Urmaşii regelui care a fost broker au găsit potrivit să organizeze o serată în cinstea Bursei de Valori Bucureşti.
Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au anunţat, duminică, organizarea, la Palatul Elisabeta a unui eveniment, la care erau aşteptaţi reprezentanţi ai Bursei, ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, ai Ministerului Finanţelor Publice, ai Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, precum şi reprezentanţi ai fondurilor de investiţii, ai mediului bancar şi de afaceri din ţara noastră şi din străinătate.
Reprezentanţii BVB ne-au transmis că principalii invitaţi sunt directorul general al Bursei, Ludwik Sobolewski, şi Lucian Anghel, preşedintele BVB.
Potrivit acestora, recepţia era una de socializare, fiind un eveniment restrâns, care să preceadă conferinţa "Romania Investor Day" ce este programată astăzi, dedicată promovării oportunităţilor investiţionale.
Din partea Ministerului Finanţelor, la eveniment urma să participe ministrul Eugen Teodorovici, în timp ce reprezentanţii ASF nu ştiau, ieri, cu câteva ore înainte de eveniment, cine avea să participe.
Potrivit unor surse, invitaţia la eveniment nu ajunsese, ieri, şi la Ministerul Energiei.
Principele Radu a participat, în data de 26 aprilie 2009, la deschiderea oficială a şedinţei bursiere de la BVB, declarând atunci că nu este un jucător activ pe bursă, lipsa banilor fiind motivul principal care îl ţine departe.
"Chiar dacă aş dori să investesc pe Bursă, nici nu aş avea bani să fac asta. Urmăresc şi susţin piaţa de capital românească, dar nu cred că voi avea vreodată bani pentru a deveni un investitor pe BVB", a spus, în 2009, Principele Radu.
Alteţa sa a participat atunci, alături de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta, la demararea programului "Personalităţi deschid Bursa". Principele a mai declarat, la acea dată, că "singurul lucru care mai lipseşte pentru ca efortul (bursei - n.r.) să fie deplin este susţinerea de către instituţiile româneşti". "Bursa este o instituţie care ar merita pusă pe stema României", a spus Principele Radu, atunci.
Între timp, statul s-a implicat în susţinerea BVB, aducându-I mult doritele oferte publice iniţiale şi, mai nou, o emisiune de titluri de stat pentru populaţie. Cu toate acestea, lichiditatea Bursei este în scădere.
Deschiderea Bursei din Bucureşti a avut loc la 1 decembrie 1882, în clădirea Camerei de Comerţ din strada Doamnei. În Monitorul Oficial al României din luna decembrie a anului 1882 au fost publicate cotaţiile bursiere ale primelor companii românesti tranzacţionate.
După anul 1995, odată cu reluarea activităţii Bursei de Valori Bucureşti, Familia Regală a continuat tradiţia de a sprijini public, de a încuraja şi inspira activităţile Bursei de Valori, potrivit comunicatului Familiei Regale.