Sibex Fluctuaţiile mixte au întreţinut speculaţiile

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 martie 2014

După jumătate din penultima şedinţă a săptămânii, lichiditatea derivatelor tranzacţionate la Sibex era în creştere comparativ cu ziua precedentă, la aceeaşi oră. Mai exact, la ora 17.30 numărul contractelor era de aproape 1000, cu o valoare de circa 14 milioane lei. Direcţia preţurilor era una mixtă, fluctuaţiile fiind cele care au întreţinut apetitul speculativ al participanţilor.

Distribuirea contractelor pe produse nu a adus noutăţi, derivatul pe Dow Jones menţinându-se în topul preferinţelor cu 730 de contracte pe scadenţa iunie. Speculatorii au beneficiat de variaţii în ambele sensuri, şi la ora 17.30 estimau creştea cotaţiei indicelui cu numai 2 puncte, la 16.194 de puncte. Şi pe piaţa americană s-au observat fluctuaţii mixte, după ce acţiunile din sectorul energetic creşteau compensând sentimentul negativ adus de pierderile de pe segmentul financiar şi cel al companiilor tehnologice. "Evoluţia cotaţiei futures de la Sibex va depinde, ca de fiecare dată, de ceea ce va oferi bursa americană, fiind deschisă orice posibilitate pentru partea secundă a zilei", a precizat un broker.

Cu o cotă de lichiditate de nivel bun pentru o jumătate de zi se remarca perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei. La ora 17.30, se observau 171 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa iunie. Cotaţia monedei unice se deprecia cu 0,22% la 1,37600 USD. La nivel modest se specula şi pe cursul euro/yen japonez, moneda comună înregistrând după peste şapte ore de la deschidere o apreciere modică de 0,02% la 140,54 yeni. Volumul era de numai 15 contracte.

Pentru restul produselor tranzacţionate lichiditatea era foarte fragmentată. Se specula şi pe segmentul derivate pe mărfuri unde derivatele pe aur înregistrau deprecieri pentru scadenţa aprilie.

Şedinţa a consemnat totuşi şi o premieră: tranzacţionarea unuia din derivatele pe acţiuni europene. Este vorba despre derivatul pe acţiunile E.ON AG, având simbolul DEEON iunie. La ora 17.30 se observa un singur contract, cotaţia unei acţiuni fiind estimată la 13,96 euro. Dintre derivatele pe acţiunile americane se paria pe DEFCB iunie, o acţiune Facebook fiind estimată la 60,15 dolari, în scădere cu 2,51%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb