SIBEX Criza de interes pentru derivate pare fără rezolvare

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 octombrie 2015

La Sibex, prima jumătate din cea de a doua şedinţă a săptămânii a adus 17 contracte futures, cu o valoare de 226.773 lei, lichiditatea menţinându-se la cota de avarie. După aproape opt ore de la deschidere, în statistica şedinţei erau prezente doar derivatele pe Dow Jones şi euro/dolar, de altfel singurele care încă supravieţuiesc crizei de interes în care piaţa la termen a intrat de la începutul anului şi care, în ultima perioadă, pare una fără rezolvare.

Simbolul EUUSR 15L totaliza 11 contracte pe scadenţa decembrie, iar cotaţia consemnată pe termenul menţionat era de 1,1061 dolari pentru o monedă unică, euro depreciindu-se cu 0,14% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1), cifrat la 1,1077 USD. Faţă de cotaţia de la închiderea de luni, moneda unică se situa uşor pe plus, acumulând doar 0,03%.

Pentru derivatul pe indicele american Dow Jones lichiditatea continua să fie la fel de slabă, înregistrându-se doar 6 contracte încheiate pe scadenţa decembrie anul curent. În raport cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 17.675 de puncte, Dow Jones pierdea 162 de puncte, valorând 17.513 puncte. Comparativ cu preţul de închidere de luni, indicele se deprecia cu 31 de puncte. Şi pe Wall-Street deschiderea de marţi a dus cotaţiile în jos, conturîndu-se o şedinţă "roşie", după ce raportările companiilor pe trimestrul trei au fost mixte, dar şi în contextul scăderii comenzilor pentru bunurile de folosinţă îndelungată şi diminuării cotaţiei petrolului. Investitorii continuă să "monitorizeze" şi Banca Centrală Americană, a cărei întâlnire de politică monetară a început ieri.

O uşoară activitate se observa şi pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de operatorul de piaţă sibian, unde se consemnau schimburi cu 1040 de acţiuni Romanofir (2). Cotaţia unui titlu ROOF valora 11,4 lei, înregistrându-se o apreciere de 2,7%. Tot pe acelaşi sector se mai înregistrau 105 acţiuni Rofep, schimbate la un preţ de 0,38 lei/titlu, în staţionare.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sibex se apropie de faliment; derivatele sunt prea abstracte pentru investitoriii romani care nici la actiunile simple nu se pricep! Uniii grandomani temerari au pierdut sume imense aventurandu-se in prognozarea indicilor americani. Nu se poate prognoza nici macar pretul petrolului!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb