SIBEX Creşteri timide pentru Dow Jones, pe fondul unei lichidităţi reduse

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 martie 2015

După ce miercuri, în pofida unor variaţii destul de ample, interesul a rămas la nivel modest, şedinţa de joi se desfăşura după aceleaşi coordonate, lipsa de implicare fiind evidentă după jumătate de zi. Deosebirea era că, de această dată, se tranzacţiona un singur produs, anume derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average. Acesta totaliza 15 contracte, cu o valoare de 272.035 de lei. Cotaţia estimată pentru indicele american era de 18.133 de puncte, înregistrându-se o variaţie pozitivă de 20 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (vezi Notă 1) (start of day price), calculat de ATHEX Clear la 18.113 puncte. În raport cu cotaţia de la închiderea şedinţei anterioare, simbolul DEDJIA 15C creştea cu doar 13 puncte. Numărul poziţiilor deschise era de 70. "Variaţiile pozitive sunt timide şi deloc concludente, în condiţiile în care se înregistrează pe astfel de volume foarte mici. În funcţie de ce se va întâmpla pe piaţa americană, probabil cotaţia se va schimba şi la Sibiu, dacă se va mai găsi cineva interesat să-şi mişte din poziţiile deschise", a explicat un broker.

Semnalele erau însă pozitive şi pe piaţa americană, unde indicii creşteau, după ce în ultimele două zile s-a înregistrat cea mai mare depreciere din mai mult de o lună. Revenirea pe plus se datora afacerilor reuşite de la nivelul corporaţiilor, dar şi detaliilor oferite de preşedintele BCE, Mario Draghi, despre programul de achiziţii de obligaţiuni din zona euro.

Pe celelalte segmente de piaţă, anume derivate pe valute şi mărfuri, existau cotaţii atât de cerere cât şi de ofertă, dar acestea nu se "întâlniseră" după aproape opt ore de la deschidere.

Notă 1: "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă 2: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb