"Sentimentul băncilor este majoritar pozitiv"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 aprilie 2021

"Sentimentul băncilor este majoritar pozitiv"

(Interviu cu Roxana Hidan, Director General Adjunct şi coordonator al Diviziei Retail în cadrul OTP Bank România)

Sectorul bancar poate asigura finanţarea pentru creştere a economiei locale, iar interesul antreprenorilor şi companiilor pentru creditare este din ce mai mare, ne-a spus, într-un interviu, Roxana Hidan, Director General Adjunct şi coordonator al Diviziei Retail în cadrul OTP Bank România, apreciind că sentimentul băncilor este majoritar pozitiv şi că avem toate premisele de revenire în 2021.

Reporter: Cum a fost afectat sistemul bancar de pandemia de Covid-19?

Roxana Hidan: Sectorul financiar a întâmpinat această criză sanitară dintr-o poziţie mult mai stabilă faţă de situaţia deceniului trecut şi a fost unul dintre cele mai adaptabile, prin modul în care a răspuns situaţiei generale. Din punct de vedere operaţional şi de deservire a clienţilor locali, sistemul bancar a gestionat serios şi la timp situaţia şi chiar dacă a fost un salt digital major, s-a trecut relativ fluid de la contactul direct offline la relaţia aproape exclusiv online. Cel mai important lucru de făcut a fost protejarea pieţei şi a clientului, abordare care a avut loc într-un mod concertat, prin implementarea moratoriului Guvernului şi a soluţiilor proprii, creditarea prin programele cu garanţii acordate de stat şi prin resurse interne, precum şi prin lansarea constantă de soluţii de asistenţă pentru clienţi. Anul 2020 a fost cel în care s-au remodelat relaţii comerciale, s-au reaşezat sectoarele economice, au fost dezvoltate noi canale de comunicare şi o întreagă infrastructură operaţională.

Reporter: Cu ce sentiment a început anul piaţa bancară?

Roxana Hidan: Sentimentul este majoritar pozitiv. Pornim de la una dintre cele mai mici scăderi economice din UE în 2020, în timp ce pentru anul acesta este prognozată o creştere de circa 5%.

Sectorul bancar a susţinut povara financiară a clienţilor cu credite, iar partea pozitivă este că aceştia au acum, în prinicipiu, o situaţie financiară stabilă. În plus, piaţa înţelege diferenţa dintre această criză medicală şi cea economică din 2008, campania de vaccinare avansează, iar gradul de încredere al populaţiei şi al oamenilor de afaceri creşte.

Reporter: Care sunt perspectivele pentru 2021?

Roxana Hidan: Avem toate premisele de revenire în 2021.

Pornim de la o situaţie mult mai stabilă, încrederea în economie revine şi, din punct de vedere al situaţiei financiare a populaţiei, vedem destul de puţin interes pentru noul moratoriu de amânare a ratelor. Sectorul bancar poate asigura finanţarea pentru creştere a economiei locale, iar interesul antreprenorilor şi companiilor pentru creditare este din ce mai mare. În funcţie de evoluţia inflaţiei, dacă ratele dobânzilor se vor menţine, atunci putem previziona o dinamică bună a creditării. Şi sectorul investiţiilor guvernamentale în infrastructură va putea juca un rol important în acest context al revenirii, având în vedere că anul trecut a funcţionat optim şi a avut creştere.

Reporter: Care sunt efectele pandemiei asupra activităţii desfăşurate de bancă?

Roxana Hidan: Ne-am pus această întrebare la finalul primului trimestru din 2020. La acel moment, am hotărât să continuăm implementarea strategiei organice de dezvoltare Apollo, să derulăm investiţiile şi proiectele planificate, în timp ce am alocat provizioane substanţiale pentru a reduce riscul pandemiei.

Am ales să urmărim rezultatele pe termen lung, care ne vor da posibilitatea consolidării şi atingerii obiectivului de 5% cotă de piaţă în anul 2024 şi am continuat extinderea reţelei fizice, am introdus noi instrumente bancare şi am crescut interacţiunea digitală cu clienţii. Sigur, pandemia a schimbat modul de lucru, relaţiile comerciale, a introdus noi riscuri, dar în acelaşi timp ne-a determinat să ne adaptăm, să inovăm, pentru a putea susţine clienţii locali.

Reporter: Câte cereri de amânare a ratelor bancare aţi aprobat până acum?

Roxana Hidan: OTP Bank România a operat peste 25.000 de soluţii de amânare a ratelor pentru sprijinirea clienţilor persoane fizice sau companii. Cele mai multe astfel de soluţii (aproximativ 15.500) au fost oferite clienţilor persoane fizice în programul general de amânare a ratelor iniţiat de bancă la debutul perioadei de lock-down. Ulterior, după introducerea cadrului de reglementare a soluţiilor moratorii, OTP Bank România a aprobat aproximativ 10.000 de cereri de amânare a ratelor primite din partea clienţilor, dintre care 95% au avut la bază prevederile moratoriului legislativ, restul beneficiind de programul moratoriu non-legislativ propus de bancă.

Reporter: Cum a evoluat cererea pe segmentul de creditare? Dar solicitările de depozite?

Roxana Hidan: Nevoia de creditare în piaţă a rămas şi continuă să existe, în timp ce orientarea către constituirea de rezerve a revenit în preocupările clienţilor.

Am reuşit să le oferim soluţii de finanţare menite să îi ajute în toată această perioadă, având în vedere oferta de creditare diversificată, fie pentru susţinerea activităţii curente, fie chiar şi pentru dezvoltarea afacerilor, în tot acest context pandemic. În mod cert, am fost nevoiţi să analizăm fiecare solicitare cu aplicarea principiului prudenţialităţii bancare, să analizăm cu atenţie sporită capacitatea de rambursare a clienţilor, însă printr-o consultanţă şi analiză de specialitate, am finanţat clienţi bancabili şi am înţeles că, deşi traversăm această criză economică, trebuie să fim alături de clienţii noştri şi să le oferim acestora acces la finanţare. Dincolo de oferta proprie, în 2020 am participat şi în calitate de finanţator partener la programele garantate de stat, cu un real impact în iniţiativa privată, în special prin Programul IMM Invest România, am susţinut agricultura locală prin produse speciale - prefinanţarea subvenţiei Dublu APIA SAPS, ne-am implicat în programul de granturi OUG 130/2020. Rezultatul a fost o creştere de 15% a portofoliului de credite pentru segmentul de clienţi IMM & Micro.

În plus, aşteptăm cu interes repornirea Programului IMM INVEST şi lansarea Subprogramului AGRO IMM INVEST, având în vedere succesul pe care l-am înregistrat în cadrul acestui Program.

În ceea ce priveşte creditele acordate persoanelor fizice în 2020, începutul foarte bun de an a fost urmat de o cvasi-îngheţare a cererilor, mai ales în prima parte a stării de urgenţă. Începând cu luna mai, am depus eforturi substanţiale pentru a fi alături de clienţii noştri, volumele creditelor acordate înregistrând o creştere accelerată, atingând, spre sfârşitul anului, nivelurile înregistrate în anul anterior.

În privinţa economisirii, în 2020 am continuat să promovăm un comportament financiar responsabil în rândul persoanelor pe care le deservim şi am observat o reală orientare a consumatorilor în această direcţie, pe măsură ce numărul de clienţi care au decis să înceapă un plan regulat de economisire a crescut. Pe lângă produsele clasice de economisire, clienţii apelează din ce în ce mai des la Roboţii de Economii, programul nostru de economisire automată cu investiţii directe în fonduri de investiţii, sumele subscrise şi economisite prin acest instrument crescând cu 136% în 2020.

Reporter: În ce proporţie creditele acordate în 2020 sunt prin programul IMM Invest?

Roxana Hidan: Încă de la momentul lansării Programului IMM INVEST România şi a semnării Convenţiei specifice cu FNGCIMM, am reuşit să implementăm rapid primele credite în cadrul acestui Program şi, totodată, am reuşit epuizarea rapidă a primei tranşe a plafonului alocat. Mai mult, în 2020, am obţinut suplimentarea plafonului, dovada faptului că am acţionat rapid şi am reuşit să le oferim clienţilor soluţii de finanţare menite să îi ajute în această perioadă dificilă, prin accesarea unor fonduri cu garanţii emise de Stat şi cu comisioane şi dobândă subvenţionată. Aproximativ 40% este procentul de credite IMM Invest acordate în 2020 clienţilor IMM & Micro din total credite acordate de Bancă pentru acelaşi segment de clienţi.

Reporter: Cât de mult a contribuit programul Noua Casă la creşterea segmentului de creditare?

Roxana Hidan: În anul anterior, contribuţia programului Noua Casă la creşterea segmentului creditelor ipotecare a fost mai redusă. Acest lucru se datorează faptului că, pe de o parte, din punct de vedere al costurilor, creditele ipotecare standard s-au apropiat foarte mult de creditele Noua Casă şi, astfel, mulţi clienţi s-au îndreptat către soluţiile standard de creditare din oferta băncii, iar, pe de altă parte, "îngheţării" programului o bună parte din an, ca urmare a modificărilor legislative, perioadă în care nu s-au putut iniţia solicitări noi de garantare.

Reporter: Cum au evoluat dobânzile în ultimul an?

Roxana Hidan: Două repere sunt extrem de importante în analiza evoluţiei dobânzilor. Primul este faptul că Banca Naţională a înjumătăţit dobânda de referinţă prin patru ajustări consecutive pe durata anului 2020 şi la începutul lui 2021, ceea ce reduce probabilitatea unei noi reduceri a dobânzii în perioada următoare, iar al doilea este evoluţia ratei inflaţiei.

În prezent, sectorul bancar are un grad bun de lichiditate, poate susţine cererea de creditare şi dezvoltare a economiei locale, iar pe termen mediu ratele dobânzilor la credite vor urma tendinţa ratelor plătite pentru depozite.

Reporter: Cât de repede v-aţi adaptat la procesul de digitalizare forţată?

Roxana Hidan: Procesul de digitalizare nu a fost neapărat forţat, cât mai degrabă accelerat, având în vedere că OTP Bank a demarat aceste activităţi în anii anteriori. 2020 a fost o perioadă intensă din această perspectivă, cu roll-out-uri de servicii şi produse în fiecare lună. A fost un efort de echipă, susţinut de investiţii pe măsură, prin care am reuşit în doar câteva luni să lansăm noile versiuni OTPdirekt şi SmartBank, chatbot-ul Octavian, asistentul digital al clienţilor, care a avut un rol important în procesul de suspendare a ratelor, Mobile Payments pentru Android si iOS şi să implementăm o nouă procedură de onboarding online, pentru ca noii clienţi persoane fizice să poată deschide complet digital un cont nou la OTP Bank.

Continuăm pe această direcţie şi în 2021, prin lansarea OTP POSibil, aplicaţia inovatoare care permite transformarea telefonului mobil în POS pentru acceptarea plăţilor cu cardul.

De asemenea, în scurt timp vom putea acorda credite de nevoi personale 100% online, venind în întâmpinarea acelor persoane care doresc un alt mod, complet inovator, de comunicare cu banca lor, actuală sau potenţială.

Reporter: Cât de pregătit este sectorul bancar pentru o noua criză economică?

Roxana Hidan: În contextul pandemic pe care l-am traversat anul trecut şi pe care încă îl traversăm, sectorul bancar a dat dovadă de reacţie rapidă, de implicare şi de capacitatea de a-şi susţine clienţii în orice context, însă acest lucru a fost susţinut şi de Programele Guvernamentale elaborate, atât în ceea ce priveşte posibilitatea de finanţare în condiţii optime, prin garanţii emise de stat,la costuri subvenţionate etc., precum şi în ceea ce priveşte posibilitatea suspendării obligaţiilor de plată, în cazul clienţilor ale căror venituri au fost afectate de pandemia generată de virusul COVID 19.

Credem cu tărie că sectorul bancar actual are la îndemână toate instrumentele necesare pentru a face faţă unei crize economice, însă toate aceste lucruri depind în mare măsură atât de instrumentele pe care le putem folosi, cât şi de reacţia Guvernului la o astfel de criză, prin lansarea unor programe de susţinere specifice, alocarea unor bugete considerabile în sensul sprijinirii economiei şi a clienţilor care întâmpină dificultăţi, dar şi de viteza de reacţie la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Dorim bancilor Great Reset placut....

    p.s. se va lasa cu lacrimi ...economice (made in WEF by Klaus Schwab).  

    1. Pseudo-bankstere, eshti "Cristian", ca si ala e propagandist Schwab. Te-ai demascat!

      Cristian e Cristian , eu sunt eu ...mai era cineva care ma confunda cu cine semneaza cu "comenturi cretine". Din nou : e vorba de oameni absolut diferiti (fapt observat clar si de cei de la Bursa daca au acces la ip-urile de pe care sunt publicate comentariile).

      deci, nu pseudo-pandele , eu raman eu. :)  

    ...

    1. Sentimentul bancilor este FALS pozitiv!

      Este o iluzie aberatia voastra de mare! 

      Sunt mii de filiale bancare inchise pe teritoriu! 

      Creditul cade in cap! 

      Rapoartele bancii mondiale arata ca piata imobiliara pe Romania a cazut in cap din Iulie 2020, in termeni reali! 

      Nu mai aberati, nu mai mintiti! 

      Ca "VOLUM" piata reala se RESTRANGE cand vine vorba de BANCI si CREDIT! 

      Este credit squeez in piata pe unele zone / industrii, nu are cata stoarcere sa mai fie pe trendul asta. 

      Leul nostru incepe sa o ia la vale, semnal clar de scoatere lichiditati din banca ca echilibru prin credit! 

      Am scos cu greu lichiditatile din conturi.... cu taraita... si voi o dati ca aveti lichiditati? 

      Aveti ca stati pe EURO in echilbru cu Lei... o sa partiati contra Gov-ului la Lei... de o sa il dati de pamant. 

      In timp ce euro o sa va corecteze balantele la datorii toxice nominale in lei. 

      Daca euro creste povara de credit in lei scade! 

      Daca francu creste sau lira atunci si mai bine. 

      semnat comenturi "cretine" 

    Daca Fitch spune ca profiturile bancilor americane vor fi supuse presiunilor in 2021, la noi nu sunt supuse presiunilor?

    semnat comenturi "Cretine" 

    1. exista recomandarea amanarii acordarii de dividende in industria bancara europeana (si romaneasca) pana in sept 2021.

      vedem ce vor decide la noi 

      A si inca nu am vorbit si de RAPOARTELE emise de entitati mai sus ca voi!

      Prognoza ratei anuale de nerambursare pentru credite ipotecare: minim atins in nartie 2018 de atunci a schimbat trendul pe ascendent! (cu tot cu anticipatiile procentuale a banci centrale - deci a avut dreptate) 

      Prognoza ratei anuale de nerambursare pentru creditele de consum de negarantat: minim martie 2018 .. de atunci a schimbat trendul pe ascendent. 

      Ca sa nu spun ca ISTORIC se coreleaza defazat 4 -10 Trimestre cu SOMAJUL pe ascendent in piata! 

      Investitii directe fluxuri nete miliarde euro: 

      216 ascendent; 2017 ascendent, 2018 platou, 2019 descendet abrupt (exituri la active - exituri la fluxuri de capital scoase din aprecierea activelor pe trend), 2020 cadere pe minime. 

      Comparatie total fluxuri miliarde: 

      2016 - 4,5 si cv; 2017-4,9 si cv, 2018 5 +-, 2019 4,3, 2020 1,4 +-..... 

      La momentul izbucnirii pandemiei Covid, piata imobiliara comerciala se afla in faza de EXPANSIUNE a ciclului, evolutiile fiind sustiunte de nivelul redus al RATELOR DE DOBANDA la nivel INTARNATIONAL! 

      Asa ca, Bancile sa nu manance "cascaval turcesc"! 

      Numar insolvente: 

      Insovente Flux - pe minime cu anticipatie ascendenta (ni minim nu are decat in sus sa mearga conform istoriei economice cand somajul tasneste) 

      Insolvente STOC inca se afla la cote ridicate 30.000 si cv de mii; comparativ cu 2008 flux si stoc mergeau la egalitate apropiata 20.000 de mii +-. 

      Deci avem stocuri de inslovente ce nu sunt inca Absorbite, Iertate, restructurate etc si anticipatie 100% de ascendent in alte Fluxuri de insolvente pe urmatorii 5 -7 ani minim. 

      semnat comenturi "Cretine" 

      de acord cu cele zise de tine

      doar ca proiectia ta e prea pesimista. 

      5-7 ani minim ziceai ? nu exagerezi cumva?  

      in rest sunt de acord cu tine - si ce zici e consonant si cu viziunea mea (ca ne apropiem de un top pe bursa si eu astept sa inceapa o corectie mai majora ....fie in 2021, fie in 2022.  

      Ceea ce zici tu dpdv fundamental sustine ce am vazut eu ca analiza tehnica pe grafice.  

      Dar sa speram ca dracul nu o sa fie chiar asa negru.  

      si stii de ce nu o sa fie dracul asa negru?

      uite argumentul meu:  

      va exista in urmatorii 8-11 ani o rotatie de capital masiva din datorie guvernamentala in datorie corporate si in actiuni / asset-uri tangibile (inclusiv imobiliare).  

      watch and learn!  

      sper sa putem vorbi si peste 8 ani sa vezi ca am avut dreptate.

      p.s. dupa corectia adanca din 2022/2023 sa iti iei actiuni .... o sa fii happy-happy joy-joy pana in 2028-2030  

      in timpul corectiei si spre final o sa fiu aici pentru a da Marele Semnal de Achizitii pe bursa.

      O sa fie misto!  

      Numar insolvente:

      Insovente Flux - pe minime cu anticipatie ascendenta (ni minim nu are decat in sus sa mearga conform istoriei economice cand somajul tasneste)  

      Insolvente STOC inca se afla la cote ridicate 30.000 si cv de mii; comparativ cu 2008 flux si stoc mergeau la egalitate apropiata 20.000 de mii +-.  

      Deci avem stocuri de inslovente ce nu sunt inca Absorbite, Iertate, restructurate etc si anticipatie 100% de ascendent in alte Fluxuri de insolvente pe urmatorii 5 -7 ani minim.  

      La insolvente FLUX vor creste pe o proiectie de 5-7 ani minim! 

      Si nu este pesimista deloc chiar optimista in raport cu cele din anii 80 sau din 90 spre 2000! 

      Avem propagare soc pe 84-93 maxim insolvente, descendent pana in 99-2000... iar soc ascendent din 2005-2006 ... si acendent maxim pana in 2013...scadere iar pana in 2019-2020 ca minim in Numar de Insolvente. 

      Cand fluxul de insolvente a atins maxim in 2013 (ciclul recent) stocurile de insolvente a avut o difernta dubla aproape. 

      EX: 2013 NR Insolvente Flux: 30.000 mii +- ; 2013 NR insolvente Stoc 53.000 miie +- 

      2019 NR Insolvente Flux cel mai mic (cateva mii); NR insolvente Stoc 38.000 de mii +-. 

      OBS: numar insolvente Flux NU este egal sau aceeasi cu "cel mai mic număr de insolvenţe". 

      Fluxul este diferit de inregistrarea finala a insloventelor! 

      Date cu documente in fata! 

      Nu e de pesimism, ci de date oferite de banca nationala! 

      Nu are CAT si UNDE sa o mai tina atat de jos in Flux Insolvente! 

      Odata minimul atins are decat o singura directie! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Aceasta criza este una inflationista!

      Consumul pe ascendent a populatiei (copii + mamici + active cu rata accelerata de degradare tranzactionate / vandute in piata = genereaza inflatie). 

      Aceasta inflati va regla randamente in BANCI! 

      Firmele mari vor castiga monopol dal multe firme mici vor disparea! 

      Vezi deja situatia din piata cu TAXIURILE ce trebuie rapid sa se reinventeze! 

      Vezi la greu firmele de constructii - imobiliare - drumuri ce intra in insolventa (sunt rapoartate chiar sipe bursa).  

      Este adevarat, se inverseaza un ciclu lung de capital intere comoditati vandute si consumate la termen scurt si comoditati tezaurizare pe termen lung. 

      Datoria GOV o sa se echilibreze pe trend in timp ce datoria Corporate (cel putin pe Romania) o sa creasca, tocmai din cauza impulsurilor POZITIVE pe COSNUM - randamente - nominale/reale in crestere pe anumite clase de comoditati vandute. 

      Aceasta Inflatie / devalorizare de bani va starnii alte cadrane de a intra pe trend in datorie. 

      Din acest motiv se observa mai tare si ciclul de acordare credite (aporpape moca) catre Firme /Companii, etc... in timp ce pe imobiliare interesul pe ciclu scurt scade. Se mai incearca cu dobanda fixa pe etc ani sa atraga doritori... dar intensitatea reala de indatorare scade /stagneaza. 

      semnat comenturi "Cretine"

      sa nu uitam ca in perioada 2010-2011-2012-2013-2014 BANCILE inchideau usa in nas la Firme sau viitoare firme... cand era vorba de credit.

      Optimismul de acum este opusul de atunci! 

      Oricum este normal sa fie! Caic si in rapoartele bancii centrale apare ca masa monetara a sarit in procente bune in piata din 2018-2019 pana astazi (oamenii au facut si vor face refinantari la activel detinute, vor scoate capital nominal din ele, vor scoate din conturi in circulatie "banii".. pentru etc consum aferent trendului respectiv). 

      Sa vedem peste alti 5 ani cat de optimisti vor fii iar cu firmele! 

      Pariez ca optimismul se va uza treptat pana in punctul maxim de inflexiune in flux insolvente pe ascendent! 

      Semnat comenturi "cretine" 

      Romania in 5-10 ani intra pe emergent!

      Firmele mic vor disparea, firmele mari vor consolida! 

      Ca prestator domeniul imobiliar pot sa iti spun ca au intrat pe piata din ro foarte multe companii Gigant! 

      Au achizitionat la greu active imobiliare! 

      Chiar daca birourile stau goale de 2-3 ani! 

      Este anticipatie in piata de youth unemployment... ce vor cauta sa ocupe birourile imediat ce se termina distractia cu covidul! 

      Covidul se termina ca intensitate in 1-2 ani! 

      Youth-ul va cauta de munca! Gigantii vor angaja pe salarii reale mici in raport cu piata externa! 

      Youth-ul va regal piata in circulatie masa monetara in cadrane diferite fata de ponderea ce a trecut! Pondere ce acumula pentru locuinta! 

      Si ei vor schimba obiceiul... dar nu mai devreme de 5-6 ani ca pondre de impactare alt val ascendent in active imobiliare (termeni reali nu nominali). 

      Odata cu adoptarea monedei (sau neadoptarea -care va rezulta in foarte multe zerouri in coada Leului - nu cred ca se doreste iar asta - se prinde populatia prea repede; a mai fost jucat asa in 1920-1927...1947-1955......... . 1993-2005) se va masca inflatia data de urmatorul ciclu in active imobiliare. 

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb