SIBEX Cumpărătorii au făcut jocurile la finalul săptămânii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 septembrie 2012

La Sibex, şedinţa de vineri 14 septembrie s-a încheiat cu un volum de 1.605 contracte. Valoarea tranzacţiilor s-a situat la 16,20 milioane de lei. Interesul speculativ la cumpărare s-a menţinut, pe fondul evoluţiei pe creştere cumpărătorii fiind cei care au făcut jocurile. Totuşi, volumul s-a redus cu mai mult de jumătate faţă de şedinţa de joi 13.09, care a fost cea mai bună de până acum din septembrie.

Plasamentele pe derivatul Dow Jones au predominat, la închiderea ultimei şedinţe a săptămânii înregistrându-se 753 de contracte pe scadenţa septembrie. Preţul indicelui s-a apreciat cu 70 punc­te, închizând la 13.577 puncte. Pentru decembrie indicele a crescut cu 51 puncte, la 13.500 puncte, pe o lichiditate de 50 de contracte. Speculatorii sibieni au urmărit direcţia de pe piaţa americană, unde acţiunile au continuat să crească şi vineri, după ce cu o zi înainte indicele S&P500 a atins un nivel record din 2007 încoace. De altfel, pieţele din întreaga lume au înregistrat creşteri importante, după ce Banca Centrală Americană a anunţat că este gata să implementeze noi stimulente pentru creşterea economiei. La Sibex, derivatul pe Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat de-a lungul săptămâ­nii.

Perechea euro/dolar a urmat în topul lichidităţii, atât vineri cât şi pe întreaga săptămână. În ultima şedinţă au fost încheiate 217 contracte pe scadenţa septembrie. Moneda comună a crescut spectaculos, cu 1,07% faţă de dolar şi a închis la 1,31200 USD. Semne clare de slăbiciune a dolarului au fost înregis­trate şi pe pieţele externe, moneda americană coborând la minimul pe patru luni în raport cu "rivalul" european. Aceasta s-a datorat planului declarat al lui Ben S. Bernanke, preşedintele FED, de a continua politica de relaxare cantitativă, un proces care tinde să afecteze moneda SUA.

Efectul scăderii dolarului s-a resimţit imediat în evoluţia aurului care, de cele mai multe ori, este una de sens contrar monedei din SUA. La Sibex, derivatul SIBGOLD cu scadenţa în decembrie a fost preferat pentru 102 contracte. Preţul unciei a crescut cu 8,2 dolari, la 1.774,2 USD. Pentru octombrie cotaţia unciei a crescut cu 7 USD, la 1.769 dolari, pe o lichiditate de 51 de contracte. S-au tranzacţionat şi 83 de contracte PHX, cotaţia raportului indicând o creştere cu 1,05%, la 4.252 puncte.

Un interes bun s-a consemnat şi pe acţiunile SIF Oltenia. DESIF5 a atras 116 contracte pe septembrie, scadenţă pentru care a crescut puternic cu 1,61%, oprindu-se la 1,4269 lei. Pentru scadenţa decembrie s-au înregistrat 50 de contracte DESIF5, iar cotaţia unei acţiuni a fost estimată la 1,45 lei, după o creştere şi mai amplă: 2,18%.

În săptămâna 10-14.09, numărul total al contractelor încheiate la Sibex, pe toate produsele futures, s-a ridicat la puţin peste 9.200. Valoarea lor a fost de 109,5 milioane de lei. Datele arată în continuare un interes redus pentru derivate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb