Serbia, Turcia şi Ucraina - concurentele noastre imobiliare

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 11 august 2008

Serbia, Turcia şi Ucraina - concurentele noastre imobiliare

Alternativele primejdioase pentru români în materie de pieţe de investiţii imobiliare nu includ Bulgaria, ci, mai degrabă, viitoarele vedete regionale precum Serbia, Turcia şi Ucraina. Acum şi Muntenegru pare să se impună ca un mediu cosmopolit, un fel de Monaco de Balcani, a declarat analistul imobiliar Artur Silvestri, director general al Institutului de Consultanţă Imobiliară şi profesor în gestiune imobiliară şi expertiză de patrimoniu la Universitatea Internaţională Francofonă (UFI) din Bruxelles.

Domnia sa apreciază: "Pe piaţa rezidenţială din Româ­nia, încep să piardă, în situaţia actuală, toţi partenerii: tineretul ce visează să devină proprietar şi speculatorii care, devenind angrosişti de case, îşi calculaseră câştiguri rapide cu un profit de chiar peste 40% anual din volumul iniţial inves­tit. Bineînţeles că sunt moduri diferite de pierderi, a căror realitate nu stinge supraîncălzirea socială în materie de gos­podărie şi familie. Câştigurile există însă, doar că, apropiindu-se de normalul european este foarte posibil să nu mai încânte şi să producă alte migraţii de investitori către aşa-numite pieţe emergente noi".

Potrivit Agerpres, ipoteza unor carteluri de iniţiaţi care urmăresc să prejudicieze noul val de dezvoltatori în materie de locuinţe, deşi posibilă, nu pare susţinută de argumente valide, apreciază surse din piaţă. Profesorul Silvestri sus­ţine: "Dacă nu vor lăsa câte ceva toţi participanţii - bancher, antreprenor, stat - afacerea nu va înainta. Antreprenorul sau investitorul cum i se spune la noi este obligat să îşi retragă treptat din profit. Abia atunci când profitul lui va ajunge la 25%, poate chiar mai puţin, piaţa va începe să funcţioneze mai echilibrat. Aceas­ta înseamnă reducere de preţ la vânzare într-o proporţie care să reflecte diminuarea de profit, cu diferenţe sensibile de la caz la caz".

"Conspiraţia bulgară", dacă există, nu contribuie decât în proporţii minore la degradările de imagine a imobiliarului din România, fiindcă în materie de investiţii nu "imaginea" cântăreşte greu ca epilog, ci câştigul în sine.

Domnul Silvestri a mai spus că, din păcate, întâlnim realitatea unei pieţe imobiliare bulgăreşti categoric mai ieftină. Pe piaţa vecină, furia de a câştiga bani nechibzuiţi, mai ales în ce priveşte terenurile, nu se întâlneşte încă. Astfel, această piaţă apare ca o alternativă preferată pentru cea românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb