SIBEX Derivatul pe cursul euro/dolar se menţine cel mai tranzacţionat produs

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 mai 2015

Pe piaţa Sibex, şedinţa de joi 7 mai se anunţa una mai bună decât precedenta, volumul consemnat după jumătate de zi fiind unul similar cu rezultatul din toată sesiunea anterioară. Conform datelor de la ora 17.30 se înregistrau 51 de contracte cu o valoare peste 660.000 de lei. Numărul produselor tranzacţionate era de cinci iar evoluţia cotaţiilor era preponderent una descendentă.

Derivatul pe cursul dintre moneda unică şi dolar continua să fie cel mai tranzacţionat produs, argumentul principal care a determinat această situaţie fiind tendinţa ascendentă din ultima perioadă a monedei unice. De această dată însă, euro se deprecia cu 0,70% faţă de dolar, valorând 1,1297 USD, după ce preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1) a fost fixat de ATHEXClear la 1,1376 USD. Raportat la nivelul de la închiderea de miercuri, euro se deprecia cu 0,40%. Deşi era pe primul loc în topul şedinţei, volumul simbolului EUUSR 15F era departe de a fi spectaculos, totalul consemnat pe scadenţa iunie fiind de 30 de contracte.

Pentru derivatul pe Dow Jones, scadenţa iunie, identificat prin simbolul DEDJIA 15F se consemnau 14 contracte şi o cotaţie de 17.809 puncte, în scădere cu 77 de puncte faţă de "start of day price" (17.886 puncte). Cotaţia creştea însă cu 54 de puncte în raport cu nivelul de la închiderea de miercuri.

Pe derivatul pe preţul petrolului se înregistrau 5 contracte iar barilul valora 61,08USD, cu 0,11 dolari peste (1)"start of day price" (60,97 USD) şi cu 0,16 peste cotaţia de miercuri.

Printre produsele care "marcau" în catastiful şedinţei se număra şi derivatul pe uncia de aur, pe scadenţa iunie. Cotaţia unciei era estimată la 1181 dolari, cu 13,6 dolari în scădere faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 1194,6 UDS.

(1)"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb