Senatul a dat undă verde listării la bursă a companiilor de stat

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 23 martie 2021

Proiectul legislativ va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional

Companiile de stat vor putea să fie listate la bursă, iar cele care au probleme financiare vor putea să vândă o parte din active pentru stingerea datoriilor. Acest lucru va fi posibil după ce proiectul legislativ votat ieri de plenul Senatului, cu 70 voturi pentru, 51 voturi împotrivă, zero abţineri, va trece şi de Camera Deputaţilor care este for decizional.

Abrogarea legii 173/2020 prin care fosta majoritate parlamentară condusă de PSD a oprit listarea la bursă a companiilor de stat şi vânzarea activelor în cazul companiilor cu grave probleme financiare, a constituit un nou moment de dispute politice între coaliţia de guvernare şi opoziţie.

În cadrul dezbaterilor generale, senatorul social-democrat Daniel Zamfir a afirmat că guvernul pregăteşte prin acest proiect de lege prăduirea ţării.

"Guvernul a modificat legea 173/2020 prin ordonanţă de urgenţă în care a schimbat cuvântul participaţiuni cu acţiuni, ca să se poată vinde activele, iar ulterior a venit cu o mega-aberaţie. Nu am mai întâlnit vreodată o lege cu un singur articol care ne spune să abrogăm trei articole din altă lege, unde va rămâne doar unul singur. (...) Vreţi să vindeţi participaţiunile statului la cele mai importante societăţi pe care statul le are. Suntem singura ţară care ne propunem ca Guvernul să vândă participaţiunile la societăţile care au rămas perla coroanei. Ăsta este modelul economic în care vreţi să mergeţi şi acesta este prăduirea României. (...) Niciodată PSD nu a fost împotriva privatizării. Aici e vorba despre listarea acţiunilor statului într-o perioadă nepotrivită, când piaţa este jos şi nicio ţară din Europa nu face lucrul acesta", a spus Daniel Zamfir.

De aceeaşi părere sunt şi senatorii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), care, prin vocea parlamentarului Mircea Dăneasa au precizat că societăţile de stat au pierderi financiare din cauza salariilor nesimţite ale celor cu funcţii de conducere.

"Guvernul Cîţu-Barna-Kelemen este pe cale să comită ultima crimă economică asupra companiilor de stat care au mai rămas. Prin această lege se dă liber la vânzarea ultimelor companii strategice. (...) Abrogarea legii 173/2020 va afecta serios sectoare întregi ale economiei naţionale: energetic, transport, bancar. Este vorba despre active impresionante în toate aceste domenii. Guvernul invocă eficientizarea companiilor de stat prin listarea la bursă a unor pachete minoritare, dar nu arată că prin majorare de capital viitorii acţionari străini le vor prelua integral", a afirmat senatorul Mircea Dăneasa.

La rândul său, senatorul independent Diana Iovanovici-Şoşoacă a declarat că preţul intrării României în spaţiul Schengen este vânzarea portului Constanţa pentru ca portul olandez Rotterdam să strălucească şi că membrii guvernului vor primi şpagă pentru vânzarea companiilor strategice.

De partea proiectului de lege care permite ca statul să renunţe la o parte minoră din participaţiunile sale şi ca firmele de stat cu probleme financiare să poată să vândă o parte din activele lor, s-au situat parlamentarii din arcul guvernamental, care au arătat că adoptarea acestei legi reprezintă salvarea mai multor companii şi a mii de locuri de muncă.

"Cei de la PSD se tem de privatizare pentru că un management modern va elimina clientela de partid. Prin legea 173/2020, societăţile care se restructurează nu pot să vândă o parte din active şi riscă insolvenţa. Vorbim despre Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi Compania Naţională a Uraniului. De aceea este necesară abrogarea legii 173/2020. În privinţa listării la bursă, din vânzarea a 15% din acţiunile Hidroelectrica se poate atrage un capital de peste un miliard de euro care poate fi folosit pentru câmpuri eoliene în offshore", a afirmat Sorin Bumb, senator PNL.

Senatorul Lorant Antal, din partea UDMR, a arătat că proiectul legislativ nu prevede vânzarea niciunei companii, ci doar creează cadrul legal pentru eventualele listări sau vânzări de participaţiuni ale statului.

"Prin faptul că votăm această lege, nu vindem nimic, nu listăm nimic, ci creăm oportunitatea celor două ministere - Energiei şi Economiei -, ca să analizeze companiile din portofoliu şi, dacă ajung la concluzia că sunt companii care pot lista pe bursă pachete minoritare de acţiuni, atunci pot să dea drumul la aceste listări. Avem o bursă subcapitalizată. Să încercăm să găsim soluţii pentru capitalizarea unei burse care ajută întreaga economie a ţării", a spus reprezentantul UDMR.

Cristian Bordei, senator din partea USR PLUS a arătat că legea 173/2020 a agravat situaţia financiară a unor companii de stat care se află pe punctul de a intra în insolvenţă şi de aceea este necesară abrogarea respectivul act normativ. Domnul Bordei a precizat că prin adoptarea noului proiect de lege, vor fi salvate companiile aflate în dificultate - care îşi vor putea vinde o parte din active pentru achitarea datoriilor - şi vor fi dezvoltate companiile de stat sănătoase, printr-o infuzie de capital.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Vindem toata tara si merem la sparenghel

    1. Banii mei si ai tai acopera an de an pierderea imensa a unor companii de stat gen Tarom, etc.

      Practic noi platim ca unii sa stea la stat si sa-si aduca pitipoance si pitiponci in posturi caldute. 

      Numai un bugetar sau un masochist poate sa aplaude asta. 

      Astfel de companii trebuie transparentizate prin listarea pe bursa.

      Corect ,toate curvele devin membre de partid și f suzete pt a fi angajate la conpanii de stat si toate rudele lor gen Tarom

      Mai bine sa le dea moka. Daca acum 'lucreaza' pitiponci idioti de la pnl si usr inseamna ca aceste companii vor produce doar paguba. Daca se dau moka, niste borfashi din UE vor face firmele sa produsa, vor castiga, nu vor plati taxe aici iar trepanatii se vor bucura pentru ca astfel aratam ca ne pasa de UE, sa fie bine (la ei) ca sa nu fie rau.

    Și dacă le listează cu un free float de 1 acțiune tot ar fi obligate să publice date contabile mai transparente ca acum. Deci nu vad nici o situație în care listarea pe bursă ar face rău societății.

    hai mai repede cu legea spre aprobare ca sa vedem cine si cum a furat mai mult

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb