SIBEX Îngrijorarea privind Grecia afectează cotaţia euro în raport cu dolarul

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 mai 2015

După o perioadă cu lichiditate slabă, debutul celei de-a treia săptămâni din mai de pe piaţa Sibex a adus speranţe privind o eventuală îmbunătăţire a volumului. Cel puţin acesta era impresia după prima jumătate de şedinţă, care a fost una destul de generoasă, cu 62 de contracte futures, având valoare de 745.425 lei, cifre care altă dată însemnau rezultatul pe o sesiune întreagă.

Lider în ierarhia pe baza numărului de contracte era derivatul pe cursul euro/dolar, pe scadenţa iunie, acesta continuând să fie preferat de participanţi în dauna derivatului pe Dow Jones. Simbolul EUUSR 15C totaliza 54 de contracte, iar cotaţia unei monede unice europene era estimată la 1,1345 dolari, în scădere cu 1,19% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price), cifrat la 1,1482 dolari. Comparativ cu cotaţia de vineri 15 mai, euro pierdea 0,85%. Mişcarea de la Sibex a euro urmărea pieţele externe, unde dolarul dădea semne de revenire după ce, la finalul săptămânii anterioare, atinsese minimul din patru luni faţă de concurentul său european. Direcţia negativă a monedei unice poate fi explicată prin persistenţa îngrijorărilor faţă de un faliment al Greciei, în condiţiile în care Atena încă se luptă pentru a încheia la timp un acord cu creditorii săi externi, pentru a evita o criză de lichidităţi. De altfel, Grecia a fost aproape de faliment săptămâna trecută, datorită obligaţiilor de rambursare a 750 milioane de euro către FMI, situaţie evitată prin apelarea la rezervele de urgenţă.

Derivatul pe indicele Dow Jones continua să fie speculat extrem de timid pe scadenţa iunie, datele culese la jumătatea zilei indicând doar 6 contracte. Cotaţia simbolului DEDJIA 15F era de 18.230 de puncte, în coborâre cu 78 de puncte faţă de (1) "start of day price", calculat de ATHEXClear la 18.308 puncte. Comparativ cu închiderea din ultima şedinţă a săptămânii trecute, preţul futures de la Sibiu al Dow Jones se aprecia cu 30 de puncte.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri se înregistra un singur contract, pe derivatul pe petrol. Aurul negru era cotat la 60,55 dolari, cotaţie în urcare cu 0,85 dolari faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (59,70 dolari).

(1) Start of day price" este un preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb