Senatul Franţei a respins ieri o propunere de înăsprire a controlului echipamentelor de telecomunicaţii, în pofida avertismentului Statelor Unite referitor la producătorul chinez de reţele Huawei, transmite Reuters.
Propunerea era un amendament de ultim moment al guvernului la o lege cu aplicabilitate largă la nivel corporativ şi ar fi impus operatorilor de telecomunicaţii să solicite aprobare pentru utilizarea anumitor echipamente considerate că ar fi expuse la riscuri de spionaj sau de sabotaj.
Mai mulţi senatori au explicat că guvernul nu le-a oferit suficient timp pentru a discuta suficient subiectul, pe care îl consideră crucial şi strategic.
"Nu au putut să ne facem treaba de membri ai Parlamentului", a declarat senatorul Elisabeth Lamure, care este şi vicepreşedinte al comisiei pentru afaceri economice din camera superioară, scrie News.ro.
Respingerea propunerii de către Senat însemnă că guvernul va fi nevoit să redacteze un nou proiect de lege pentru ca prevederea să fie aprobată, ceea ce ar putea întârzia implementarea acesteia cu mai multe luni.
"Guvernul va găsi altă soluţie legislativă pentru a ridica această problemă", a spus un oficial al Ministerulu ide Finanţe.
Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este în centrul atenţiei internaţionale din cauza legăturilor cu guvernul chinez şi a acuzaţiilor că Beijingul s-ar putea folosi de tehnologia companiei pentru spionaj, suspiciuni respinse de companie.
Departamentul de Justiţie din Statele Unite mai acuză Huawei de conspiraţie pentru a încălca sancţiunile impuse Iranului şi de furt de tehnologie de la compania americană T-Mobile US.
Dezvoltarea viitoare a tehnologiei mobile de generaţie a cincea a provocat îngrijorare în guvern, având în vedere că doi dintre operatorii majori de telecomunicaţii din Franţa, Bouygues Telecom şi SFR Group, parte a Altice Europe, folosesc deja echipamente ale Huawei pentru reţelele lor.