Sentix: Redresarea economică din zona euro a luat o pauză

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 octombrie 2020

Sentix: Redresarea economică din zona euro a luat o pauză
Călin Rechea

Încrederea investitorilor în economia zonei euro a scăzut sub aşteptări în octombrie 2020, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH (vezi graficul), pe fondul unui declin al indicelui aşteptărilor şi a unei creşteri uşoare a indicelui situaţiei curente.

Încrederea investitorilor şi-a continuat tendinţa de îmbunătăţire şi pentru Asia, exclusiv Japonia, şi Statele Unite, în timp ce redresarea din America Latină a înregistrat o stabilizare.

Indicele agregat al încrederii pentru zona euro a scăzut până la -8,3 puncte, de la -8 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut cu 2 puncte, până la 18,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu un punct, până la -32 de puncte.

"După cinci creşteri consecutive ale indicelui încrederii, redresarea economică din zona euro a luat o pauză", se arată în raportul de la Sentix, în condiţiile în care "datele nu arată elemente semnificative de risc pe termen scurt".

Analiştii de la Sentix subliniază că pauza din octombrie 2020 nu înseamnă că redresarea a intrat într-un proces de frânare, pe fondul unui indice al situaţiei curente care ar trebui să reprezinte o "încurajare" şi a unui indice al aşteptărilor care a înregistrat o relativă stabilizare la un nivel destul de ridicat.

Cu toate acestea, "mulţi economişti sunt încă sceptici în ceea ce priveşte redresarea sustenabilă a economiei din zona euro".

Raportul apreciază că "redresarea economiei Germaniei este mai rapidă decât a economiei din zona euro", pe fondul creşterii indicelui încrederii cu 1,5 puncte, până la 1,4 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie 2020, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 3,5 puncte, până la -19,3 puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu un punct, până la 24,5 puncte.

Mult mai dinamică a devenit şi redresarea economiei Statelor Unite, în condiţiile în care indicele încrederii a crescut cu 3,7 puncte, până la -1,1 puncte, pe fondul menţinerii indicelui aşteptărilor la 20,5 puncte şi a creşterii indicelui situaţiei curente până la -20,5 de la -27,3 în luna precedentă.

Pentru economia Asiei, exclusiv Japonia, indicele încrederii şi-a continuat creşterea în teritoriul pozitiv, până la 10,3 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020, de la 6,6 puncte în luna anterioară, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la -5 puncte, de la -12,5, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu un punct, până la 26,8 puncte. "Asia, exclusiv Japonia, rămâne liderul redresării economice globale", se arată în raportul Sentix.

La fel ca în zona euro, şi despre redresarea din Japonia se poate spune că a luat o pauză în octombrie 2020. Indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut până la -2,6 puncte, de la -2,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri cu 2 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -21 de puncte. Indicele aşteptărilor a scăzut până la 17,8 puncte, de la 20,8 puncte.

Şi la nivelul economiilor din Estul Europei s-a înregistrat o scădere semnificativă a indicelui aşteptărilor, cu 3 puncte faţă de luna anterioară, până la 10,5 puncte. Indicele agregat al încrederii a scăzut până la -12,8 puncte, de la -12,7 puncte în septembrie 2020, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente până la -33,5 puncte, de la -35,8 puncte.

Încrederea în economia Elveţiei a înregistrat o creştere semnificativă şi în octombrie 2020. Indicele agregat al încrederii a avansat cu 3,3 puncte, până la 13,3 puncte, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 4,3 puncte, până la 2,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 2,3 puncte, până la 24,8 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2011, după un avans de 4,7 puncte în luna anterioară.

Situaţia din Austria s-a deteriorat accentuat în octombrie 2020, după redresarea din luna precedentă, pe fondul declinului de la nivelul tuturor componentelor indicelui încrederii.

Indicele agregat a scăzut cu 12,8 puncte, până la -9,4 puncte, în condiţiile unei scăderi cu 18,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -31,8 puncte şi a unei scăderi cu 5,5 puncte a indicelui aşteptărilor, al treilea declin consecutiv, până la 16 puncte.

Raportul de la Sentix continuă să plaseze economia Americii Latine în categoria "stabilizării", pe fondul creşterii uşoare a indicelui agregat al încrederii investitorilor, până la -26,9 puncte, de la -28,9 puncte şi a creşterii indicelui situaţiei curente cu 4,3 puncte, până la -51,5. Indicele aşteptărilor a scăzut până la 1,8 puncte, de la 3 puncte în luna anterioară.

Indicele încrederii de la Sentix pentru octombrie 2020 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.085 de investitori, dintre care 261 au fost investitori instituţionali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb