SIBEX Cotaţia futures a Dow Jones, la un nou nivel record

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 noiembrie 2014

La Sibex, şedinţa de vineri 21 noiembrie s-a încheiat cu un volum de aproape 1000 contracte, cel mai bun rezultat de săptămâna trecută. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat aproape 15 milioane de lei. Numărul total al contractelor încheiate în intervalul 17-21 noiembrie pe toate produsele futures, s-a ridicat la peste 4500, lichiditatea dublându-se faţă de săptămâna precedentă, când s-a înregistrat cea mai slabă medie zilnică din 2014. "Interesul pentru speculaţii a fost susţinut de evoluţia din SUA a indicelui Dow Jones, care a atins valori record, în contextul în care foarte mulţi bani au fost pompaţi în economia mondială, situaţie care s-a reflectat, ca de obicei şi pe piaţa derivatelor de la Sibiu. Cu toate acestea, dacă astfel de mişcări provocau altă dată adevărate "valuri" de contracte, acum reacţia a fost una mult mai ponderată", a declarat un broker.

Speculaţiile pe derivatul Dow Jones au dominat ultima şedinţă, înregistrându-se 713 de contracte pe scadenţa decembrie anul curent. Valoarea indicelui s-a apreciat cu 86 de puncte. A fost suficient pentru ca preţul futures de la Sibiu al DEDJIA_RON decembrie să închidă la un nou record: 17.776 de puncte, după ce pe parcursul zilei acesta a ajuns la 17.795 de puncte. Pe Wall-Strett, indicii reprezentativi au atins valori record, în contextul în care optimismul privind economia globală a crescut după ce Băncile Centrale din Europa şi din China au semnalat noi măsuri de stimulare.

Perechea euro/dolar s-a aflat vineri pe locul secund cu 110 contracte pe scadenţa decembrie 2014, volum cu care nu s-a mai întâlnit de ceva vreme. Moneda comună s-a depreciat destul de consistent faţă de cea americană, coborând cu 1,28%. Cotaţia de la închidere a fost de 1,2385 USD pentru un euro.

În sectorul derivate pe mărfuri, lichiditatea a fost redusă. S-au consemnat 30 de contracte pe simbolul DEOIL_LSC care urmăreşte preţul petrolului. Cotaţia barilului pe scadenţa ianuarie 2014 a crescut cu 1,37% şi a închis la 76,69 USD.

După o perioadă de secetă s-a tranzacţionat în schimb pe segmentul derivatelor pe acţiuni americane, unde s-au înregistrat 85 de contracte pe titlurile Apple, cotaţia pentru scadenţa decembrie fiind stabilită la 116,55 USD, în scădere cu 0,04 %.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb