SIBEX Cotaţia futures a Dow Jones a coborât sub pragul de 17.000 de puncte

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 iulie 2014

La Sibex, primele patru şedinţe din iulie au adunat 3476 de contracte. După trei zile destul de bune, media a fost stricată de rezultatul din ultima sesiune a săptămânii: doar 114 contracte, cu o valoare de 1,58 milioane de lei. Există însă şi o justificare pentru această scădere a lichidităţii, aceasta fiind ziua naţională a SUA, când pieţele bursiere de peste ocean sunt închise sau funcţionează după program special. În aceste condiţii, bursa sibiană a fost lipsită de aportul market-makerilor care, conform regulamentului operatorului, nu sunt obligaţi "sa introducă ordine de cumpărare şi vânzare în situaţia în care activul suport al unui instrument financiar derivat de tip futures tranzacţionat pe piaţa reglementată de instrumente financiare derivate administrată de S.C. SIBEX - SIBIU STOCK EXCHANGE S.A. este listat pe mai multe pieţe şi este suspendat de la tranzacţionare pe piaţa pe care se determină preţul de lichidare la scadenţă", după cum arată un comunicat postat pe pagina web a bursei.

În contextul dat, şedinţa de vineri, 6 iulie, a fost practic una fără istoric. La închidere s-au înregistrat 49 de contracte pe perechea euro/dolar, scadenţa septembrie. Euro s-a devalorizat faţă de dolar, pierzând 0,15% şi valorând 1,3590 USD.

Câteva tranzacţii s-au consemnat totuşi şi pe derivatul care urmăreşte evoluţia Dow Jones, volumul pe scadenţa septembrie fiind de 44 de contracte. Preţul futures de la Sibiu al indicelui american s-a depreciat vineri cu 41 de puncte, la 16.967 puncte, după ce cu o zi înainte (n.r. - joi. 03.08.2014), reuşise să spargă pragul de 17.000 de puncte, închizând la maximul istoric de 17.008 puncte.

Nici derivatele pe aur nu au scăpat de efectul zilei naţionale a SUA, astfel că simbolul SIBGOLD_RON a atras doar 7 contracte pe scadenţa august. Uncia de aur a închis la 1319,8 USD, în staţionare.

Pentru celelalte derivate interesul a fost şi mai redus sau a lipsit cu desăvârşire, iar pe segmentul spot nu s-au consemnat tranzacţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb