SIBEX Interesul pentru derivate, aproape inexistent

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 iulie 2016

După volumul modest consemnat în cea de-a doua şedinţă a săptămânii, prima jumătate a zilei de miercuri a fost şi mai puţin generoasă, profilându-se un rezultat slab. Mai exact, datele de la ora 17.15 indicau doar 8 contracte futures, iar valoarea acestora se cifra la 136.749 lei. În ceea ce priveşte produsele tranzacţionate, "seceta" din ultima perioadă pare să se prelungească, doar două derivate fiind speculate: Dow Jones pe scadenţa septembrie şi cursul liră sterlină/dolar, pe acelaşi termen. Numărul produselor tranzacţionate şi lichiditatea puteau însă creşte de-a lungul părţii secunde a şedinţei, în care de multe ori s-a înregistrat o intensitate mai mare la tranzacţionare faţă de prima parte, pe fondul ştirilor şi mişcărilor cotaţiilor la bursa americană.

Simbolul DEDJIA 15I (n.r. - scadenţa iunie) totaliza numai 7 contracte şi era cotat la 17.700 de puncte, după o scădere de 213 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare[1], cifrat la 17.913 puncte. Raportat la nivelul consemnat la închiderea de marţi, se înregistra o depreciere de 78 de puncte.

Pentru perechea liră sterlină/dolar se observa un singur contract şi pe scadenţa iunie, moneda britanică valorând, la jumătatea sesiunii, 1,2959 USD, cotaţie în minus cu aproape un procent faţă de "start of day price" (1,3085 USD). Derivatul pe aur a fost din nou complet ignorat profilându-se a treia zi la rând fără tranzacţii pe acest produs.

Pe piaţa spot[2] se înregistrau tranzacţii cu 122 de acţiuni Ramanofir, cotaţia unei acţiuni staţionând la 9 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

"Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

* Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb