Sentix: Germania devine omul bolnav al zonei euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Companii / 8 august 2023

Sentix: Germania devine omul bolnav al zonei euro
Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a crescut în august 2023, după trei scăderi consecutive, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a crescut peste aşteptări faţă de luna precedentă, până la -18,9 puncte, de la -22,5 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 7,2 puncte, până la -17,3 puncte, iar indicele condiţiilor curente s-a menţinut la -20,5 puncte.

Referitor la creşterea semnificativă a indicelui aşteptărilor pentru următoarele 6 luni, raportul de la Sentix subliniază că menţinerea acestuia în teritoriul negativ arată doar "o temperare a ratei de deteriorare a condiţiilor".

Investitorii se aşteaptă în continuare la reducerea presiunilor inflaţioniste, ceea ce ar putea conduce la reducerea presiunilor asupra BCE pentru majorarea dobânzilor.

Pe fondul îmbunătăţirii aşteptărilor la nivel global, zona euro, Germania, America Latină şi Europa de Est au fost menţinute în categoria "recesiune". Statele Unite au fost trecute în categoria "stagnare/redresare" din categoria "declin", iar economiile economiile din Asia, exclusiv Japonia, au fost trecute în categoria "redresare uşoară" din "stagnare".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat a patra scădere consecutivă, de 2,3 puncte, până la -30,7 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2022. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 7,3 puncte, până la -35,3 puncte, cel mai redus nivel din iulie 2022, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a crescut cu 2,8 puncte, până la -26 de puncte.

După ce raportul din luna precedentă arăta că încrederea investitorilor în economia Germaniei a ajuns la valori "dramatic de rele", acum analiştii de la Sentix avertizează că "cea mai mare economie a zonei euro devine omul bolnav al zonei euro şi apasă puternic asupra regiunii", în condiţiile în care "se pare că economia germană pune frână".

Despre economia Statelor Unite raportul de la Sentix spune că este caracterizată de o piaţă a muncii care "sfidează toţi factorii negativi naţionali şi internaţionali". Indicele agregat al încrederii a crescut până la 5,1 puncte, de la -3,7 puncte, pe fondul unei creşteri puternice a indicelui situaţiei curente, cu 8,2 puncte, până la 16 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2022, şi a unei creşteri cu 9,2 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -5,3 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a crescut în luna august 2023 cu 7,5 puncte, până la 7,7 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 8 puncte, cel mai ridicat din martie 2023, de la -3 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la 7,5 puncte, de la 3,5 puncte.

"Investitorii pariază pe un nou program de stimulare din partea băncii centrale a Chinei", se arată în raportul de la Sentix, iar "creşterea componentei aşteptărilor este promiţătoare".

În Japonia indicele agregat a crescut cu 3,1 puncte, până la 3,5 puncte, pe fondul unei scăderi a indicelui situaţiei curente cu 1,3 puncte, până la 8 puncte, şi a unei creşteri de 7 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -1.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul creşterii indicelui agregat cu 4,9 puncte, până la -20,8 puncte. Indicele situaţiei curente a crescut până la -27,8 puncte, de la -30 de puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 7,8 puncte, până la -13,5 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru economia Elveţiei a scăzut până la 2,3 puncte, de la 8,2 puncte în luna precedentă, în condiţiile scăderii indicelui situaţiei curente până la 15,5 puncte, de la 23,5 puncte, şi a scăderii indicelui aşteptărilor cu 4 puncte, până la -10 puncte.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut cu 4,8 puncte, până la -17,4 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2023. Indicele aşteptărilor a scăzut până la -18,3 puncte, de la -14,8 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a scăzut cu 6 puncte, până la -16,5 puncte.

America Latină a rămas în categoria "recesiune" pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii până la -8,4 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2022, de la -13,6 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la -5,8 puncte, de la -13,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 3 puncte, până la -11 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a înregistrat o creştere semnificativă, de 6,6 puncte, până la -1, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 3,7 puncte, până la zero, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 9,3 puncte, până la -2,1 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2023.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna august 2023 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.202 investitori, dintre care 222 au fost investitori instituţionali.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb