Senatul a votat legile lui Zamfir din domeniul bancar

E.O.
Bănci-Asigurări / 11 decembrie 2019

Daniel Zamfir

Daniel Zamfir

Cele patru legi împotriva abuzurilor băncilor, IFN-urilor si recuperatorilor au fost votate, în urmă cu câteva minute, în plenul Senatului, urmând să fie dezbătute în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Amintim că senatorul Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea au pregătit un nou pachet de patru legi în domeniul bancar. Aceste proiecte legislative au mai fost depuse de două ori în Parlament, sub alte forme, ultima dată în mai anul curent, unite într-un singur proiect de lege, după ce acestea fuseseră declarate neconstituţionale. Proiectele "anti-cămătărie" au fost depuse, în 23 septembrie, pentru a treia oară, la Parlament.

Daniel Zamfir ne-a spus că, după depunerea iniţiativei din mai, Consiliul Legislativ a menţionat că doar în 14 sau 16 ţări există plafonarea dobânzilor. În acest context, senatorul a decis să spargă textul de lege în patru proiecte diferite, pentru ca, în cazul unei respingeri pe speţa dobânzilor, să nu fie afectate toate cele patru legi.

Pachetul de legi de protecţie a consumatorilor împotriva abuzurilor cuprinde:

1. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive;

2. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive;

3. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe;

4. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).

Referitor la iniţiativa care face referire la riscul valutar, Daniel Cătălin Zamfir a declarat: "Legea face dreptate celor care şi-au luat credite în CHF şi au suportat singuri criza din 2008. Propunerea îndreaptă lucrurile în această speţă. Nu este vorba de vreo invenţie proprie, ci de o iniţiativă legislativă în spiritul directivei europene care spune că atunci când există un dezechilibru valutar se poate solicita o conversie în moneda naţională, în condiţiile în care cursul valutar a depăşit cu 20% nivelul celui de la data acordării creditului.

În opinia liberalului Daniel Fenechiu, această propunere legislativă face parte din "categoria populismului deşănţat şi niciodată PNL nu va fi de acord cu aşa ceva".

În acelaşi timp, Istvan Lorant Antal, de la UDMR, spune că iniţiativa este extrem de binevenită: "Este adevărat că într-o economie sănătoasă e nevoie de bănci, de banii băncilor şi e nevoie ca băncile să finanţeze economia. Băncile funcţionează într-un cadrul legislativ dat şi nu sunt non profit. Legea nu este perfectă, dar mai avem o şansă la Camera Deputaţilor să contribuim cu îmbunătăţiri".

La rândul său, social democratul Şerban Nicolae spune că sistemul bancar privat "şi-a făcut loc pe piaţa românească şi statul are cea mai mică pondere în această piaţă". Propunerea lui Zamfir vine să aducă un echilibru în această piaţă, este de părere domnia sa.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Buna ziua! Speram sa se facă dreptate și în cazul creditelor in CHF,prea și au bătut joc de noi ????

    Acestlucru ar fi trebuit să se întâmple înainte de a rămâne familii in stradă și oameni care s-au sinucis din pricina băncilor... oricum este un lucru bine făcut. Mii de mulțumiri domnilor care sau implicat.

    Are în intenție ministrul justiției sa facă ordine cu privire la executorii judecătorești, ca tot domnia sa a creat haos când a fost ministru in timpul guvernarii PDL.

    Nu este normal ca executorii intai sa isi recupereze comisioanele lor !babane! si acceptate de institutiile de credit sau IFN (ca doar nu dau de la ei, ci de la prosti) cum faceau doamnele care lucrau pe vremuri la Bordel. 

    Asadar, oricat ti ar retine din salariu ramai dator bancii si dupa moarte, adica chiar daca mori nu ai liniste.

    Sunt cimitirele pline de oameni care au murit din cauza ca au fosti executati la sange atat de banca, cat si de capusa numita executor judecatoresc. Dl ministru ii are pe constiinta, chiar daca merge la biserica nici o divinitate nu il iarta!! Nu s-a facut nici o statistica sa arate cati oameni mor din cauza acestor executari. Ne am cutremura. Se ascunde acest fapt!! 

    1. Nu doar executorii judecatoresti sunt responsabili de distrugerea vietilor oamenilor cat si judecatorii care incuviinteaza pe banda rulanta( ca e doar o formalitate in opinia lor) aceste executari silite ilegale. Rusine sa le fie! ca sunt platiti din banii nostri sa aplice legea in litera si in spiritul acesteia, din pacate acesti judecatori uita de deciziile ICCJ nr.9/2016 si nr.19/2018, aceste decizii desi sunt obligatorii tuturor instantelor de judecata, rar poti vedea la judecatoriile din Romania respingerea incuviintarilor silite formulate prin mandatari persoane fizice sau juridice.

      Mai sunt si asemenea judecatori! Oricum este o rusine pentru PNL si USR ca nu au fost de acord cu aceste legi si ca apara camatarii straini care ne fura padurile, banii si femeile.Doamne ocroteste-i pe romani!

      Sunt in PNL care au IFN-uri, Fenrchiu cred ca este unul dintre cei care au .

      Tot peste gard aruncăm pisica? Capitaliștii noștri ,,patrioți" ce au făcut?Sidexul cine îl fura cu milionul de dolari pe zi,Petrolul la fel,Combinatul R.Valcea la fel,.......,că să nu îmi fac sânge rău ....la fel.Vin salvatorii Zamfir și educatul in exprimare Șerban și uite salvarea natiunii cu pensii speciale.

    Doream sa întreb când se va depune un nou proiect de lege privind modificarea legii darea in plata....întrucât în prezent aceasta nu se poate aplica..Cu toate ca este LEGE, aceasta în prezent apară doar interesele băncilor, fiind foarte ușor contestată în instanță !!!

    Care este urmatorul pas ? de cand intra in vigoare aceasta lege ... aceste infirmatii nu apar nicaieri :)

    Craciun Fericit !  

    Care este urmatorul pas?

    Intra in Ianuarie la camera deputatilor? 

    Nu se mai discuta nimic pe aceasta tema nicaieri.Este un subiect prea mic pentru presa sau cateva sute de mii de oameni, ca sa nu spun familii ,care raman prostite de nereusitele incercari si neaplicari ale unor legi europene in Romania.  

    Macar dreptate sa facem, sa dam pe fata furtul, dar intre timp oamenii mor, se omoara sau nu au cu ce sa traiasca si unde sa mai locuiasca. 

    Poate ne si raspunde ti! 

    Asa vorbim in gol de cand ne am nascut 

    Va place sa vedeti opinii ?  

    Luati un interviu omului ala , ca vad ca vrea sa faca CEVA.

    Sau poate asa o fi mai bine, sa mergem pe ascuns , poate trece legea si scapam de camataria asta cu francii elvetieni 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb