Sentix: Fantezia despre redresarea din zona euro poate continua

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 august 2020

Sentix: Fantezia despre redresarea din zona euro poate continua
Călin Rechea

Încrederea investitorilor în economia zonei euro a crescut uşor peste aşteptări în august 2020, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH (vezi graficul), pe fondul unui declin al indicelui aşteptărilor, atât la nivel global cât şi la nivelul zonei euro.

Încrederea investitorilor şi-a continuat tendinţa de îmbunătăţire şi pentru Asia, exclusiv Japonia, în timp ce redresarea din America Latină şi Statele Unite a continuat să dezamăgească, conform raportului de la Sentix.

Indicele agregat al încrederii pentru zona euro a crescut până la -13,4 puncte, de la -18,2 în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 0,2 puncte, până la 19,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a cres­cut cu 8,2 puncte, până la -41,3 puncte.

Deşi a înregistrat o creştere peste aşteptări, indicele situaţiei curente continuă să arate recesiune economică şi în T3 2020 după cum subliniază raportul de la Sentix, unde se mai arată că "este remarcabilă evoluţia indicelui aşteptărilor pe fondul celui de-al doilea val al infecţiilor cu noul coro­navirus".

O comparaţie a evoluţiei indicilor încrederii în prezent şi a celor din 2009 arată că "evoluţia indicelui situaţiei curente este foarte apropiată, atât din punct de vedere al nivelului cât şi al sincronizării în timp".

În aceste condiţii, "poate continua fantezia că punctul minim a fost depăşit, iar redresarea va continua", după cum scriu analiştii de la Sentix.

Raportul apreciază că "redresarea economiei Germaniei a devenit mai dinamică", pe fondul creşterii indicelui încrederii cu 6 puncte, până la -4,5 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 10 puncte, până la -30,8, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 0,3 puncte, până la 25,8 puncte.

Pe fondul menţinerii condiţiilor de recesiune, economia Statelor Unite continuă să înregistreze o performanţă dezamăgitoare. Indicele agregat al încrederii a crescut până la -15,6 de la -17,1 puncte, pe fondul unei creşteri cu 2,2 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -40,8, şi a unei creşteri cu 0,5 puncte a indicelui aşteptărilor, până la 13,5 puncte.

Condiţiile din America Latină nu s-au îndepărtat prea mult de cele înregistrate în luna precedentă, când situaţia a fost caracterizată drept un "dezastru" de analiştii de la Sentix. Indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -35,6 puncte, de la -38,3 puncte, în condiţiile unei creşteri cu un punct a indicelui aşteptărilor, până la -2 puncte, şi a unei creşteri până la -63,5 puncte a indicelui situaţiei curente, de la -67,3 puncte în luna precedentă.

La nivelul economiilor din Estul Europei s-a înregistrat cea mai mare scădere a indicelui aşteptărilor, de 2,3 puncte, până la 11 puncte. Indicele agregat al încrederii a crescut până la -17,8 puncte, de la -18,8 puncte în luna anterioară, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente până la -42,8 puncte, de la -46 de puncte.

Raportul mai arată că redresarea economică a continuat şi în Japonia, dar tot pe fondul declinului aşteptărilor. Indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -8,6 puncte, de la -11,4 puncte în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri cu 5,5 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -31,5 puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut până la 17,5 puncte, de la 18,3 puncte.

Pentru economia Asiei, exclusiv Japonia, indicele încrederii a revenit în teritoriul pozitiv, după o creştere cu 3,1 puncte faţă de luna precedentă, până la 0,6 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut până la -20,8 puncte, de la -26,8, iar indicele aşteptărilor a scăzut uşor, cu 0,8 puncte, până la 24,5 puncte.

Încrederea în economia Elveţiei a înregistrat o relativă stagnare în august 2020, pe fondul unei creşteri a indicelui agregat al încrederii cu 0,1 puncte, până la -1,5 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut semnificativ, cu 4,2 puncte, până la -19 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la 17,8 puncte, de la 12,5 puncte, după un declin de 7,3 puncte în luna anterioară.

După redresarea remarcabilă din lunile anterioare, Austria a ieşit în evidenţă în raportul Sentix pentru luna august 2020 prin scăderi la nivelul tuturor componentelor. Indicele încrederii investitorilor a scăzut substanţial, până la -10,1 puncte, de la -3,9 puncte în luna precedentă, pe fondul unei scăderi cu 5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -39 de puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut până la 24 de puncte, de la 31,8 puncte în luna anterioară.

Indicele încrederii de la Sentix este construit pe baza unui sondaj săptămânal la care participă circa 5.000 de investitori individuali şi instituţionali din peste 20 de ţări.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. ce redresare dle. Rechea cind guvernele UE au distrus economia privata, oamenii sint umiliti si incovoiati de sistemele umflate de politicieni si de functionari publici....prin saracie . Productia romaneasca ,ex., a fost distrusa ,oamenii au ramas fara locuri de munca dar pe platformele industriale se ridica mall uri si blocuri......cine cumpara aceste mii de apartamente, oare nu bugetarii care produc paguba tarii? judecatori, procurori, sri isti, militieni, anaf isti, etc. Cu cine se vrea recuperare economica, cu tari din S E Europei pline de bugetari si pensionari?

    Dupa fantasticul summit care a tinut, ca-n povesti, 4 zile si 4 nopti, euro a explodat fata de dolar. Am stat si m-am intrebat ce se intampla. A devenit, dintr-o data economia EU mult mai performanta decat economia SUA? Sa fim seriosi, nici vorba de asa ceva. Au disparut dintr-o data toate problemele strucurale si de divergenta ale turnului Babel, cum nu-mi place mie sa-i spun EU? Nu . Problemele sunt acolo.

    Singurul lucru care s-a schimbat, este perceptia pietelor financiare despre euro. Euro a castigat, temporar zic eu, la capitolul incredere ca moneda de rezerva. Faptul ca cei 27 au acceptat sa emita datorie comuna a fost o surpriza uriasa si placuta. Cat va tine bucuria si minunea este greu de spus insa.

    Brexitul este tot aici. Pierderile din turism ale tarilor indatorate, Italia, Spania, Franta , Grecia sunt enorme. Pierderile din industria auto sunt enorme. Deficitele bugetare ale tarilor indatorate au explodat. Viitorul va aduce o noua runda de tensiuni intense intre „frugali” si „cheltuitori”.  

    mai Calin , pana una alta rezistenta puternica multianuala de la 1.18-1.185 euro-usd a fost sparta si in ultimele saptamani e franjurata fiind sparta in sus si in jos (alternativ) ca rezistenta si suport.... si asta e un comportament de formare a unei baze pentru o noua urcare spre 1.25 euro-usd ... adica... fundamental noi putem zice cate in luna si in stele :) ... dar ...cifrele pe grafic nu vorbesc... tipa in ochi direct!

    Rezistenta (de a carei nespargere depindea coborarea sub 1.00 euro-usd) a fost sparta de multiple ori!  

    1. next target (dupa o corectie pana la 1.13-1.16 eur-usd, pana in 2-10 nov 2020) : 1.25 eur-usd

      mai Valentin, ai grija cu analiza tehnica si cu certitudinile astea. Multumim pt sfaturi si prognoze, dar chiar realitatea complexa te obliga sa ai o abordare mai nuantata. Asa ar face un om „cuminte”...

      Analiza tehnica se bazeaza pe datele istorice. Adica pe trecut. Viitorul este in fata si este plin de surprize si incertitudini. Dincolo de graficele alea frumoase este o matematica simpla bazata de media mobila. Si nu uita, acum 2-3 luni sustineai sus si tare ca dolarul se va aprecia consistent si decisiv fata de euro :) 

      corect si complet ce zici!

      daaa, imi aduc aminte de ce ziceam acum 2-3 luni.  

      si sustineam si cu banii pozitionati la fel.  

      Cand dxy a inceput sa danseze in triunghiul lateral in zona 98-100 dupa varful de la 103 mi-am dat seama ca urmeaza ceva urat pe dolar.  

      Am inchis pozitia in pierdere (banii de-o ciunga si un covrigel pierduti- vreo 7500 coco) dar vazand ce a urmat mi-am multumit pentru decizia luata.  

      cred ca pana nu dispare virusul USA tot va fi scuturata si cutremurata si pe burse si la nivel de dolar.  

      eu pana in 2021 spre final sau pana in 2022 nu ma mai ating de dolar.

      mai are de cazut  

      Esti prea deștept pentru sec 21 si tu știi asta !Nu cred că cineva te poate depăși până în 2123 25 aprilie ora 16,minutul 7 secunda3 !

      Comentariile tale sunt ceva între știința riguroasă si exaltare adolescentina, le putem citi dar in niciun caz valorifica! Păcat  

      :)

      [ zambet intelegator fata de completa lipsa de umor ] 

      Eu sunt ce vreau si eu comentez cum vreau. :)

      Stii ? Blandul farmec al libertatii! :)  

      (grimasă ușor sictirita)

      Poți să scrii ce vrei dar am vaga impresie că îți dorești să devii un " guru " recunoscut de noi! ( spus pe șleau, fără glume) 

      Pariaza pe scadere

    Ce trebuie explicat aici?

    Exista o relatie de cauza - efect ce se perpetueaza de catre om. 

    Anume: mereu pe fiecare ciclu de lunga durata omul tinde sa speculeze active cu rate mari de recuperare (aici vorbim de etc institutii si indivizi: banci, fonduri, guverne, etc toti). 

    Aceste comportamente ciclic pun presiune in directii ce devin malinvestment (investitii dezaxate fata de cererea economica reala la prezentul respectiv). 

    Acestea forteaza nominalele (banii care nu sunt bani sunt nominale - cred ca stiti asta deja) sa curga in piata doar in anumite canale speculate; unde simultan si inseparabil (relatia de cauza efect) apare in economia reala o crestere a inegalitatii fie ea sociala, economica, culturala, tehnologica in etc ramuri, industrii, nise, zone... 

    Din acest motiv pe trendul de lunga durata economic se repeta cicli si interciclic socuri precu: 

    cele ideologice (schimbari de perceptie economica, religioasa, etc culturala) 

    socuri tehnologice (uzura ciclica a tehnologiei) 

    socuri politice (uzura ciclica - neincrederea politica- a politicului este data ciclic sa se uzeze) 

    socuri financiare (uzura sistemelor financiare fonduri de pensii - pocnesc dau falimente; fonduri etc; banci, institutii guvenamentale financiare) 

    socuri nationale (adoptari de alte ideologii economice politice monetar constitutionale) 

    socuri umanitare (foamete, inegalitate maxima, etc) 

    socuri sanitare (raspandire virusuri, caderea sistemului sanitar, etc) 

    socuri militare (detronare si schimbare regim fortat) 

    socuri in inflatie si deflatie nominale (sunt socuri ce se vor repeta mereu, nu se pot evita se pot doar amana) 

    socuri psihologice (shimbarea completa a perceptiei umane asupra unu etc.. subiect, uman, economic, doctrina) 

    Si multe alte comportamente ce se repeta istoric mere pe glob. 

    De fiecare data la sfarsitul lung de trend economic vor exista conflicte si schimbari fortate de trend economic. 

    Nu este vina lui x sau lui y, ci vina este o suma totala data de comportamentele umane ce se repeta ciclic pe glob, dat de nevoile reale principale perpetuate unde doar nevoia de fond se schimba in timp. 

    Asa ca atunci cand un politician, guvern, natie, propite o schimbare ei nu promit nimic... voi sunte-ti cei ce veti perpetua inca odata comportamentul economic in piata doar cu alte schimbari de fond unde nevoiile reale vor persista. 

    Politica Europeana este de descentralizare a tarilor din punct de vedere guvenamental si supunerea totala intr-un grup mai amplu monetar; gen federalizarea europei; pentru a se duce tehnologic si economic la un alt nivel fata de regiune. 

    1. Si toti suntem cunoscatori.In cursul si dupa criza precedenta ,pe foruriel existente atunci se putea citi SUNT (AM FOST MEREU)CALARE pe trend.De atunci numarul investitorilor(sa-i numesc asa) au sczut la jumatate ,daca nu cu 75-80 procente.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb