SIBEX Lichiditatea derivatelor, în cădere liberă

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 noiembrie 2014

Debutul săptămânii a oferit o imagine sumbră din perspectiva lichidităţii de pe piaţa derivatelor. După jumătate de sesiune volumul nu depăşea 100 de contracte iar valoarea acestora era de numai 1,06 milioane de lei. Astfel, evoluţia din noiembrie continuă să surprindă în mod neplăcut, cu atât mai mult cu cât în luna precedentă apăruseră premisele unei implicări din ce în ce mai susţinute a speculatorilor. De la începutul lunii curente se observă însă o evidentă reticenţă pentru speculaţii iar această scădere poate fi pusă în relaţie cu demersul de implementare a noului sistem de tranzacţionare şi a noului sistem de clearing de către Sibex, care pare să întâmpine dificultăţi. De altfel, într-un comunicat postat pe pagina web a operatorului săptămâna trecută (n.r. - în 5.11), s-a anunţat că. "sesiunea generală de testare în mediul de producţie a noului sistem de tranzacţionare şi a noului sistem de clearing, dedicată SIBEX şi membrilor SIBEX, programată pentru perioada 08 - 09 noiembrie 2014 se amână pentru o dată ulterioară care va fi comunicată corespunzător tuturor participanţilor."

În acest context, la jumătatea zilei derivatul pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, totaliza 35 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Moneda unică pierdea teren în faţa rivalului ei principal, conform deprecierii de 0,14%, la nivelul de 1,24420 USD.

Derivatul pe indicele Dow Jones era cel mai afectat de lipsa de implicare a jucătorilor, rezultatul consemnat după jumătate de sesiune indicând doar 28 de contracte. Cotaţia DEDJIA_RON decembrie creştea cu 25 de puncte, la 17.525 de puncte. Speculatorii nu mai au încredere în creşteri, în condiţiile în care şi pe piaţa americană cotaţiile fluctuau în apropierea valorilor record.

Şi pe segmentul mărfurilor domnea aceeaşi atmosferă, observându-se doar 16 contracte DEOIL_LSC decembrie, încheiate în condiţiile unei scăderi de 0,06% la 79,18 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb