SIBEX Lichiditatea în creştere, dar în continuare în "zona gri"

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 octombrie 2013

Optimismul speculatorilor a ridicat nivelul de lichiditate al pieţei derivatelor în prima jumătate din şedinţa de la mijlocul săptămânii. Într-un cadru dominat de creşteri, numărul contractelor încheiate până la ora 16.30 era de peste 1100 iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 13,3 milioane de lei. Cu toate acestea, bursa sibiană nu pare capabilă să scape definitiv din "zona gri". După ce, în unele şedinţe, se încheie câte două, maxim trei mii de contracte, în funcţie de conjunctura de pe pieţele externe şi, în special din SUA, volumul revine spre un nivel redus de 1000-1500 sau chiar sub 1000 de contracte. "După un an de la convulsiile pe care le-a suferit în "cazul Sima", Sibex trece din nou prin schimbări la nivel administrativ, înregimentând noi membri în consiliul de administraţie. Schimbările pot fi interpretate drept fireşti în condiţiile în care operatorul de piaţă nu a reuşit să redevină competitiv la nivelul atractivităţii, lichiditatea zbătându-se la un nivel modest şi depinzând de două-trei produse. Rămâne de văzut dacă schimbările vor continua şi pe linie executivă şi dacă se vor găsi soluţii viabile pentru redresarea pieţei", a comentat un analist financiar despre situaţia bursei sibiene.

Ca şi în ziua precedentă, cea mai bună lichiditate se menţinea pe sectorul derivatelor pe indici. Pe scadenţa decembrie se înregistrau 415 de contracte DEDJIA_RON. Cumpărătorii au revenit pe pista câştigurilor, în condiţiile în care indicele câştiga 12 puncte, valorând 15.628 de puncte. Direcţia pozitivă nu avea însă o fermitate care să permită o abordare la sigur a strategiilor pe cumpărare, întrucât pe piaţa americană se înregistrau fluctuaţii, investitorii aflându-se în aşteptarea deciziei FED în ceea ce priveşte stimulentele financiare şi evaluarea economiei americane.

La Sibex, jucătorii care au pariat pe evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat 75 de contracte pe scadenţa decembrie. Moneda câştiga teren faţă de dolar, apreciindu-se cu 0,20% la 1,37770 USD.

Pentru derivatele pe aur, interesul era mai redus decât nivelul din şedinţa anterioară, în care a avut loc scadenţa octombrie. Se consemnau doar 15 contrate SIBGOLD scadenţa decembrie, care a devenit cel mai apropiat termen. Metalul preţios evolua pe creştere, dar câştigul era redus, cifrându-se la 6,1 USD. Cotaţia unciei valora 1356,2 dolari.

Din sectorul derivate pe acţiuni se specula pe DESIF5 şi DESIF4, scadenţa preferată fiind martie 2014. O acţiune SIF5 era estimată la 1,75 lei în urcare cu 2,75%, iar numărul contractelor era de 21, în vreme ce un titlu DESIF4 era estimat la 0,7050 lei, în creştere cu 1,44%, numărul contractelor fiind de 12

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ancuta, Sima, Simionescu...Dintre ei, tot in vremea "doctorului" piata a avut cele mai bune rezultate....Acuma, zona gri e mai mult neagra, baietii sunt de 2 ani pe pierdere. Ca actionar, trebuie sa fii masochist sa-i tii in functie pe executivii de acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb