SIBEX În noiembrie, lichiditatea derivatelor a scăzut cu peste 11%

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 decembrie 2013

În ultima şedinţă din noiembrie, speculatorii au revenit pe piaţă după ce cu o zi înainte volumul a fost afectat de pauza forţată luată de market-makeri, în condiţiile în care în SUA nu s-a tranzacţionat de Ziua Recunoştinţei. Vineri, Market-makerii au furnizat cotaţii până la ora locală 20.00 pe piaţa sibiană, iar apetitul pentru plasamente a fost unul mai bun. Volumul a urcat la 1865 de contracte cu o valoare de aproape 25 de milioane de lei. A fost însă prea puţin pentru ca lichiditatea din cea de-a unsprezecea lună a anului să crească în raport cu cea din octombrie. Mai mult, numărul total de contracte din noiembrie a fost de 33.470, în scădere cu peste 11%. Tot scădere indică şi comparaţia cu luna similară a anului trecut, volumul fiind cu circa 19,5% mai slab. "În ultimele patru luni, lichiditatea s-a situat pe un palier între 30.000 - 40.000 de contracte fără a putea sparge acest prag. Se pare că volumul s-a stabilizat la acest nivel, care însă este unul departe de pretenţiile unei pieţe solide şi cu siguranţă nu mulţumeşte pe nimeni", a declarat un analist financiar.

Şi în ultima şedinţă a lunii tot derivatul pe indicele Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat, cu 1431 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia DEDJIA_RON a variat mixt, dar a închis în cele din urmă pe minus. Concret, DEDJIA_RON a pierdut 26 de puncte şi la ora închiderii valora 16.094 de puncte. În noiembrie, DEDJIA_RON a fost din nou cel mai lichid derivat. Şi pe piaţa americană finalul de săptămână a adus scăderi, pe fondul unor vânzări masive pe final de şedinţă, care au dus la dispariţia aprecierilor înregistrate în prealabil, în condiţiile creşterilor vânzărilor online ale retailerilor americani, de Black Friday.

Pe locul secund în topul şedinţei s-a clasat derivatul pe acţiunile SIF Muntenia cu 221 de contracte pe scadenţa martie 2014. DESIF4 a avut o săptămână foarte bună, situându-se constant între cele mai speculate produse, fapt foarte rar pentru SIF-uri în ultimii doi ani. DESIF4 a închis la 0,8250 lei/acţiune, în minus cu 0,6%.

Derivatul pe perechea euro/dolar nu s-a remarcat cu un volum ridicat. Perechea pe cele mai cunoscute monede din lume a atras doar 42 de contracte pe scadenţa decembrie. Moneda unică s-a depreciat uşor, cu 0,03%, şi a fost cotată la 1,3597 dolari.

Din sectorul futures pe mărfuri s-au detaşat cele 70 de contracte de DEOIL_LSC ianuarie 2014. Petrolul a fost estimat la 93,2 USD/baril, în urcare cu 0,87%.

S-au înregistrat tranzacţii şi pe piaţa spot unde au fost transferate 124.700 de acţiuni Sibex. Cotaţia a închis la 0,57 lei, în creştere cu 5,56%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb