SIBEX Creşterile cotaţiilor nu au mai atras speculatorii

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 octombrie 2014

După jumătate din şedinţa de debut a săptămânii, direcţia pe care evoluau derivatele la Sibex era una pozitivă, dar implicarea speculatorilor nu a mai atins nivelul din primele sesiuni de tranzacţionare din octombrie, atitudinea din prima parte a zilei fiind mai degrabă una care înclina spre prudenţă. Efectele acestei stări de fapt se observau în lichiditatea destul de redusă. Numărul contractelor încheiate până la ora 17.15 era de 380, iar valoarea acestora se situa la 6,24 milioane de lei.

La ora menţionată, cel mai lichid produs era derivatul pe Dow Jones cu 157 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia indicelui, estimată de jucătorii de pe piaţa sibiană, evolua corelat cu bursa din SUA, care indica aprecieri, începând optimist săptămâna, după două săptămâni consecutive de declin a indicelui S&P 500. La Sibex, estimările indicau o creştere de 78 puncte a DEDJIA_RON decembrie, care ducea din nou cotaţia futures a indicelui peste pragul de 17.000 de puncte, mai exact la 17.001 puncte. "Deşi tentantă, creşterea era privită cu circumspecţie de jucători, de aici şi reacţia slabă. Oricum, Dow Jones continuă să penduleze în jurul valorii de 17.000, fapt care nu dă foarte mult confort jucătorilor, aceştia dorind semnale mai clare", crede un broker.

Pe segmentul derivatelor valutare, plasamentele s-au soldat, până la ora 17.15, cu doar 23 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa decembrie. Moneda unică creştea cu 0,36% şi era cotată la 1,25600 USD, recuperând uşor din terenul pierdut în ultima perioadă faţă de dolar. Direcţia pozitivă a preţului futures al euro faţă de rivalul său american era alimentată şi de evoluţia de pe pieţele externe, unde dolarul a coborât de la maximul din patru ani după ce datele recente din piaţa americană a muncii au realimentat dezbaterea cu privire la momentul când ar trebui FED să mărească dobânda de referinţă.

Nici derivatele pe mărfuri nu atrăgeau speculatorii, DEOIL_LSC pe scadenţa noiembrie totalizând doar 10 contracte. Cotaţia unui baril de petrol era estimată la 89,84 USD, în creştere cu 0,31%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb