SIBEX Lichiditatea derivatelor, la nivel modest

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 mai 2014

După două şedinţe cu scăderi ample, cotaţia futures a Dow Jones de la Sibex a revenit pe plus în ultima şedinţă a săptămânii trecute. Direcţia "verde" nu a avut un efect pozitiv şi asupra lichidităţii DEDJIA_RON care s-a redus cu aproape jumătate faţă de şedinţa anterioară. În condiţiile în care volumul înregistrat pe Dow Jones s-a diminuat, la fel a evoluat şi lichiditatea de ansamblu, la închidere datele indicând doar 831 de contracte cu o valoare de 12,80 milioane de lei. Practic, săptămâna s-a încheiat în aceeaşi notă în care a început, întrucât şi în primele două şedinţe din perioada 12-14.05 volumul a fost unul modest. Totalul pe toate cele cinci zile a fost oarecum "salvat" de şedinţele de miercuri şi joi când s-au înregistrat volume ceva mai bune. Per total, în cele cinci zile ale săptămânii recent încheiate, numărul contractelor a fost de 5549.

Chiar dacă interesul a fost mai mic, derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones a fost din nou cel mai căutat vineri, participanţii realizând 668 de contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia indicelui a crescut cu 52 de puncte şi a ajuns la 16.463 de puncte. Creşterea Dow Jones de la Sibex a fost, ca de fiecare dată, influenţată de evoluţia de pe Wall-Street unde indicii s-au apreciat, după ce un raport a indicat creşterea peste estimări a ritmului construcţiilor de locuinţe.

Locul secund în topul şedinţei din 16 mai a revenit perechii euro/dolar, produs care a traversat o săptămână destul bună sub aspectul lichidităţii, pe fondul deprecierii monedei comune. Numărul de contracte de vineri a fost de 120 pe scadenţa iunie. Cotaţia euro a închis la 1,3696 USD, depreciindu-se cu 0,12%. Pe plan extern, euro a pierdut din nou teren faţă de dolar, precum şi faţă de majoritatea valutelor importante pe fondul speculaţiilor că economia regiunii evoluează lent. Moneda utilizată de 18 state din UE a înregistrat în ultimele două săptămâni cea mai mare scădere din noiembrie 2013 încoace, după ce obligaţiunile greceşti s-au depreciat ca efect al faptului că sondajele de opinie au indicat că alianţa aflată la guvernare pierde suportul cetăţenilor.

Sesiunea de vineri a adus şi tranzacţii pe ATS-ul administrat de Sibex, unde au fost transferate 1055 de acţiuni Prodplast Imobiliare, la un preţ de 5,80 lei/acţiune, în staţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb