după 2008, foarte multe dintre riscuri au fost în bilanţurile băncilor. Cum au ajuns acolo nu mai contează. Băncile nu au avut timp să rezolve problema, pentru că economia a depins de finanţarea din sistemul bancar. De aceea, avem nevoie de piaţă de capital. Trebuie cumva să iei presiunea de pe bănci şi să le laşi să se restructureze. În momentul acesta, este clar că nu mai pot să ducă economia României. Băncile nu pot să vină şi să spună că nu pot să finanţeze economia, că deja sunt cocoşate. Dar dacă vă uitaţi la ce se întâmplă cu finanţarea, majoritatea sunt credite Prima Casă. Ideea este că au o problemă".

Ministrul Finanţelor a arătat, recent, că 70% dintre băncile care activează la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

În replică, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a precizat că instituţiile bancare nu au plătit impozit pentru că nu au avut profit, subliniind că autorităţile ar trebui să verifice motivele pentru care băncile nu au înregistrat profit.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Clar Tudose trebuie sanctionat inclusiv de presa, si mai ales de cea economic.

    Daca vor sa faca presa.

    1. Este perfect constitutional sa nu ai cont la banca.Este perfect constitutional sa-ti ridici salariul cash.

    Politicienii vorbesc dupa cum "sufla vantul".M-am saturat de parerile lor,in general mincinoase.

    Ce a spus dl.premier este corect,de ce ai furat statul roman cu atatia atatia bani,tu ca banca trebuie sa fi corect,ca toti romanii sa isi tina economiile la banca,,,,,,daca tu banca ai inselat imprumutatii,ai furat statul roman, ai declarat ca esti pe pierdere,inseamna ca banii depondentilor sunt in pericol,cunosc persoane care au inceput sa-si retraga economiile din banci,,si foarte bine fac,,,,ce sa spun despre dl. Citu, a vorbit exact cand trebuia sa taca.'''''BANCILE TREBUIESC CONTROLATE SI DACA NU AU PLATIT IMPOZIT PE 5-6 ANI SA PLATEASCA TOT DIN URMA''''

    avand in vedere radicalismul cu care Catu isi schimba opiniile, chiar ma gandesc daca nu il santajeaza cineva, avand in vedere trecutul lui cu ING si presupusl/zvonitul atac speculativ asupra leului.

    Controlul a inceput anul trecut.

    florin citu = dorian gray, asta ii este numele de acum

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb