Senatul a adoptat propunerea USR cu privire la calculul pensiilor celor care au lucrat în condiţii de muncă grele

A.D.
Politică / 2 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Senatul a adoptat propunerea USR, care modifică Legea 360/2023, cu privire la calculul pensiilor pentru cei care au lucrat în condiţii de muncă grele, transmite news.ro.

"Senatul a adoptat cu majoritate de voturi, 96 pentru şi 1 împotrivă, legea USR iniţiată de parlamentarii USR Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău. Legea este menită să ofere recunoaştere şi sprijin celor care au lucrat în condiţii de muncă grele, un pas spre corectarea unei nedreptăţi flagrante din Legea pensiilor promovată de Guvernul Ciolacu. Proiectul USR propune modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii şi recunoaşterea condiţiilor deosebite şi speciale de muncă pentru angajaţii ale căror condiţii de muncă nu au fost normalizate, urmând ca aceştia să beneficieze în continuare de reducerea vârstei de pensionare şi de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată. Legea USR nu este doar o propunere legislativă, ci un act de justiţie socială, de a le acorda drepturile cuvenite celor care chiar au muncit în condiţii grele, o iniţiativă legislativă care nu face altceva decât să respecte principiul contributivităţii şi să recunoască drepturile unor oameni care şi-au sacrificat sănătatea şi au trăit ani întregi expuşi unor riscuri majore pentru a contribui la dezvoltarea acestei ţări", a declarat USR.

"Le-am făcut dreptate pensionarilor cu grupe de muncă. Legea noastră restabileşte principiul că dacă ai plătit mai mult primeşti mai mult, iar perioada minimă de vechime valabilă la vârsta pensionării rămâne valabilă pe durata pensiei. Când Guvernul îi minţea pe oamenii care au muncit şi îşi cereau drepturile meritate, noi i-am ascultat şi i-am respectat şi astăzi reuşim împreună să facem dreptate", a subliniat vicepreşedinta Camerei Deputaţilor, deputata USR, Oana Ţoiu.

Conform legii USR, drepturile de asigurări sociale trebuie să reflecte contribuţiile plătite de-a lungul carierei profesionale, ceea ce nu se aplică celor care au lucrat în grupe de muncă. Aceştia au fost obligaţi să plătească o contribuţie suplimentară, iniţial de 10%, în prezent de 8%, pe toată durata activităţii lor. Această contribuţie este destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum şi sa ajute la multiplicarea punctajului lunar proporţional cu salariul obţinut. Deciziile de recalculare primite în ultimele luni, cu reduceri ale pensiilor chiar şi de peste 4.000 de lei, arată însă că oamenii au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb.

"Vorbim de mineri, vorbim de persoane care au fost afectate de radiaţii nucleare, de persoane care au muncit în condiţii speciale. Am găsit soluţia, am venit cu ea în Parlament. Nu s-a putut sesiune extraordinară în vară, dar chiar nu cred că mai putem aştepta încă trei luni pentru a repara aceste inechităţi. Am încercat să reparăm în comisii şi situaţia persoanelor cu dizabilităţi care au ieşit la pensie şi care au pierdut enorm pe noua lege a pensiilor. Acum trei zile, o persoană cu dizabilităţi a murit la scurt timp după ce a primit talonul cu o pensie micşorată substanţial. Atragem atenţia PSD şi PNL că nu mai putem să pierdem timp aici, în Parlament, jucându-ne cu timpul, cu drepturile şi cu viaţa unor oameni!", a declarat senatorul USR Irineu Darău.

Legea este puternic susţinută de USR şi la Bucuresti, dar şi în teritoriu şi urmează să fie dezbătută şi de Camera Deputaţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. respect usr!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb