SIBEX Cotaţia futures a Dow Jones, afectată de ştirile economice negative din SUA

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 februarie 2014

Prudenţa cu care speculatorii de la Sibex au tratat aprecierile Dow Jones din ultimele şedinţe şi-a găsit justificare în evoluţia cotaţiei futures a indicelui american din prima jumătate a şedinţei de joi. Aceasta a intrat puternic în teritoriu negativ, confirmând temerile că resursele de creştere depind de cum va reacţiona economia americană la reducerea stimulentelor. Dacă Dow Jones se deprecia, în schimb euro creştea faţă de dolar, recuperând pierderea din ziua anterioară.

În acest context, participanţii continuau să fie destul de reţinuţi în speculaţii, volumul consemnat la ora 16.30 pe toate produsele fiind de 835 contracte cu o valoare de 10,63 milioane de lei.

La ora menţionată, DEDJIA_RON martie 2014 totaliza 456 de contracte, menţinându-şi statutul de favorit al jucătorilor. Cotaţia indicelui scădea cu 97 de puncte la 15.843 de puncte. Direcţia descendentă estimată de participanţii de pe piaţa sibiană a urmărit futures-ul din SUA, indicii reprezentativi depreciindu-se, în contextul în care investitorii aşteptau date negative despre vânzările de retail şi şomaj. Publicarea rapoartelor economice a confirmat aceste aşteptări, numărul cererilor de şomaj crescând săptămâna trecută, în vreme ce vânzările de retail din ianuarie au scăzut.

Pe piaţa valutară activitatea s-a concentrat pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei. Numărul contractelor încheiate era de 184 pe scadenţa martie 2014. Cotaţia monedei comune creştea generos, cu 0,60% la 1,36710 USD. Şi pe pieţele valutare externe euro s-a întărit faţă de dolar, moneda americană depreciindu-se cu cea mai mare valoare din ultimele trei săptămâni, în condiţiile aşteptărilor pesimiste privind vânzările cu amănuntul. Pe acelaşi segment se specula timid şi perechea liră sterlină dolar. Numărul contractelor pe scadenţa martie era de 18 iar moneda britanică se aprecia cu 0,40% la 1,6655 USD.

În sectorul derivate pe mărfuri se observa un interes în creştere pentru speculaţiile cu aur, pentru care în ultima vreme volumele au fost reduse. De această dată, conform datelor de la ora 16.30, se observau 132 de contracte SIBGOLD pe scadenţa februarie. Preţul unciei creştea cu 3,5 dolari, cotaţia valorând 1.294,5 USD/uncie.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb