ŞI DACĂ POVEŞTILE DE SUCCES SE DESTRAMĂ... RBS România a fost scoasă la vânzare

Ana Săbiescu, Sorin Mărghitaş
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 februarie 2009

RBS România a fost inclusă pe lista "explore new ownership".

RBS România a fost inclusă pe lista "explore new ownership".

Isărescu: Aveam de mai mult timp semnale privind vânzarea

Royal Bank of Scotland România a fost trecută pe lista subsidiarelor de vânzare, la mai puţin de doi ani de când Grupul RBS a preluat operaţiunile locale ale ABN Amro, potrivit raportului prezentat de banca-mamă cu ocazia publicării rezultatelor financiare pe 2008.

RBS Group, cea mai mare bancă britanică, a înregistrat, în 2008, o pierdere netă de 24,1 miliarde de lire sterline (34,2 miliarde de dolari), cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de o companie britanică.

Majoritatea pierderilor RBS din 2008 au fost generate de deprecieri de active de 16,2 miliarde lire sterline, mai ales ca urmare a achiziţiei grupului bancar ABN Amro.

Directorul executiv al grupului RBS, Stephen Hester, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că va renunţa la afacerile din anumite ţări din cauză că RBS trebuie să îşi concentreze resursele în această perioadă.

Chestionat asupra deciziei RBS de a vinde sucursala din România, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că avea de mai mult timp semnale privind această intenţie. "Este o decizie comercială şi, din câte ştiu, nu este vorba doar despre sucursala din România, ci toate sucursalele. În ceea ce priveşte sucursala de la noi, aceasta este una dintre cele mai solide bănci din România", a declarat Mugur Isărescu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute, ieri, la Cluj-Napoca.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României, ne-a spus că urmează să aibă o discuţie cu reprezentanţii RBS la începutul săptămânii viitoare, adăugând că, dacă o să existe cumpărător, atunci este posibil ca sucursala RBS din ţara noastră să se vândă.

Totuşi, vânzarea RBS România ar putea bulversa clienţii români pe care banca îi are, în special pe cei care îşi ţin economiile la această bancă.

Domnul Cinteză ne-a explicat că "decizia de vânzare nu va afecta populaţia", subliniind faptul că depozitele populaţiei sunt garantate (în limita a 50.000 de euro).

În raportul RBS pe anul 2008 singura referire la ţara noastră este următoarea: "În afara Irlandei, activitatea din restul Europei şi al Orientului Mijlociu a fost bună, cu toate că pieţele din Emiratele Arabe Unite, România şi Kazahstan au înregistrat o încetinire în 2008".

Nu doar sucursala RBS din ţara noastră îşi caută noi acţionari ci şi cele din alte 14 ţări. Astfel, sucursalele din Argentina, Bahrain, Chile, Columbia, Egipt, Kazakhstan, Noua Zeelandă, Pakistan, Filipine, Portugalia, Slovacia, Uzbekistan, Venezuela şi Vietnam se află pe lista "explore new ownership".

La începutul săptămânii, în presa internaţională, au apărut informaţii conform cărora RBS ar urma să se împartă într-o "bancă bună" şi "o bancă rea", în urma unui proces dramatic de restructurare. Potrivit acestei strategii, diviziile de retail bancar din Europa Centrală şi de Est ar urma sa fie incluse într-o "bancă rea", formată din active neperformante, şi ulterior vândute. În sens opus, "banca bună", cu active solide financiar, ar putea include operaţiunile din Marea Britanie, SUA şi câteva alte state unde RBS are o prezenţă semnificativă pe piaţă.

Planul de restructurare al RBS vizează vânzarea de active în valoare de sute de miliarde de lire sterline şi concedierea a 20.000 de angajaţi, dintr-un personal total de 180.000. Programul urmează să fie anunţat în următoarele zile.

(Citiţi "RBS - cele mai mari pierderi din istoria companiilor britanice")

Robert Rekkers, fost preşedinte-director general la ABN Amro România, ne-a declarat: "Eu am lucrat la ABN Amro România din 1998 până în 2002 şi nu am decât amintiri foarte bune din această perioadă pentru că am lucrat cu o echipă foarte bună". Rekkers, actualul director general al Băncii Transilvania, ne-a spus: "Îmi pare rău că sucursala din România se vinde pentru că ea era o bancă de succes şi de calitate".

Întrebat dacă Banca Transilvania ar putea să achiziţioneze sucursala RBS din ţara noastră, domnul Rekkers a preferat să nu comenteze.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa fie doar inceputul ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb