Senatorul Zamfir promite informaţii incendiare despre Cîţu şi Cinteză

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 aprilie 2019

Daniel Zamfir

Daniel Zamfir

Daniel Zamfir: "Luni voi prezenta scheletele din dulapurile celor doi şi motivul real al neprezentării la audieri"

Senatorul ALDE, Daniel Cătălin Zamfir, promite că, luni, va publica informaţii incendiare des-pre senatorul PNL, Florin Cîţu şi directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Parlamentarul i-a chemat pe cei doi în mai multe ocazii la audieri în Comisia economică, pentru discuţii pe marginea modului de calcul al ROBOR.

În contextul în care nici Florin Cîţu şi nici Nicolae Cinteză nu a răspuns convocărilor senatorului, acesta din urmă a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook: "Am luat decizia să ne oprim aici. Astăzi (n.r. ieri), la audierile Comisiei de anchetă erau invitaţi pentru a treia oară fos-tul trezorier al ING Bank, Florin Cîţu şi directorul direcţiei supraveghere financiară din BNR, Nicolae Cinteză. Conform legii, prezenţa ambilor este obligatorie. Senatorul, apărat frenetic de colegii din PNL şi USR, se consideră mai presus de lege şi nu vrea sa vină, iar directorul din BNR este oprit de Guvernator - altul care se crede mai presus de lege - să vină. Comisia a luat decizia să nu îi mai invite, urmând să prezinte raportul pe baza declaraţiilor celor audiaţi şi a declaraţiilor publice făcute de cei care au refuzat să se prezinte de-a lungul timpului.

Luni voi prezenta scheletele din dulapurile celor doi şi motivul real al neprezentării la audieri. Îi înfundă total, credeţi-mă!"

Menţionăm că senatorul Zamfir sus-ţine că băncile au manipulat ROBOR, cu concursul BNR. În acest context, au avut loc mai multe audieri pe subiect, în ultima perioadă, în comisia prezidată de parlamentar.

La mijlocul lunii martie, au fost invitaţi la discuţii patru foşti trezorieri bancari dintre cei care au activat în această funcţie în anul 2008, când senatorul susţine că ROBOR a fost manipulat de instituţiile bancare.

Doar că, la discuţiile din comisia de specialitate a fost prezent unul singur din cei patru convocaţi. Senatorul ALDE ne-a precizat, atunci, că i-a invitat la audieri pe Bogdan Mihoc, care a lucrat la Unicredit Ţiriac Bank, Cristian Sporiş, de la Raiffeisen Bank, Florin Cîţu, directorul trezoreriei ING Bank la acea vreme şi Dan Cristea, fost trezorier la BCR. Dintre aceştia, doar fostul reprezentant al BCR a confirmat prezenţa. La audierile de la acea dată fusese invitat, din nou, şi Nicolae Cinteză.

Daniel Cătălin Zamfir ne-a declarat, după şedinţa din comisie: "Cei care sunt persoane private se prevalează că legea nu le impune să vină la dis-cuţii, dar Cîţu şi Cinteză nu au nicio scuză, sunt obligaţi de lege să vină la audieri când sunt plecaţi, pentru că ocupă funcţii publice. De aceea, voi sesiza Biroul Permanent al Senatului cu privire la cei doi şi îi voi scrie din nou Guvernatorului BNR Mugur Isărescu ca să îi dea voie lui Nicolae Cinteză să vină la comisie".

Şi membrii Consiliului de Adminis-traţie al BNR au fost audiaţi, recent, în comisiile reunite Economică şi de buget din Senat.

În ocazie, şeful Băncii Naţionale a spus că băncile colaborează între ele pentru calculul ROBOR, dar aceste înţelegeri sunt normale, nu în afara legii. Isărescu a mai explicat: "Piaţa func-ţionează cel puţin opt ore pe zi. Ca pe orice piaţă funcţională, există un fix-ing. El durează doar un sfert de oră, de aia se şi numeşte fixing, aşa, ca o oglindă. Operatorii, cei care sunt pe piaţă, vânzătorii, cumpărătorii şi cei care fac operaţiuni pe piaţa valutară se uită la acel fixing ca să vadă un nivel corect de dobândă. Putem spune că nivelul fixing este corect pentru că Româ-nia este una dintre puţinele ţări - sunt trei ţări în Europa în care fixingul se bazează pe cotaţii ferme. Înseamnă că fiecare bancă cotează şi pe stânga şi pe dreapta, deci este şi vânzător şi cumpărător. Şi dacă vine alta şi îi spune: «ai cotat 2,6%, dă-mi bani la 2,6%», atunci este obligată să-i dea în sfertul acela de oră. Probabilitatea să existe o manipulare acolo este mică sau inexistentă. Dobânzile sunt între 1,5% şi 3,5%. În restul zilei, înainte de ora 11.00 şi după ora 11.00 au loc tranzacţii care se efectuează de regulă în jurul acestor niveluri care au fost la fixing. Lucrurile se pot verifica pentru că avem date, este arhiva Băncii Naţionale. Aici nu ne jucăm. Noi nu vorbim cu vorbe, vorbim cu cifre. (...) Intervine şi Banca Naţională pe această piaţă, între 1,50% şi 3,5%? Da. Poate să facă operaţiuni la dobânda de politică monetară de 2,5%, să ia lichiditate din piaţă sau să introducă lichiditate în piaţă, să regleze nivelul dobânzii, în funcţie de presiunile asupra leului. Dacă după excesul de lichiditate de la începutul anului a apărut acest mic atac asupra leului, bineînţeles că a trebuit să absorbim ceva lichiditate din piaţă, că nu putem să ne batem numai cu rezerva, şi chiar dacă ar fi numai rezerva, noi nu vindem valută pe nasturi, vindem pe lei, deci în momentul în care vindem valută absorbim lichiditate şi de aceea se duc dobânzile în sus".

Consiliul Concurenţei urmăreşte evoluţia indicelui ROBOR, în cadrul unei analize pe care o are în desfăşurare, după cum ne-a spus, recent, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, după audierea sa pe aceeaşi temă, în Comisia Economică din Senat.

Domnia sa a spus, printre altele, că instituţia pe care o conduce nu a găsit dovezi din care să reiasă că, în octombrie 2008, băncile s-au înţeles între ele ca să crească nivelul indicelui ROBOR.

Printre altele, senatorul Daniel Zamfir ne-a spus, recent: "Ţelul nostru este să arătăm că această cotaţie a indicelui ROBOR care se afişează zilnic nu are nicio legătură cu realitatea şi trebuie ruptă de calculul ratelor în lei". Se pare că senatorul ALDE şi-a atins ţelul, în condiţiile în care, vineri, Guvernul a aprobat o nouă formulă de calcul care să fie luată în considerare, în locul ROBOR, la alcătuirea dobânzilor aferente creditelor în lei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Si asa, cu eminenta cenusie inginero-economisto-senatoro-c ircar Daniel Zamfir, ziarul BURSA poate fi clasificat si intre publicatiile de CANCAN. De luni, inteleg ca ne distram "la maxim" (pentru ca si pana acum ne-am distrat pe seama lui") cu Daniel Zamfir. Dar, cel mai mult, astept alegerile din 2020 sa scap de "senatorul" Zamfir si sa vad ce cale va apuca in viata (poate il angajati la BURSA!).

    1. A incercat dl Zamfir sa-l inghesuie si pe dl Isarescu cu intrebarea cu caracter retoric si caraghios "Nu-i asa ca ati imprumutat bani si de la FNI ?" sau in traducere libera , oare nu din cauza matale a dat faliment FNI-ul ? . Sigur, ne-am revenit imediat din socul dezvaluirii cand am aflat ca nu persoana fizica Isarescu a imprumutat bani de la FNI ci FNI , impreuna cu alte cateva mii de investitori, si-a plasat unele active , cate mai erau , in certificate emise de stat. Mare branza... si-n ziua de azi zeci de mii de investitori , chiar si persoane fizice "imprumuta" statul cumparand certificate.

      aceasta intrebare: De ce activele ponderate la risc ale BCR au crescut cu 2,4 miliarde EUR in 2017 si 2018 asa cum reiese in eaportul EGB pe 2017 si 2018? Raspunsul este pentru ca BANCA NATIONALA A ROMANIEI nu a avut resurse din anul 2007 pana in anul 2018, adica vreme de 11 ani sa aprobe modelele de risc ale BCR.... 11 ani de provizioane brutale pe aeama Moodys , Standard , Fitch doar pentru ca domnul Cinteza si domnul Georgescu erau ocupati cu arenele BNR, initiativa viena si Las Fierbinti

    Mr Z spunea ca Orlando a inghitit marul otravit al intelegerii cu bancile :) Cine sa-i mai creada pe baietii astia care promiteau rate scazute la jumatate ? Pe Orlando nu il chemati la comisie daca ziceti ca a mancat marul otravit ? Telenovele economice.,.Vai de tara asta ajunsa pe mana unora care nu s-au jucat cand erau mici si recupereaza acum pe pielea tuturor.Alo ,terminati cu vrajelile si treceti la munca !Salariile dublate va plac...

    1. Exista un articol Dublin intr un ziar dambovitean despre domnul Cinteza si profesionalismul domniei sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb