Contractele la termen (futures), construite pe activul suport al indicelui BET vor putea fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti începând din luna aprilie, urmând ca în decursul anului numărul de produse să fie diversificat, a declarat, ieri, Septimiu Stoica, preşedintele BVB. "În acest moment, din punct de vedere tehnic, atât ca reglementări cât şi ca soft de tranzacţionare, suntem gata să tranzacţionăm contractele la termen (futures) construite pe indicele BET. Ne mai trebuie autorizarea de către CNVM a casei de compensare, pe care am făcut-o pe structura Societăţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare (SNCDD), numită Casa de Compensare Bucureşti şi a regulilor ei", a declarat preşedintele Bursei de Valori din Bucureşti.
Acţionariatul Bursei a aprobat majorarea capitalului social al SNCDD şi schimbarea obiectului de activitate al instituţiei. "Va mai urma o majorare de capital prin aportul în natură al BVB cu structura informatică necesară", a mai spus Stoica, citat de NewsIn. Capitalul social al Societăţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare va fi majorat de la 100.000 euro în prezent la 400.000 euro. Pentru a putea susţine tranzacţiile cu instrumente derivate la Bursa de Valori Bucureşti, SNCDD trebuie să îşi majoreze capitalul social până la echivalentul în lei a 300.000 euro şi să îşi modifice obiectul de activitate, prin includerea operaţiunile posttranzacţionare cu contracte la termen. Potrivit preşedintelui BVB, după un exerciţiu de două luni de tranzacţionare a contractelor la termen construite pe indicele BET, se va lua în calcul construirea altor produse derivate, atât pe indicii BVB cât şi pe acţiuni. "Nu excludem nici posibilitatea de a construi instrumente derivate pe rata dobânzii şi pe cursul de schimb, dar şi pe ceilalţi indici, şi eventual crearea unor instrumente derivate pe baza unor indici sectoriali", a mai spus Stoica.
"Ne gândim şi la o eventuală vânzare a dreptului de tranzacţionare a derivativelor pe indicii BVB către bursele din regiune", a spus Stoica.
În luna martie, acţionarii Bursei de Valori Bucureşti vor discuta reglementările pentru introducerea operaţiunilor cu instrumente financiare derivate în cadrul adunării generale programată pentru data de 16 martie.
Societatea Naţională de Compensare, Decontare şi Depozitare pentru Valori Mobiliare funcţionează din iulie 1997, ca organism de autoreglementare, activitatea sa fiind supervizată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. SNCDD a fost constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni non-profit şi are un capital social de 381.820 lei. Acţionarii SNCDD sunt 210 organizaţii financiare româneşti, printre care 28 de bănci, 169 de societăţi de serviici de investiţii financiare, Bursa de Valori Bucureşti, Asociaţia Brokerilor (fosta Asociaţie Naţională a Societăţilor de Valori Mobiliare) şi alte 11 persoane juridice româneşti.