SIBEX Boală cronică pe derivate, inconstanţă pe ATS

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 octombrie 2015

Ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute a făcut parte din categoria zilelor fără istoric, cu implicare foarte redusă a participanţilor şi, prin urmare, cu un rezultat slab. Dacă pe segmentul derivatelor, "boala" este deja una cronică, manifestându-se constant în acest an, în schimb, segmentul spot a dat semne că se poate trezi la viaţă în ultima perioadă. Dar, din păcate, inconstanţa continuă să fie principala caracteristică a bursei sibiene care nu reuşeşte să menţină interesul investitorilor de la o şedinţă la alta nici pe ATS-ul administrat. Aceasta înseamnă că nu există încă un nucleu de companii atractive, care să-i atragă cu regularitate pe investitori, iar şedinţele bune, cu volume ridicate, apar conjunctural, în funcţie de mişcările în acţionariatul unei societăţi. Exemplificator a fost, în acest sens, finalul săptămânii când, după un volum foarte bun cifrat la peste 3 milioane de acţiuni înregistrat în sesiunea de joi 8 octombrie, ziua de vineri 9 octombrie s-a încheiat cu volum zero pe ATS-ul Sibex.

Nici pe piaţa futures şedinţa de vineri nu a fost una mult mai reuşită, cu un total de doar 27 de contracte, cu o valoare de 406.192 de lei. Totalul menţionat a rezultat din tranzacţionarea a trei produse: derivatul pe Dow Jones cu scadenţele decembrie 2015 şi martie 2016, derivatul pe cursul euro/dolar, pe aceleaşi termene şi derivatul pe cursul liră sterlină dolar, doar pe scadenţa decembrie anul curent.

Pentru DEDJIA 15L s-au înregsitrat cele mai multe contracte: 16. Simbolul menţionat a avut evoluţie negativă faţă de "start of day price" (1), pierzând 144 de puncte şi închizând la 16.974 de puncte. Cotaţia a marcat însă o creştere de 59 de puncte faţă de închiderea de joi 8 octombrie. Pentru martie 2016 a fost încheiat un singur contract iar cotaţia indicelui a închis la 16.900 de puncte, în coborâre cu 304 puncte faţă de "start of day price" (1). Valoarea a fost totuşi mai mare cu 15 puncte comparativ cu cea de joi 8 octombrie.

Simbolul EUUSR 15L a totalizat 7 contracte iar preţul futures al euro pe scadenţa decembrie s-a apreciat cu 0,71%, închizând la 1,1400 USD. Acelaşi preţ de cotare a fost consemnat şi pe scadenţa martie 2016, însă după o creştere de 0,33%. Pentru perechea liră sterlină/dolar s-a înregistrat un singur contract, iar moneda britanică a fost estimată la 1,5357 USD, preţ în scădere cu 0,26%.

Per total, prima săptămână "plină" din octombrie a adus 180 de contracte în zestrea Sibex, mult prea puţin pentru ceea ce ar trebui să însemne o piaţă de instrumente financiare derivate funcţională.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb