SIBEX Acţiunile Sibex, din nou în regres

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 septembrie 2013

La Bursa din Sibiu, cea de-a doua şedinţă a săptămânii a evidenţiat segmentul spot administrat de operatorul de piaţă, după o perioadă prelungită de linişte, cu volume mici sau fără tranzacţii. În acest sens, s-au remarcat schimburi cu 92.000 de acţiuni SBX, cel mai însemnat volum din ultimele 14 şedinţe, în care investitorii au ignorat practic acest segment şi implicit acţiunile bursei. Volumul menţionat a fost realizat din 6 tranzacţii la preţuri între 0,57 şi 0,58 lei/titlu. La închidere, cotaţia unei acţiuni SBX valora 0,57 lei, preţ în scădere cu 3,39%. Preţul este unul cu 43% sub valoarea nominală. "Din păcate, lipsa de coerenţă în rezultate a Sibex se observă în cotaţia acţiunii societăţii iar acţionarii nu au cum să fie mulţumiţi", crede un analist financiar. Au mai fost tranzacţionate şi 1500 de acţiuni PPLI, cotaţia unui titlu depreciindu-se cu 10,26%, la 3,5 lei.

Pe segmentul derivatelor, interesul pentru speculaţiile cu contractele futures nu a fost unul foarte ridicat în primele ore ale sesiunii dar jucătorii se menţineau în aşteptare având în memorie evoluţia din partea secundă a şedinţei de luni când intensitatea a crescut, şi odată cu ea numărul contractelor. Astfel, participanţii sperau într-un scenariu similar şi pentru ziua e marţi. Acesta părea să se confirme întrucât la ora 17.15 numărul contractelor futures era de 863 iar valoarea tranzacţiilor se ridica la 12,41 milioane lei.

Cele mai multe contracte se observau pe derivatul care urmăreşte indicele Dow Jones. Conform datelor de la ora menţionată, numărul contractelor ajunsese la 684 pe scadenţa septembrie. Evoluţia cotaţiilor era pozitivă, DEDJIA_RON acumulând 102 puncte, până la o cotaţie de 15.159 de puncte. Pe piaţa futures americană s-a mizat tot pe "verde" după ce rapoartele au indicat o creştere a vânzărilor de retail şi a producţiei industriale din China.

După peste şapte ore de la deschidere, evoluţia parităţii euro/dolar nu părea una convingătoare pentru pariorii futures. Numărul contractelor EUR/USD_RON se ridica la 25 pe scadenţa decembrie. Moneda unică a evoluat mixt faţă de dolar şi la ora precizată creştea cu doar 0,04%, la 1,32710 USD. Tot pe segmentul derivate pe mărfuri s-a speculat timid şi pe cursul euro/yen japonez. Se observau doar 16 contracte pe scadenţa decembrie, în raport cu care euro era estimat la 132,46 yeni, preţ în urcare cu 0,73%

Pe segmentul mărfurilor se detaşau speculaţiile cu derivatul pe preţul petrolului. Se consemnau 102 contracte DEOIL_LSC octombrie. Barilul era cotat la 107,30 USD, în scădere cu 1,56%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Total neperformanta actiunea Sibex, De fapt business-ul in sine. Ma intreb cum de le place actionarilor sa piarda bani.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb