SIBEX Debut "roşu" de aprilie pe piaţa futures

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 aprilie 2016

La Sibex, prima şedinţă din aprilie a adus un volum neaşteptat de bun, cifrat la 85 de contracte, care a depăşit cu mult media zilnică din luna martie (n.r. - 35 de contracte). Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 453.177 lei. Participanţii au fost mult mai activi ca de obicei, tranzacţionând cinci produse: derivatul pe aur, derivatul pe Dow Jones şi trei derivate pe cursuri valutare: euro/dolar, liră sterlină/dolar şi euro/yen japonez. "Să sperăm că volumul mai bun nu e o păcăleală de 1 Aprilie şi că rezultatele vor continua să se îmbunătăţească", a declarat, cu umor, un broker.

Dintre produsele menţionate, doar derivatul pe preţul aurului s-a detaşat, cu un total de 60 de contracte pe scadenţa aprilie 2016. Cotaţia futures de la Sibiu a metalului galben a închis la 1.221 de dolari/uncie, după o scădere de 14,5 puncte faţă de cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1). Şi pe piaţa futures din SUA aurul s-a depreciat vineri, după ce datele economice bune i-au făcut pe investitori să spere că Banca Centrală Americană are un motiv în plus pentru a creşte din nou dobânda de referinţă.

Segmentul indicilor continuă să "trăiască", derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones totalizând 15 contracte, dintre care 13 pe scadenţa septembrie şi doar 2 pe scadenţa iunie, volume infime faţă de potenţialul său. Conform datelor de la închiderea şedinţei, DEDJIA 15I a închis la 17.573 puncte, după o scădere de 278 de puncte faţă de "start of day price". Pe termenul scurt (iunie), cotaţia futures a Dow Jones a închis la 17.665 de puncte, după o depreciere de 97 de puncte, tot raportat la "start of day price".

În ceea ce priveşte speculaţiile pe cursurile de schimb, şedinţa a adus 3 contracte pentru perechea euro/dolar pe scadenţa septembrie şi doar unul pe scadenţa iunie. Cotaţia euro pentru toamna anului curent a fost estimată la 1,1405 USD, în minus cu 1,28% faţă de "start of day price". Pentru iunie, moneda comună a pierdut 0,49% şi a fost cotată la 1,1397 USD. Euro s-a depreciat şi faţă de yenul japonez, cotaţia de 127,43 yeni fiind stabilită după o scădere de 0,93% şi 3 contracte încheiate pe scadenţa iunie. Tot 3 contracte pe aceeaşi scadenţă iunie au mai fost realizate pe perechea liră sterlină/dolar, moneda britanică fiind cotată la 1,4200 USD, după o scădere de 1,55%.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb