După şase ore de la deschidere, ziua de luni nu părea una foarte intensă, volumul consemnat cifrându-se la doar 10 contracte futures cu o valoare de 177.714 lei. Ce-i drept, puţinii participanţi activi nu beneficiau încă de informaţiile proaspete de pe piaţa din SUA, a cărei deschidere are loc la ora României 16.30. Prin urmare, posibilitatea ca volumul să crească exista, în funcţie de reacţia jucătorilor la evoluţia de pe pieţele externe a activelor suport ale celor mai lichide derivate de la bursa sibiană.
Toate cele 10 contracte consemnate până la ora 16.00 au fost încheiate pe derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţa iunie, identificat prin simbolul DEDJIA 15F. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american se situa la 17.770 de puncte, nivel rezultat în urma unei scăderi de 190 de puncte faţă de cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare ("start of day price")[1], estimată de grecii de la ATHEXClear la 17.960 de puncte. În balanţă cu nivelul de la închiderea şedinţei de vinerea trecută, DEDJIA 16F se deprecia cu 29 puncte. Derivatul în discuţie continuă să se menţină lider la capitolul poziţii deschise, totalul acestora fiind de 100. Evoluţia pe minus era una conformă şi cu aşteptările privind ostilităţile de pe Wall-Street, bursa americană fiind "setată" spre o direcţie negativă, ca efect al scăderii preţului aurului negru, după ce mult aşteptata întâlnire a producătorilor de petrol s-a soldat cu un eşecul conturării unei înţelegeri privind "îngheţarea" producţiei.
Pe piaţa spot nu se înregistrau tranzacţii.
[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00