Sibex a suflat derivatele pe energie de sub nasul BVB

ADINA ARDELEANU, ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iulie 2013

Victor Ionescu, directorul general al OPCOM - între BVB şi Sibex.

Victor Ionescu, directorul general al OPCOM - între BVB şi Sibex.

Bursa sibiană a semnat un parteneriat cu OPCOM

Ovidiu Petru: "Ne aşteptăm ca tranzacţionarea derivatelor pe energie să înceapă în trimestrul patru"

Furnizorii de energie sunt bucuroşi că-şi pot diminua riscurile

Derivatele pe energie vor fi lansate la Sibex, după ce bursa sibiană a încheiat un acord cu operatorul pieţei de energie OPCOM, deţinut integral de Transelectrica.

Astfel, Sibiul suflă această afacere de sub nasul Bursei de Valori Bucureşti, care avea un parteneriat pentru derivate cu OPCOM, încă din 2010, însă nu a reuşit să îl concretizeze.

Colaborarea OPCOM-Sibiu este o nouă lovitură de imagine încasată de BVB, care părea extrem de apropiată de operatorul bursei de energie.

Chiar preşedintele bursei Lucian Anghel a declarat, recent, într-un interviu, că ar susţine ideea fuziunii BVB-OPCOM, idee despre care Ziarul "BURSA" a scris, în exclusivitate, în luna mai, că începe să aibă circulaţie.

Acum, rămâne de văzut dacă Lucian Anghel mai are ce să susţină.

În baza contractului semnat între OPCOM şi Sibex, produsele futures vor avea drept activ suport indicii pieţei spot de energie electrică ROPEX_DAM, calculaţi de OPCOM.

"Ne aşteptăm ca tranzacţionarea derivatelor pe energie să înceapă în trimestrul patru, iar clearingul se va face printr-o Contraparte Centrală (CCP) cu experienţă", ne-a declarat Ovidiu Petru, directorul general al Sibex.

Din toamnă, normele europene impun ca tranzacţiile cu derivate să fie decontate prin Contrapărţi Centrale autorizate, cu un capital minim de 7,5 milioane de euro.

Bursele locale nu au reuşit să concretizeze proiectul înfiinţării unei CCP locale, iar acţionarii Sibex au decis să meargă pe varianta apelării la o Contraparte străină.

Contractul cu OPCOM obligă Sibex să încheie rapid problema CCP, ca să se autosalveze şi pentru ca lovitura de imagine pe care o dă prin parteneriatul semnat să nu se transforme într-un rateu.

Potrivit lui Ovidiu Petru, marele avantaj al Sibex este că această bursă face piaţa de derivate din ţara noastră, iar platforma de tranzacţionare de la Bursa din Sibiu este una folosită de bursele de energie.

Clearingul derivatelor pe energie se poate face şi printr-o casă specializată pe produse pe energie.

Brokerilor le surâde ideea, dar vor mai multe detalii

"Din ce am văzut, nu sunt foarte multe informaţii dezvăluite publicului vizavi de acestă colaborare", ne-a spus Alin Brendea, Director General Adjunct "Prime Transaction", adăugând: "După cum ştim, au mai fost discuţii între OPCOM şi BVB pentru o colaborare în vederea emiterii de instrumente financiare specifice, însă care nu s-au concretizat.

Orice colaborare instituţională este salutară, însă pentru a aprecia efectele acesteia este nevoie de mai multe detalii. Teoretic, un astfel de produs ar putea atrage atenţia investitorilor din domeniul energetic, în special al producătorilor.

Nu trebuie să uităm că tranzacţionarea produselor derivate depinde de apariţia rapidă a unei Contrapărţi Centrale".

BVB nu ne-a transmis, până la finalul ediţiei, un comentariu despre parteneriatul Sibex-OPCOM.

Pe data de 28 septembrie 2010, BVB (Bursa de Valori Bucureşti), CCB (Casa de Compensare Bucureşti) şi Opcom, Operatorul Pieţei de energie electrică din România au semnat un acord privind cooperarea celor trei entităţi pentru lansarea pieţei române de derivative pe energie electrică. Cooperarea partenerilor era, atunci, încurajată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România.

AFEER: "Avem nevoie de acest produs mai ales în această perioadă în care piaţa spot este extrem de volatilă"

Contractele futures care au ca activ suport indicii pieţei spot de energie (PZU) sunt un produs mult aşteptat de traderii de energie, care aplaudă parteneriatul dintre OPCOM şi Sibex.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Derivatele pe energie au fost solicitate de noi de mult timp. Ne bucurăm că proiectul demarează pentru că avem nevoie de acest produs, mai ales în această perioadă în care piaţa spot este extrem de volatilă".

Domnia sa apreciază că derivatele sunt importante pentru furnizori, dar şi pentru consumatori, pentru că le asigură o anumită predictibilitate a tarifelor energiei. Contractele futures se încheie pe preţuri clare între operatori, indiferent de cum se închide tranzacţia fizică pentru perioada tranzacţionată. Practic, la momentul tranzacţiei fizice din piaţa spot, se face doar o decontare pe diferenţe între operatori, ne-a explicat preşedintele AFEER. Ion Lungu şi-a exprimat speranţa că furnizorii vor avea şi costuri atractive pentru derivate.

Potrivit unui comunicat al OPCOM şi Sibex, lansarea contractelor futures, ajută operatorii din piaţa energiei să îşi diminueze şi să îşi transfere riscurile aferente evoluţiei preţului spot al electricităţii. De asemenea, acest produs de tranzacţionare serveşte şi interesului participanţilor din pieţele financiare de lărgire a portofoliului de instrumente avute la dispoziţie pentru gestionarea riscurilor financiare, de investiţie.

Pieţele de instrumente financiare derivate oferă posibilitatea încheierii de tranzacţii între categorii de participanţi la piaţă cu interese diferite din punctul de vedere al activului suport, respectiv între participanţii din sectorul energiei (hedgeri) şi participanţii la pieţele financiare, ceea ce creează premize pentru consolidarea lichidităţii pieţei financiare şi stabilirea unor semnale de preţ pe piaţa financiară care să contribuie la creşterea stabilităţii şi atractivităţii sectorului energiei electrice din punct de vedere investiţional.

Preţul de referinţă stabilit pe piaţa spot administrată de OPCOM oferă, prin caracteristicile sale determinate de numărul participanţilor activi care concură la încheierea tranzacţiilor, cantităţile tranzacţionate şi volatilitate, posibilitatea implementării în condiţii de interes din partea participanţilor la piaţă, a contractelor futures pentru energie electrică, mai arată comunicatul citat.

Potrivit rapoartelor OPCOM, piaţa spot PZU are, pe primele şase luni, o cotă de circa o treime din consumul naţional. Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pe PZU în primul semestru a scăzut cu 40,4%, de la 181,31 de lei/MWh - media lunii ianuarie, la 108,01 lei/MWh - media lunii iunie.

Scăderea abruptă de preţ a fost generată de o diminuare a consumului cu peste 7%. Cererea de energie a fost afectată de iarna blândă, dar şi de surplusul de energie eoliană şi hidro. Hidroelectrica a avut o producţie bună de energie în primul semestru, iar producătorii de energie eoliană au funcţionat din plin, practicând cele mai mici preţuri de pe piaţă.

Valoarea totală a energiei tranzacţionate pe piaţa spot în primul semestru este de circa 244 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. BVB poate oricand sa deschisa si ea derivate pe energie, nu scrie undeva ca Sibex are exclusivitate

    deocamdata derivatele in Romania sunt pierdere de timp, nu au prins, atata timp cat si piata spot e nedezvoltata

    spotul conteaza, de acolo se porneste totul 

    1. s-a miscat mai bine sibex

      oricand putea si in ultimii 3 ani si nu a facut nimic... cam nasol

      se vede ca nu cunosti piata de energie. O treime din consumul national tranzactionat pe piata spot inseamna putin?

      da, chiar! de unde stii?

      nu confunda spotul cu derivatele 

    Parca te laudai cu ele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb