SIBEX  Lichiditatea a dat semne de creştere uşoară

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 septembrie 2012

Creşterea interesului speculativ din partea a doua a şedinţei de marţi, când au fost încheiate peste 1500 de contracte, a făcut aşteptările pentru şedinţa de la mijlocul săptămânii să fiu unele mai mari. Cu toate acestea, lichiditatea de pe piaţa Sibex nu a crescut spectaculos în prima parte a zilei de miercuri, deşi era una ceva mai bună comparativ cu cea din primele două sesiuni ale săptămânii, la aceeaşi oră. Concret, la ora 16.50 se observau 670 de contracte încheiate, iar valoarea tranzacţiilor se cifra la aproape 8 milioane de lei. Jucătorii sperau, pentru partea a doua a zilei, la o evoluţie asemănătoare cu cea de marţi după-amiază, când creşterea volatilităţii i-a scos din letargie şi a crescut posibilitatea de a găsi mult mai uşor contraparte.

Pe segmentul derivatelor valutare se remarcau cele mai multe din speculaţiile înregistrate. Pe perechea euro/dolar se înregistrau 325 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie şi 95 pe scadenţa decembrie. Pe termenul scurt, cotaţia euro a pierdut iniţial teren faţă de dolar. Apoi, moneda comună a mai temperat scăderile şi chiar a intrat pe teren pozitiv astfel că, la ora 16.50 se observa o creştere de 0,08% până la o valoare de 1,25800 USD. În schimb, pentru scadenţa din iarnă, se menţinea o scădere de 0,26% la un curs de 1,25460 USD. Pe pieţele valutare externe euro a recuperat din scăderile faţă de dolar şi yen după ce doi oficiali Băncii Centrale Europene au declarat că preşedintele BCE, Mario Draghi va anunţa achiziţii nelimitate de obligaţiuni pentru a potoli criza datoriilor din regiune.

Speculaţiile cu indicele Dow Jones au fost aplicate pe scadenţa septembrie, remarcată prin aproape 200 de contracte. Indicele american a avut un traseu descendent în prima jumătate a zilei, pierzând până la 63 puncte. După atingerea minimului în jurul orei 11.30 cotaţia şi-a mai revenit astfel că, la ora 16.50 valora 13.012 puncte, în minus cu 29 puncte. Pe piaţa futures americană cotaţiile indicilor bursieri s-au retras după ce Michael Fuchs, un membru al partidului cancelarului german Angela Merkel, a declarat că e împotriva achiziţiilor "excesive" de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană. Totuşi variaţiile au fost mici, speculaţiile că Europa va acţiona totuşi pentru a îmblânzi criza datoriilor contrabalansând, cel puţin temporar, ştirile negative despre în FedEx Corp şi rapoartele economice dezamăgitoare. În aceste condiţii, hotărâtoare pentru conturarea preţului futures de la Sibex urma să fie evoluţia de la NYSE.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni s-au observat tranzacţii cu DESIF5, atât pe scadenţa septembrie cât şi pe decembrie, anul curent. DESIF5 septembrie a închis la 1,36 lei/acţiune pentru scadenţa din toamnă, după o creştere de 0,15%. Numărul contractelor a fost de 19. Pentru scadenţa din iarnă preţul a scăzut însă cu 0,29%, la 1,3703 lei/acţiune. Numărul contractelor a fost unul scăzut: doar 14.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.50.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb