SIBEX Lichiditatea derivatelor, aproape de recordul pe 2013

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 aprilie 2013

La Sibex, şedinţa de vineri, 12 aprilie, a adus în prim plan un apetit în creştere pentru speculaţiile cu derivate. În contextul derulării Adunării Generale a Acţionarilor şi speranţelor legate de identificarea şi aplicarea unui plan viabil de redresare a operatorului, care, în ultimii doi ani, a traversat o perioadă foarte dificilă, speculatorii au dus volumul la aproa-pe 3500 de contracte. Este cel mai bun nivel din luna în curs şi al doilea pe acest an, la numai 115 contracte de record. Valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 33,5 milioane de lei. Creşterea volumului s-a datorat, însă, în mare parte, interesului puternic pentru plasamentele pe derivatele pe aur şi Dow Jones. "Contextul extern a favorizat în principal creşterea de lichiditate de vineri, prin intensificarea speculaţiilor pe preţul aurului, după deprecierea puternică a acestuia pe pieţe internaţionale. O importanţă deosebită va avea, de acum în acolo, şi noua strategie a operatorului, după ce, în Consiliul de Adminis-traţie a fost ales un nou membru, reprezentat al SSIF Broker Cluj, societate care s-a menţinut mereu în topurile Sibex", a declarat un analist financiar.

Cu un total de peste 46% din volumul şedinţei, derivatele pe aur reprezentate de contractele SIBGOLD şi SIBGOLD_RON scadenţa aprilie, au fost cele mai tranzacţionate. Simbolul SIBGOLD a atras 1255 de contracte şi a pierdut 77 de dolari, fiind cotat la 1485 de dolari/uncie. Simbolul SINGOLD_RON a totalizat 374 de contracte, iar uncia a fost estimată la 1485,7 dolari, după o scădere de 74,2 USD. Deprecierea agresivă a preţului metalului preţios a fost una în concordanţă cu evoluţia aurului pe pieţele lumii. Metalul nobil a atins în SUA cel mai mic nivel din iulie 2011, întrând într-o piaţă de tip "bear" (n.r. - pe scădere), pe fondul semnalelor că investitorii au o atitudine favorabilă faţă de dolar şi acţiuni şi că economia globală îşi revine.

Derivatul pe indicele Dow Jones s-a remarcat cu aproape 1400 contracte pe scadenţa iunie, reprezentând o cotă de piaţă de circa 40% din total. Preţul futures al indicelui a evoluat pe un culoar de 70 de puncte şi a închis în minus cu 5 puncte, la 14.785 de puncte.

Pe derivatul care urmăreşte cursul euro/dolar, "jucătorii" au tranzacţionat pe scadenţa iunie 2013 un număr de 319 contracte şi s-a estimat un curs de 1,3115 dolari pentru o monedă unică, în urcare cu numai 0,02%. A fost tranzacţionată şi perechea euro/yen japonez, numărul contractelor pe scadenţa iunie fiind de 42. Yenul a mai recuperat ceva din pierderile suferite, cotaţia de 129,19 yeni pentru un euro conturându-se după ce moneda unică s-a depreciat cu 1,34%.

În pofida volumului foarte bun de vineri, lichiditatea de ansamblu a continuat să se menţină sub pragul de 10.000 de contracte pe săptămâ-nă. În cele cinci şedinţe ale perioadei 8-12.04, volumul a fost de 8.438 de contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb