SIBEX După deschiderea NYSE, market-makerii au animat speculaţiile

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 ianuarie 2014

La jumătatea şedinţei de joi, lichiditatea de pe piaţa Sibex era una foarte bună, chiar spectaculoasă dacă ţinem cont de evoluţia şi media zilnică a contractelor. Concret se înregistrau 2747 de contracte iar valoarea tranzacţiilor se situa la peste 41 milioane de lei. Interesul speculativ a crescut brusc, imediat după deschiderea de la NYSE, manifestându-se prin realizarea unor tranzacţii mari, de câte 100 de contracte pe DEDJIA_RON. Practic, într-o oră (de la 16.30 la 17.30), s-au înregistrat 13 astfel de pachete, rezultând 1.300 de contracte, un rol decisiv având market-makerii. Evident, în aceste condiţii, derivatul pe indicele american nu avea concurenţă la capitolul volum, fiind de departe cel mai tranzacţionat produs cu 2.051 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia futures estimată pe piaţa sibiană scădea puternic, cu 155 de puncte, la 16.162 de puncte. Această evoluţie s-a accentuat imediat după deschiderea de pe Wall-Street, fapt care a determinat şi reacţia jucătorilor şi a market-makerilor. O direcţie negativă se consemna şi la bursa americană, deprecierea înregistrându-se după ce numărul cererilor de şomaj a crescut.

Pe locul secund, cu o lichiditate destul de bună, dar departe de lider, se afla derivatul pe perechea euro/dolar. Jucătorii au tranzacţionat în special pe scadenţa martie, remarcată prin aproape 500 de contracte. Moneda unică europeană câştiga teren faţă de dolarul american şi creştea generos cu aproape un procent, la 1,36640 USD. Pentru iunie interesul era mai redus, observându-se 50 contracte încheiate pe o evoluţie similară ca sens, dar mai redusă ca amploare: euro creştea cu 0,46%, la 1,36200 dolari. Pe pieţele externe, euro a avansat cel mai mult faţă de dolar, raportat la ultimele patru săptămâni, după ce un indicator al producţiei din euro-regiune a crescut la cel mai mare nivel din mai mult de doi ani şi jumătate, stimulând optimismul investitorilor.

Printre produsele speculate se mai afla şi derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD februarie. Deşi uncia creştea cu 25,4 USD la 1264,4 dolari, volumul era însă redus: doar 44 de contracte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb