La mijlocul săptămânii, jucătorii de pe piaţa Sibex au fost din nou foarte activi, ridicând ritmul speculaţiilor futures. După circa jumătate din orarul de tranzacţionare, numărul contractelor era de aproape 2800, în creştere cu 21,3% faţă de volumul din ziua precedentă. "În contextul interesului speculativ ridicat, este posibil ca până la închidere să asistăm la un nou volum record pe piaţa sibiană pe acest an, cu atât mai mult cu cât pieţele externe oferă, prin evoluţia din ultimele zile, un teren de manevră larg pentru strategii cu derivate", a declarat un broker din piaţă, imediat după deschiderea bursei de la NewYork.
Conform datelor de la ora 17.00, cel mai lichid produs era derivatul pe cursul de schimb euro/dolar. Se observau 1084 de contracte pe scadenţa septembrie, încheiate în contextul unei deprecieri ample a monedei comune. Aceasta pierdea 0,73%, fiind estimată la 1,32430 dolari. Se mai tranzacţiona şi pe scadenţa decembrie, observându-se 103 contracte euro/dolar. Euro pierdea 0,60% şi valora 1,3245 dolari. Cotaţiile de la Sibiu ale euro au urmărit pieţele externe unde moneda unică s-a depreciat din nou faţă de dolar. Moneda americană şi-a extins creşterea după ce economia Statelor Unite a crescut cu un ritm mai accentuat în cel de-al doilea trimestru al anului, şi după ce cererile de şomaj au scăzut săptămâna trecută cu mai mult decât se estimase. De altfel, dolarul s-a întărit în raport cu cea mai mare parte dintre valutele reprezentative, în contextul în care produsul intern brut al SUA a înregistrat o creştere anualizată de 2,5% , depăşind estimarea care indica un procent de 1,7%. Pe segmentul derivatelor valutare se tranzacţiona şi perechea euro/yen, prin 66 de contracte pe septembrie. Euro pierdea 0,08%, la 130,13 yeni.
De obicei cel mai tranzacţionat produs, DEDJIA_Ron, se afla de această dată pe locul secund, cu 442 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia indicelui creştea cu 26 de puncte şi era estimată la 14.838 puncte.
Şi derivatele care urmăresc preţul aurului se menţineau în atenţia participanţilor, remarcându-se prin 138 de contracte SIBGOLD pe scadenţa octombrie. Aceasta a devenit orizontul investiţional favorit al jucătorilor după ce ieri (n.r.- miercuri) a fost ultima zi de tranzacţionare pentru scadenţa august. Preţul unciei se deprecia cu 16,1 dolari fiind estimat la 1405 dolari.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.