SEPTEMBRIE FINANCIAR Indicii urcă la noi recorduri istorice

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2021

Indicii urcă la noi recorduri istorice

Evoluţia câtorva acţiuni a făcut ca piaţa noastră să se decupleze de scăderile burselor internaţionale Apreciere de 3,84% pentru BET şi de 4,51% pentru BET-TR Ascensiune parabolică pentru acţiunile Nuclearelectrica, companie ce şi-a ajustat în sus prognozele financiare pentru acest an Discount-uri de tranzacţionare de 57,7% pentru SIF Banat-Crişana şi de 36% în cazul SIF Muntenia

Trendul ascendent al indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), demarat în prima parte a anului trecut după şocul Covid-19 din febraurie - martie, a continuat în septembrie, într-o lună în care evoluţia câtorva acţiuni a făcut ca piaţa noastră să decupleze de scăderile burselor internaţionale.

Indicele BET, ce luna trecută a primit în componenţa sa titlurile companiilor One United Properties (ONE) şi Transport Trade Services (TTS), a urcat cu 3,84%, la 12.645,1 puncte, în timp ce indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele plătite de emitenţii din BET, s-a apreciat cu 4,51%, până la 22.381,9 puncte, ambele coşuri de acţiuni încheind luna la maxime istorice.

Deprecieri în Statele Unite şi Europa, într-un context marcat de percepţia că este posibil ca inflaţia să nu fie tranzitorie

În plan internaţional, principalii indici ai pieţelor din Statele Unite şi Europa au avut scăderi în septembrie, lună care statistic a fost cea mai slabă pentru acţiunile americane din ultimii 20 de ani, conform Nasdaq.com. Indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 4,29%, în timp Standard&Poor's 500 a scăzut 4,76%, cel mai mare declin lunar din martie anul trecut. Indicele Nasdaq Composite, al companiilor din domenii intensive în cunoaştere a avut un recul de 5,31%.

Inflaţia a dat primele semne că este posibil să nu fie tranzitorie, în condiţiile în care în Statele Unite s-a ridicat la 5,3% în august, faţă de 5,4% în iulie, iar în zona euro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii treisprezece ani.

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a spus că este posibil ca banca centrală din SUA să înceapă reducerea achiziţiilor de active în noiembrie, proces care poate fi finalizat la jumătatea anului viitor, după ce oficialii Fed-ului şi-au manifestat intenţia de a creşte rata de dobândă cheie anul viitor, conform Bloomberg. Până luna trecută, aşteptările erau pentru o primă ridicare de dobândă în 2023, dar piaţa acţiunilor nu a reacţionat. În schimb, randamentul titlurilor de stat americane cu scadenţa pe zece ani a avut un puseu de creştere după şedinţa Fed-ului, până la 1,56%, nivel nemaiatins din luna iunie.

Din China au apărut îngrijorări privind repercusiunile pe care este posibil să le aibă eventuala intrare în incapacitate de plată a gigantului imobiliar Evergrande. În plus, ţara se confruntă cu o criză energetică, ceea ce afectează fabricil, cu impact asupra creşterii economice.

Climatul general nefavorabil activelor riscante s-a văzut şi în Europa, unde indicele Stoxx 600 a coborât cu 3,41%, în septembrie, în timp ce DAX30 al bursei din Frankfurt s-a depreciat cu 3,63%. Indicele FTSE 100, al pieţei londoneze, a avut o scădere mai uşoară, de 0,47%, luna trecută.

Spre deosebire de scăderile din pieţele internaţionale, la BVB indicii au avut o traiectorie ascendentă. Indicele BET-XT, ce include cele mai lichide 30 de acţiuni ale bursei noastre, a urcat cu 4,33%, la 1.118,69 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 6,33%, până la 2.502,82 de puncte.

Capitalizare de 2,74 miliarde lei pentru TeraPlast, companie nou intrată în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell

În luna în care a intrat în indicii de pieţe emergente ai FTSE şi în indicele CECE MID CAP (parte din familia de indici regionali pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, calculaţi de bursa din Viena) acţiunile TeraPlast (TRP) au urcat cu 38,16%, la 1,26 de lei, evoluţie calculată pe baza preţurilor ajustate, conform majorării de capital cu alocare de titluri gratuite. Astfel, probabil o bună parte din creşterea de luna trecută a acţiunilor TRP a apărut pe fondul achiziţiilor realizate de instituţionali străini. În plus, în contextul economic actual există premise importante ca producătorul de materiale de construcţii să continue să performeze, element de natură să susţină cotaţia. Faţă de preţul de închidere al acţiunii TRP din ultima şedinţă a lunii septembrie, evaluarea bursieră a TeraPlast se ridica la 2,74 miliarde de lei.

Cu o creştere a preţului acţiunii de 27,93%, până la 38,25 lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, au avut a doua cea mai bună evoluţie din BET, luna trecută. Ascensiunea, parabolică, a demarat în şedinţa din 17 septembrie, pe fondul unor volume semnificativ peste cele obişnuite, ceea ce arată prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali. Evoluţia se manifestă în contextul în care, preţurile energiei sunt la recorduri istorice, ceea ce se va reflecta în rezultatele financiare ale companiei. De altfel, conducerea Nuclearelectrica a convocat acţionarii pentru aprobarea rectificării Bugetului de Venituri şi Cheltuieli, în condiţiile în care acum se prognozează venituri mai mari cu 11% faţă de cele aprobate în primăvară, şi un profit net de 791,3 milioane de lei, 41% peste cel din bugetul iniţial. De menţionat că acţiunile SNN se în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, fiind pe radarul investitorilor internaţionali, astfel încât este posibil ca la dinamica titlurilor producătorului de energie să fi contribuit şi fonduri din afara ţării.

Creştere de 10,6% pentru acţiunile MedLife, într-o lună în care Erste Group şi Prime Transaction au urcat prognozele pentru companie

Acţiunile MedLife (M) au urcat cu 10,57% luna trecută, până la 19,35 lei, într-o nouă etapă a trendului ascendent demarat la finele anului trecut. Compania a raportat rezultate foarte bune pentru primul semestru, iar luna trecută şi-a publicat separat rezultatele pentru grupul de clinici stomatologice, care au avut afaceri în creştere cu 60%, în prima jumătate a anului. În plus, pe parcursul lunii septembrie, Erste Group şi Prime Transaction şi-au actualizat rapoartele de analiză pentru prestatorul de servicii medicale, cu preţuri în creştere.

Erste şi-a publicat raportul în data de 10 septembrie, când preţul acţiunii M era de circa 16,9 lei, analiştii grupului austriac estimând atunci un preţ ţintă pentru următoarele douăsprezece luni de 19,9 lei. La actualizarea anterioară, de la finele lunii mai, Erste dădea un preţ ţintă de 16,2 lei, pentru titlurile MedLife.

Prime Transaction şi-a publicat raportul în data de 17 septembrie, cu o valoarea intrinsecă estimată de 21,67 lei/acţiune, peste preţul de circa 17,1 lei, din acel moment. În raportul iniţial, din luna martie, Departamentul de Analiză al Prime dădea o valoare intrinsecă estimată pentru titlurile M de 14,9326 lei.

Raportat la ultimul preţ de tranzacţionare al acţiunilor MedLife din septembrie, evaluarea bursieră a prestatorului privat de servicii medicale se ridica la 2,57 miliarde de lei.

Într-o lună cu recorduri istorice pentru preţul gazelor, acţiunile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 9,78%, la 34,8 lei, cotaţie ce ridica capitalizarea producătorului cu sediul în Mediaş la 13,41 miliarde de lei. Titlurile Transgaz (TGN), compania ce operează sistemul naţional de transport al gazelor, au crescut luna trecută cu 3,73%, la 264 de lei.

Apreciere mai redusă decât cea a preţului petrolului pentru OMV Petrom

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa Centrală şi de Sud Est, s-au apreciat cu 3,86%, până la 0,457 lei, într-o lună în care cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului Brent (relevant pentru piaţa europeană) cu scadenţa în decembrie, s-a apreciat cu 7,57%. Începând din data de 20 septembrie, acţiunile SNP fac parte din indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell.

Titlurile bancare au avut oscilaţii relativ reduse în luna septembrie, perioadă în care indicele indicele Euro Stoxx Banks a crescut cu circa 3%. Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 2,17%, la 18,8 lei, în timp ce acţiunile Banca Transilvania (TLV) au coborât cu 0,58% în preţuri ajustate conform majorării de capital cu alocare de acţiuni gratuite, până la 2,68 lei. De menţionat că scăderea vine în condiţiile în care, în data de 22 septembrie a fost data ex-dividend pentru distribuţia de 0,07922 lei/titlu.

La capitolul scăderi, din indicele BET, cel mai mare declin de luna trecută a fost înregistrat de acţiunile Sphera Franchise Groupe (SFG), companie ce operează lanţurile de restaurante Pizza Hut, KFC şi Taco Bell, şi în condiţiile în care, la data de 16 septembrie a fost data ex-dividend, pentru alocarea de 0,9021 lei. Activitatea companiei este lovită, din nou, de creşterea numărului de cazuri Covid-19 în toată ţara.

Oferta lui Ben Madadi a bătut-o pe cea a SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 3,43%, luna trecută, la 53.280,32 de puncte, cea mai redusă apreciere dintre indicii BVB. De departe cel mai mare aport la dinamica indicelui a venit din partea acţiunilor SIF Muntenia (SIF4), ce au urcat cu 21,79%, la 1,565 lei, luna trecută. Creşterea a apărut după ce, investitorul Ben Madadi a lansat o ofertă concurentă la oferta SIF-ului, la un preţ mai mare, iar ulterior a câştigat licitaţia organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Oferta investitorului, pentru cel mult 55 milioane de acţiuni SIF4, echivalentul a 7% din capitalul societăţii, a fost lansată la preţul de 1,6 lei/titlu, şi se va derula până mâine, inclusiv.

Mai iese în evideţă dinamica acţiunilor Evergent Investments (EVER), ce au urcat cu 7,04%, până la 1,445 lei, luna trecută, evoluţie apărută pe fondul ofertei derulată de societate, la un preţ de 1,85 lei, cu mult peste cel din piaţă din momentul anunţării operaţiunii.

Luna trecută, Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a depus plângere penală împotriva conducătorilor SAI Muntenia Invest şi SIF Banat-Crişana (SIF1), pe care-i acuză de delapidarea patrimoniului SIF Muntenia prin plata mai multor comisioane, fără raţiune economică către anumite SAI-uri, cu scopul real de a cumpăra acţiuni proprii ale SIF4, pentru a fi utilizate la vot în adunările generale.

De altfel SIF-urile, care au devenit Fonduri de investiţii alternative destinate investitorilor de retail doar cu numele, sunt penalizate sever de piaţă prin discount-ul la care se tranzacţionează acţiunile faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN). La finele lunii trecute, SIF Banat-Crişana (SIF1) avea un discount de 57,7%, în timp ce în cazul SIF Muntenia (SIF4) discount-ul era de 36%. În schimb pentru Fondul Proprietatea, diferenţa relativă dintre preţul acţiunii şi VUAN era de doar 3%.

Ministerul Finanţalor a atras de la populaţie 943 milioane de lei, prin ultima ofertă Fidelis

Ministerul Finanţelor Publice a lansat cea de-a cincea emisiune de titluri de stat Fidelis, în lei şi în euro, prin care a atras de la populaţie aproape 943 milioane de lei, puţin peste cele 905 milioane de lei, cât strânsese în iulie. Oferta a inclus două tranşe în lei, cu maturităţi de un an şi trei ani, la dobânzi de 3,25%, respectiv 3,75%. Tranşa în euro are scadenţa de cinci ani şi dobânda de 1,6% pe an. Valoarea nominală a titlurilor în lei este de 100 de lei, iar a celor în euro de 100 de euro.

Luna trecută, acţiunile Appraisal & Valuation (APP) - companie ce oferă servicii de evaluare, consultanţă şi dezvoltare imobiliară, Adiss (ADISS) - societate specializată în domeniul tratării şi epurării apei şi Connections Consult - companie specializată în furnizarea de soluţii software şi servicii IT, au intrat la tranzacţionare în Piaţa AeRO.

De asemenea, Agroland Agribusiness, Prefera Foods şi Ansett Logistics au venit cu obligaţiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti.

Tranzacţii de 1.330,54 milioane de lei, cu 40,7% peste cele din august

Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri deja listate în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti a fost de 1.330,54 milioane de lei, în septembrie, cu 40,7% peste cea consemnată în august, de 945,2 milioane lei, conform datelor prezentate în Buletinul Lunar al BVB.

Cu tranzacţii în valoare de 288,7 milioane de lei, acţiunile SNP ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii septembrie, fiind urmate de acţiunile TLV, care au cumulat tranzacţii de 165,57 milioane de lei. Podiumul este completat de schimburile cu titlurile TRP, care s-au ridicat la 154,17 milioane de lei.

La data de 30 iunie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor locale listate în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti era de circa 136,15 miliarde de lei, cu aproape 5% faţă de cea consemnată la finele lunii august.

În debutul lunii octombrie, Bursa de Valori Bucureşti şi-a schimbat indentitatea de brand, iar astăzi operatorul pieţei noastre de capital lansează trei noi indici, inclusiv unul pentru piaţa AeRO.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atentie se formeaza o mica bula fara fundamente!

    semnat comenturi "cretine" 

    1. BET "saluta" lipsa unui guvern cu putere care e mult mai putin periculos decât unul plin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb