SIBEX Debut de săptămână animat de speculaţiile cu Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2013

Săptămâna de tranzacţionare a început promiţător la Sibex. Speculatorii au fost activi în prima jumătate a zilei, încheind 831 de contracte cu o valoare de circa 11 milioane lei. Indicele Dow Jones a avut evoluţii care au testat atât scăderile, cât şi creşterile. De altfel, acesta a fost derivatul care a animat debutul săptămâ­nii. În schimb, aurul s-a evoluat doar pe minus de-a lungul primelor şapte ore de tranzacţionare iar moneda comună doar în teritoriu pozitiv.

Cel mai ridicat volum de tranzacţionare se înregistra pe derivatul care urmăreşte cotaţia indicelui Dow Jones. Numărul contractelor încheiate pe scadenţa martie era de aproape 700 iar cotaţia se deprecia cu 40 de puncte, la 13.900 de puncte. Până la ora 17.00, diferenţa dintre minimul şi maximul atinse a fost de 63 de puncte, cotaţia variind atât în teritoriu pozitiv cât şi negativ. Pe piaţa futures americană, fluctuaţiile nu au fost foarte mari, în condiţiile în care miniştrii de finanţe din eurozonă pregătesc întâlnirea pentru a discuta ajutorarea Ciprului şi Greciei. Des­chiderea NYSE indica însă o evoluţie pe scădere, astfel că jucătorii de la Sibiu înclinau şi ei balanţa către plasamentele pe roşu, deprecierile accentuându-se.

În zona derivatelor pe valute speculaţiile au vizat contractele pe perechea euro/dolar. Moneda unică avansa uşor în faţa rivalului ei principal, conform creşterii de 0,20%, la nivelul de 1,33850 USD. Numărul contractelor EUR/USD_RON de la Sibex era de 68 pe scadenţa martie. Pe plan extern, moneda comună a "gravitat" în jurul minimului pe două săptămâni faţă de dolar, în condiţiile în care incertitudinea politică din euro-zonă a diminuat cererea de euro. De altfel, analiştii consideră că retragerea euro de la maximul pe 15 luni, atins la începutul lunii în curs, este justificată, ţinând cont de slăbiciunea economiei din UE, de riscurile politice din Italia şi Spania şi de îngrijorarea privind ajutorarea Ciprului.

Cotaţia SIBGOLD pierdea, la ora 17.00, 17,2 dolari pe scadenţa martie şi valora 1647,9 USD/uncie. Numărul contractelor era de 41. O scădere de 18 dolari se înregistra şi pe contractul SIBGOLD_RON, cu mărimea de 10 uncii, până la 1648,1 USD/uncie, pe aceeaşi scadenţă martie. Lichiditatea pe derivatele ce au ca activ suport metalul preţios se află în scădere în ultimele şedinţe. Aurul s-a depreciat şi pe pieţele externe, atingând cel mai mic nivel din luna curentă pe piaţa de la New York. Cereea de aur va fi afectată în următoarele zile, în contextul în care piaţa din China, al doilea cumpărător de aur din lume după India, va fi închisă datorită sărbătoririi anului nou chinezesc.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb