SIBEX Estimări negative pentru preţul Dow Jones şi al aurului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 martie 2012

La Sibex, debutul săptămânii a găsit speculatorii în aceeaşi stare de prudenţă, manifestată în ultimele două şedinţe ale săptămânii trecute. Ca urmare, după jumătate din orarul de tranzacţionare, volumul era redus, cifrându-se la 7200 contracte. Valoarea tranzacţiilor se ridica la 84,39 milioane lei. Direcţia cotaţiilor a fost una mixtă.

În sectorul indicilor se înregistra cea mai intensă activitate cu 3652 de contracte futures pe Dow Jones scadenţa martie. Cotaţia indicelui scădea cu 22 puncte, la 12.947 puncte. Pe piaţa futures din SUA a fost anticipată o evoluţie negativă la NYSE, cotaţiile indicilor depreciindu-se după ce China a tăiat ţintele de creştere economică pentru anul în curs.

Dintre derivatele valutare, pariurile s-au îndreptat către perechea euro/dolar tranzacţionată în lei. La ora 17.15 se observau 1379 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa martie şi 1091 pe scadenţa iunie. Preţul a fluctuat în ambele sensuri, iar la ora 17.30 euro creştea pentru martie cu 0,05% faţă de dolar, fiind cotat la 1,32100 USD. La aceeaşi oră, dar pentru iunie, se observa o apreciere similară de 0,05%, la un curs de 1,32180 USD pentru o monedă unică. Pe plan extern, euro s-a depreciat în raport cu dolarul, ca efect al îngrijorărilor privind înţelegerea de restructurare a datoriilor Greciei, dar şi datorită datelor economice slabe din euro zonă.

Pe piaţa aurului se înregistra o activitate ceva mai redusă comparativ cu ceea ce ne-au obişnuit speculatorii de la Sibex în primele două luni din an. "Jucătorii" estimau scăderea cu 9,9 dolari a preţului unciei pe scadenţa martie. Numărul contractelor SIBGOLD era de 644, iar uncia valora 1703,0 USD. Şi cotaţia contractului SIBGOLD_RON scădea cu 2,8 dolari, la 1710 USD/uncie pentru scadenţa iunie. Evoluţia de pe piaţa Sibex a fost una conformă cu direcţia de pe pieţele externe, unde metalul preţios s-a depreciat, luni. Preţul aurului a alunecat sub 1700 dolari pe uncie, după ce datele economice din Europa au fost mai slabe decât previziunile şi au dus la aprecierea dolarului faţă de moneda unică. De asemenea, apetitul pentru active mai ris-cante cum sunt considerate acţiunile sau obligaţiunile s-a redus după ce China şi-a stabilit cea mai redusă ţintă de creştere economică din ultimii opt ani.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni s-au remarcat 110 contracte DESIF3 martie încheiate în contextul unei creşteri cu 5,34% a preţului de cotare, care a închis la 0,7375 lei/acţiune. Au mai fost încheiate şi 91 contracte DESIF3, cotaţia pe scadenţa martie urcând cu 0,84%, la 1,4187 lei/acţiune.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb