SIBEX Jucătorii pariau pe scăderi pentru Dow Jones şi euro

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 noiembrie 2013

Update 09:58 Preţul futures al Dow Jones, la nivel record

Preţurile futures ale Dow Jones şi euro faţă de dolar au revenit pe plus în partea a doua a şedinţei de miercuri, pe fondul influenţei de pe Wall-Street. Schimbarea de direcţie a dus şi la intensificarea speculaţiilor astfel că, la închidere numărul contractelor a fost de 1209, cu o valoare de 16,26 milioane lei.

DEDJIA_RON decembrie a fost din nou produsul cel mai speculat, cu 692 de contracte. Cotaţia sa a crescut cu 73 de puncte şi a închis la 15.777 puncte, nivel record. Futures-ul de la Sibiu a urmărit evoluţia de la NYSE unde cel mai cunoscut indice din lume a atins de asemenea un maxim istoric.

Şi euro a închis şedinţa pe plus, acumulând 0,20%, până la o cotaţie de 1,3462 USD. Numărul contractelor a fost de 290.

Trioul produselor externe a fost completat de derivatul pe petrol cu simbolul DEOIL_LSC decembrie care a atras 85 de contracte şi a crescut cu aproape un procent, la 93,8 USD/baril.

---

Deşi ziua de marţi a fost una ceva mai bună pentru lichiditatea Sibex, cu 1110 contracte, acest lucru nu a fost suficient ca speculatorii să rămână în priză şi în primele ore ale şedinţei de miercuri, în care variaţiile cotaţiilor au fost mixte şi nu foarte ample, fapt care nu a ajutat la creşterea interesului speculativ. A fost nevoie de deschiderea bursei americane pentru ca participanţii să se arate ceva mai interesaţi de piaţă. După şapte ore de tranzacţionare de înregistrau 530 de contracte, iar valoarea tranzacţiilor era de 6,53 milioane lei.

In mod similar cu şedinţele precedente, speculatorii pendulau între plasamentele pe Dow Jones, respectiv pe perechea euro/dolar. "De regulă, când piaţa nu este lichidă în prima jumătate a şedinţelor de tranzacţionare, se observă un echilibru între volumele pe indicele american şi cursul euro/USD. Acest echilibru se rupe, de obicei, în partea a doua a şedinţelor, când influenţa de pe bursa din SUA determină creşterea numărului de speculaţii pe derivatul pe Dow Jones", explică un broker.

Conform datelor de la ora 16.45, DEDJIA_RON era cel mai tranzacţionat produs şi totaliza 217 contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia de la Sibex a indicelui scădea cu 69 de puncte, la 15.635 de puncte. Jucătorii primeau indicii referitor la o posibilă evoluţie "roşie" şi de pe futures-ul din SUA, unde indicii alunecau în teritoriu negativ în condiţiile în care investitorii pun în balanţă întărirea economică pentru a putea evalua viitorul în ceea ce priveşte stimulentele FED.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 174 pe scadenţa decembrie. Moneda unică pierdea 0,26% faţă de dolar şi era cotată la 1,34 USD. Pe plan extern, euro se deprecia în raport cu majoritatea concurenţilor săi majori înainte de publicarea de mâine (n.r. - azi) a unui raport despre care analiştii cred că va indica o încetinire a creşterii produsului intern brut din euro-regiune în trimestrul al treilea. În sectorul derivate pe valute se mai specula şi pe cursul euro/leu, observându-se 23 de contracte pe scadenţa decembrie 2013. Moneda comună creştea cu 0,16%, la 4,4582 lei.

Pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone se tranzacţiona pe DESNP decembrie 2013, contabilizându-se 37 de contracte. Cotaţia estimată scădea cu 2,56% şi valora 0,4689 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb