SIBEX Contractele Dow Jones, peste jumătate din volumul Sibex

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iulie 2012

La Sibex, săptămâna trecută s-a încheiat cu creşteri importante, piaţa fiind influenţată de evoluţia internaţională. În Europa, acţiunile au crescut pentru a şasea săptămână la rând, cea mai lungă perioadă pozitivă din mai mult de doi ani, pe fondul speculaţiilor că factorii de decizie ai BCE vor implementa noi măsuri de stimulare economică. Creşteri au avut loc şi în SUA, pe fondul raliului J&P Morgan Chase & Co şi al speculaţiilor că, în China, se pregătesc noi măsuri de stimulare economică. Aceste elemente au temperat momentan teama că economia globală îşi încetineşte creşterea.

În contextul aprecierilor, speculatorii de la bursa sibiană au fost activi, încheind 5321 de contracte cu o valoare de 55,26 milioane lei. De-a lungul întregii perioade 9 -13 iulie, speculatorii de la Sibex au încheiat aproape 25.000 de contracte. Valoarea tranzacţiilor pe cele cinci şedinţe a fost de peste 268 milioane lei.

Cel mai tranzacţionat produs de vineri a fost derivatul pe Dow Jones, cu peste 2700 de contracte pe scadenţa septembrie, reprezentând mai mult de jumătate din rulajul total. Cotaţia DEDJIA a crescut spectaculos, cu 212 puncte şi a închis la 12.714 puncte. Astfel, indicele a reuşit, într-o singură şedinţă, să recupereze aproape întreaga pierdere din celelalte zile, când a închis de fiecare dată pe minus. Numărul total al contractelor DEDJIA_RON septembrie pentru întreaga săptămână a fost de 13.425, însemnând aproape 54% din volumul pieţei. Practic, derivatul pe indicele american a fost "propulsorul" strategiilor speculative, fără el piaţa fiind redusă la jumătate.

Contractele pe cursurile valutare au făcut şi ele parte din strategiile participanţilor. Majoritatea a pariat pe paritatea euro/dolar, tranzacţionată în lei. Raportul dintre cele mai importante monede din lume a indicat revenirea euro, care a închis cu un plus de 0,29%, la 1,2251 USD. Numărul contractelor pe scadenţa septembrie a fost de 823. Pentru întreaga săptămână, totalul contractelor respective s-a ridicat la peste 4200, iar euro a pierdut 0,39%, creşterea de vineri neputând compensa scăderile din celelalte şedinţe. Vineri s-au mai remarcat şi contractele euro/yen japonez, în număr de 228, respectiv liră sterlină/dolar cu 236, ambele pe scadenţa septembrie. Euro a crescut cu 0,19%, la 96,94 yeni, iar moneda britanică a avansat cu aproape un procent, la 1,5559 USD. Pe toată săptămâna, cele două perechi au atras, ambele, peste 800 de contracte.

Şi aurul a dat câştig de cauză cumpărătorilor, cu creşteri de 33,6 dolari pe contractul SIBGOLD şi 16,9 dolari pe SIBGOLD_RON, pe scadenţele din august. SIBGOLD a atras, vineri, 911 contracte şi aproape 3000 în cinci şedinţe. SIBGOLD_RON s-a remarcat cu 119 contracte în ultima şedinţă şi 659 pe toată săptămâna.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb