SIBEX Discuţiile ruso - ucrainene readuc optimismul speculatorilor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 septembrie 2014

După două şedinţe cu volume scăzute şi speculatori apatici, lichiditatea de pe piaţa Sibex a crescut semnificativ în prima parte a zilei de miercuri. În condiţiile unei evoluţii ascendente a majorităţii cotaţiilor, jucătorii au fost mult mai prezenţi la cumpărare iar numărul de contracte se apropiase deja, conform datelor de la ora 17.05, de pragul de 1000. Valoarea tranzacţiilor se cifra la 16,54 milioane de lei.

Derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones era de departe cel mai tranzacţionat, speculaţiile cu acest produs fiind realizate pe scadenţa din această lună, pentru care se înregistrau 905 contracte. Indicele american avea o evoluţie pozitivă şi câştiga 66 de puncte, valorând 17.135 de puncte, nou nivel record la bursa sibiană. Şi pe piaţa americană de la New-York variaţiile indicilor reprezentativi erau pronunţat pozitive, S&P 500 atingând un nivel record. Optimismul înregistrat pe plan global pe pieţele futures şi de acţiuni se datora ştirilor despre încetarea ostilităţilor din Ucraina, după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Petro Poroshenko au iniţiat discuţii în acest sens. "Îndepărtarea riscurilor geopolitice este un element motivator pentru creşterea pieţelor, astfel că evoluţia, în acest context, este una firească", a explicat un broker.

Dacă DEDJIA_RON se comporta ca un produs "vedetă", pentru restul pieţei situaţia era mult diferită. Volumul pe celelalte produse tranzacţionate nu depăşea câteva zeci de contracte/simbol, ceea ce totuşi reprezenta un progres în raport cu zilele anterioare.

Pe segmentul derivatelor ce au ca activ suport mărfurile erau tranzacţionate derivatele pe preţul petrolului. Se observau 34 de contracte pe scadenţa octombrie, încheiate pe fondul unei aprecieri de 1,14%, la 94,17 USD/baril. Şi pe plan extern barilul de tip Brent a crescut, revenindu-şi de la minimul din un an şi patru luni, după ce discuţiile ruso-ucrainene au readus speranţa că sancţiunile către cel mai mare exportator energetic se vor diminua.

Pe segmentul derivatelor valutare se specula din nou raportul liră sterlină/dolar, moneda din Albion depreciindu-se cu 0,41% la 1,6453 dolari. Numărul contractelor pe scadenţa septembrie era de 25. Pe perechea euro/dolar se înregistrau 16 contracte încheiate pe scadenţa septembrie şi 6 pe decembrie. Pentru termenul scurt, cotaţia euro creştea cu 0,24% până la 1,3157 USD iar pentru scadenţa din iarnă, cu doar 0,08%, la 1,31500 USD.

Pentru acţiunea Deutsche Bank, cotaţia futures de la Sibiu creştea cu 2,90% la 26,96 euro, dar se specula mai mult decât timid, numărul contractelor fiind de numai două.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.05.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb