Sezonul raportărilor financiare impulsionează bursele internaţionale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2021

Sezonul raportărilor financiare impulsionează bursele internaţionale

Rezultatele peste aşteptări ale băncilor din SUA au dus la cea mai bună dinamică săptămânală a indicelui Dow Jones, din iunie

La Bursa de Valori Bucureşti, sezonul raportărilor financiare începe săptămâna viitoare

Marcel Murgoci, Estinvest: "Privind în ansamblu, cred că vom vedea rezultate financiare în creştere, de la companii"

Fondul Proprietatea şi-a reevaluat în creştere cu 1,2 miliarde de lei deţinerea la Hidroelectrica

Sezonul raportărilor financiare pentru trimestrul al treilea a debutat în Statele Unite, iar rezultatele peste aşteptări au dus la creşteri semnificative pentru indici, săptămâna trecută. Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu aproape 1,6%, cea mai bună evoluţie săptămânală din iunie, în timp ce Standard and Poor's 500 s-a apreciat cu 1,8%.

Creşterea a fost tractată de sectorul bancar, unde nume grele precum Goldman Sachs, Morgan Stanley sau JP Morgan au raportat rezultate peste estimările analiştilor, redând o imagine mai bună a economiei decât se credea şi domolind, cel puţin momentan, temerile legate de inflaţie şi de blocajele din lanţurile de aprovizionare.

Edward Moya, analist senior la Oanda a spus, la CNBC: "Băncile au ilustrat o imagine puternică şi sănătoasă a consumatorului american".

De partea noastră a Atlanticului, indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 2,6%, cea mai bună performanţă din ultimele şapte luni, iar sectorul bancar a recuperat complet căderea din februarie-martie anul trecut, provocată de şocul Covid-19.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Mă aştept la rezultate bune de la sectorul energetic şi cel bancar"

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sezonul raportărilor financiare începe săptămâna viitoare, iar Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, este optimist privind rezultatele pe care le vor raporta companiile.

Brokerul ne-a spus: "Trebuie să avem în vedere că există o serie de prognoze, care arată creştere economică semnificativă pentru România anul acesta. Aşa că, privind în ansamblu, cred că vom vedea rezultate financiare în creştere de la companii. De altfel, acest lucru se şi vede în piaţă, în sensul că nu sunt aşteptări pesimiste pentru trimestrul al treilea, care să se reflecte în dinamica preţurilor".

Conform raportului agenţiei internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's de la finele săptămânii trecute, economia ţării noastre a înregistrat o revenire puternică în 2021 astfel că analiştii de la S&P se aşteaptă în acest an la o creştere a PIB-ului de 7%, prognoză apropiată de cea a Băncii Mondiale, de 7,3%.

Marcel Murgoci a adăugat: "Dar, sigur că situaţia diferă de la un sector la altul. Personal, mă aştept la rezultate bune de la sectorul energetic şi cel bancar. Creşterea preţului energiei va duce probabil la o profitabilitate mai bună pentru Nuclearelectrica, lucru care a fost şi anticipat de piaţă. OMV Petrom deja şi-a publicat indicatorii operaţionali pentru trimestrul al treilea, şi mă aştept la rezultate financiare în creştere de la companie".

Opinia brokerului vine în condiţiile în care, întreaga Europă se confruntă cu o creştere fulminantă a preţului energiei, iar Nuclearelectrica şi-a revizuit în sus estimările financiare pentru acest an, aşteptându-se la un profit cu 40% mai mare decât cel prognozat iniţial, în primăvară. Un alt semnal privind impactul pozitiv al preţului energiei asupra producătorilor vine de la Fondul Proprietatea (FP), care pentru septembrie a reevaluat în creştere cu aproape 1,2 miliarde de lei deţinerea sa de la Hidroelectrica, la 7,23 miliarde de lei, cu 20% peste cea din august.

OMV Petrom, care beneficiază de creşterea preţului petrolului, a avut vânzări totale de hidrocarburi mai mici în trimestrul al treilea al anului, faţă de perioada similară din 2020, în schimb vânzările de produse rafinate şi producţia de energie electrică au fost în creştere, conform indicatorilor operaţionali raportaţi recent de companie.

Banca Transilvania a avut rezultate dezamăgitoare în trimestrul al doilea, dar acum nu este exclus să vedem reversări de provizioane

Legat de aşteptările sale pentru sectorul bancar, brokerul de la Estinvest ne-a spus: "Chiar dacă dobânzile au fost reduse, este posibil să vedem o activitate de creditare mai intensă, care să se reflecte în rezultatele pentru primele nouă luni".

Banca Transilvania (TLV) este, probabil, compania prezentă în cele mai multe portofolii de la Bursa de Valori Bucureşti, dar pentru trimestrul al doilea a anului a raportat rezultate mai degrabă dezamăgitoare, cu o scădere a profitului net de circa 7%, dar care nu a avut la bază diminuarea activităţii operaţionale. În plus, spre deosebire de alte bănci, instituţia de credit din Cluj a avut cheltuieli la costul riscului în trimestrul al doilea, aşa că nu este exclus ca acum să vedem reversări de provizioane, care să se reflecte în profitabilitate.

În schimb, BRD-Groupe Societe Generale (BRD) a raportat creşteri importante de profitabilitate atât în primul semestru cât şi în trimestrul al doilea al anului, pe fondul unei îmbunătăţiri a activităţii şi, îndeosebi, a costului pozitiv al riscului, ce a reflectat schimbarea percepţiei privind condiţiile economice.

Dacă de la producătorii de energie şi bănci sunt aşteptări pozitive, există premise ca utilităţile sau marii consumatori de energie să vină cu rezultate slabe. Electrica (EL), afectată de preţul mare al energiei, a avut un declin al cotaţiei de circa 10%, în trimestrul al treilea al anului, alături de Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), ale căror cotaţii se află, de altfel, pe traiectorie descendentă încă din prima parte a anului.

Craig Fehr, Edward Jones Investments: "Perspectivele noastre pozitive pentru acţiuni rămân în picioare, dar credem că volatilitatea va fi mai pronunţată"

Au rămas mai puţin de trei luni din an, iar pieţele de acţiuni internaţionale şi cea locală se află în apropierea maximelor istorice. În Statele Unite, pe lângă raportările companiilor, se aşteaptă începerea reducerii programului de achiziţii de active, eveniment care probabil este deja inclus în preţuri, ţinând cont de mesajele Rezervei Federale.

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, vede trendul ascendent al pieţei din Statele Unite continuănd, dar cu episoade de volatilitate mai pronunţate.

"Credem că profiturile companiilor vor continua să crească, stabilind ritmul performanţei viitoare. Dar, considerăm că aşteptările privind câştigurile reprezintă o zonă de vulnerabilitate pe termen scurt. Aşteptările rămân ridicate, în timp ce combinaţia dintre costul în creştere cu forţa de muncă, întreruperile din lanţurile de aprovizionare, reducerea stimulentului monetar şi perspectiva majorării taxării corporaţiilor pot să afecteze, temporar, imaginea profiturilor în creştere. Nu suntem de părere că acest lucru va submina piaţa bull pe termen lung, dar credem că ar putea provoca mai multă volatilitate decât cea pe care am văzut-o în acest an", a scris analistul în ultimul său editorial.

Noi ne confruntăm cu probleme interne. În prezent România este fără Guvern, iar situaţia provocată de pandemie este dramatică şi riscă să se perpetueze, în lipsa unor măsuri ferme ale autorităţilor. Rămâne de văzut dacă acestea vor avea impact negativ asupra pieţei noastre de capital, decuplând-o de la dinamica celor internaţionale.

Notă

La BVB, sezonul raportărilor financiare debutează luni, 25 octombrie, când TeraPlast îşi va prezenta rezultatele pentru primele nouă luni/trimestrul al treilea al anului. Apoi din BET urmează OMV Petrom pe data de 29 octombrie.

BRD-Groupe Societe Generale va veni cu rezultatele financiare în data de 4 noiembrie, iar Bursa de Valori Bucureşti în data de 11 noiembrie. Nouă companii din BET îşi vor prezenta rezultatele în data de 12 noiembrie, respectiv: Alro, Banca Transilvania, Transelectrica, Digi Communications, MedLife, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi Electrica. În data de 15 noiembrie, Conpet, Fondul Proprietatea, One United Properties, Purcari Wineries, Sphera Franchise Groupe şi Transport Trade Services vor venit în faţa investitorilor cu performanţa din primele trei luni ale anului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb