Occidentul "se joacă cu focul", a declarat azi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, după ce SUA au dat undă verde livrărilor viitoare de avioane de luptă F-16 către Kiev, şi a denunţat "o escaladare inacceptabilă", informează AFP.
"Înseamnă să te joci cu focul. Nu încape nicio îndoială", a declarat Lavrov într-un interviu pentru televiziunea rusă, un fragmentul al căruia a fost postat pe reţelele sociale ale jurnalistului care i-a luat interviul, Pavel Zarubin.
"Este o escaladare inacceptabilă" din partea "Washingtonului, Londrei şi sateliţilor lor din cadrul Uniunii Europene" care vor "să slăbească Rusia", a subliniat Lavrov.
Potrivit lui Serghei Lavrov, prin livrările de arme moderne către Kiev, Occidentul vrea să-i "provoace (Moscovei) o înfrângere strategică" şi să "dezmembreze" Rusia, o retorică folosită în mod regulat de liderii ruşi.
Susţinătorii Kievului au refuzat timp de peste un an să furnizeze avioane de vânătoare armatei ucrainene, de teama unei escaladări a conflictului, însă SUA au dat în final undă verde pe 19 mai pentru autorizarea livrării acestor F-16 pe care Kievul le cerea mereu.
Aceasta reprezintă o turnură importantă în sprijinul occidental pentru Kiev, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept "istorică" această decizie.
Calendarul livrărilor de avioane F-16, de fabricaţie americană, şi numărul lor nu sunt în acest stadiu fixate, iar piloţii ucraineni trebuie să fie în prealabil instruiţi timp de mai multe luni pentru a învăţa să le manevreze.
Săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a dat undă verde programelor de antrenament al piloţilor ucraineni pe F-16, iar omologul său ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat asigurări că avioanele nu vor intra pe teritoriul Federaţiei Ruse.
Însă Ucraina doreşte să dispună de aceste avioane occidentale pentru a contracara puterea rusă în spaţiul aerian şi a lovi liniile din spate ale trupelor Moscovei, într-un moment în care Kievul susţine că a încheiat pregătirile înaintea unei contraofensive de amploare.
Occidentul afirmă că vrea să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în mod repetat că nu doreşte să declanşeze o confruntare directă între NATO şi Rusia.
1. Altfel spus-
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2023, 18:19)
Ultima fraza , conforma cu realitatea , spune ,cu oarecare pudoare . ca Occidentul doreste infrangerea Rusiei cu armele occidentale dar cu mortii altora ,in speta Ucraina ! De fapt ,echivalenta e veche , negustorii (donatorii) de arme = negustorii mortii !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2023, 22:24)
Ucrainenii ar fi fost mai câștigați să fie omorâți și asupriți de ruși.
Caracterul de sclav sărac își spune cuvântul.
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 28.05.2023, 18:41)
In "Telegrama lunga", George F. Kennan le scria de la Moscova yankeilor in 1946 ca spre deosebire de nazisti, rusii au rabdare si aversiune fata de risc.
Yankeii probeaza acum rabdarea si curajul rusilor.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2023, 22:25)
Rușii se dau în spectacol. Incompetența sovietului depășește crimele abominabile ale naziștilor. Avem o nouă referință.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Mihnea în data de 29.05.2023, 10:30)
'Occidentul vrea să-i "provoace (Moscovei) o înfrângere strategică" şi să "dezmembreze" Rusia'.
Sa-i transmita cuiva lui Lavrov, ca daca asta este temerea lor, pot scapa foarte usor. Sa-si retraga armata dn Uraina si astfel vor evita atat infrangerea cat si dezmembrarea.
In aceeasi idee, Rusia ar putea trimite primul semnal de pace prin incetarea importurilor de armament din Iran, China si Coreea de Nord. Daca luptam doar pe resursele interne, atunci ei sa fie primii care fac acest pas.