SIBEX Jucătorii continuă să ignore piaţa futures

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 februarie 2015

La Sibex, nici penultima şedinţă a săptămânii şi a lunii februarie nu a adus un reviriment al "sentimentului" speculativ, piaţa continuând să fie ignorată de jucători. La jumătatea sesiunii de tranzacţionare se înregistrau doar 8 contracte futures, cu o valoare echivalentă de145.608 lei. "Dacă în partea a doua a zilei şi în şedinţa de vineri nu se va întâmpla vreo minune, care să determine o creştere a lichidităţii cu câteva sute de contracte, vom asista la un nou record negativ al volumului lunar de la bursa sibiană, care a continuat să scadă în februarie. Şi cum piaţa bursieră nu este un loc al minunilor, ci al realităţilor, acest lucru este aproape o certitudine", a declarat un broker.

Derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa martie era singurul produs tranzacţionat, atrăgând toate cele 8 contracte menţionate. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american era estimată la 18.200 de puncte, în coborâre cu 48 de puncte faţă de "start of day price"(-), calculat de ATHEXClear la 18.248 de puncte. Raportat la închiderea de miercuri, cotaţia creştea însă cu 11 puncte, continuând să se menţină pe direcţia de acumulare din ultima perioadă. Numărul poziţiilor deschise pe simbolul în discuţie era de numai 17. Înainte de deschiderea bursei de la New-York, futures-ul pe indici din SUA a fluctuat oarecum nehotărât, după ce indicii reprezentativi au închis în apropierea valorilor record de miercuri pe Wall-Street. Pe fondul unor rezultate mai bune decât estimările pentru unele companii, investitorii "cântăreau" ultimele date economice, dintre care se detaşa raportul privind şomajul din SUA. Acesta a arătat că numărul americanilor care au completat pentru prima dată o cerere pentru indemnizaţie de ajutor de şomaj a crescut săptămâna trecută, semn că progresele pe piaţa muncii sunt inegale.

(-) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb